Doua tabere au devenit subiect de disputa in instanta intre firmele care le administreaza si Directia Judeteana pentru Tineret Constanta. Este vorba despre tabara “Luminita” din statiunea Eforie Nord si “Schitu” din comuna Costinesti. In anul 2004, pentru ca nu mai existau fondurile necesare pentru administrarea lor, fosta Agentie Teritoriala a Taberelor si Turismului Scolar Constanta a decis incheierea unui contract de colaborare cu doua societati comerciale. Conform actului semnat intre parti, Agentia Taberelor urma sa primeasca de la “concesionari” cate 500 euro timp de trei luni, atat cat dura sezonul estival. De asemenea, se puneau la dispozitia Agentiei 20, respectiv 30 de locuri, pentru care aceasta urma sa achite toate utilitatile si unde puteau fi cazate persoanele care doreau sa petreaca un sejur pe litoral. “ANT recomanda, la vremea respectiva, ca pentru taberele nefunctionale din cauza lipsei fondurilor sa se gaseasca solutii si astfel fosta conducere a Agentiei Taberelor si Turismului Scolar Constanta a decis ca fiind oportuna incheierea acestor doua contracte de colaborare pentru taberele din Eforie Nord si Costinesti”, a explicat directorul DJT, Claudiu Teliceanu.
Schimbare de situatie
In anul 2005, Agentia s-a dizolvat si s-a “nascut” Directia Judeteana de Tineret, aflata in subordinea Autoritatii Nationale pentru Tineret. Principalul obiect de activitate este constituit de organizarea si desfasurarea actiunilor de si pentru tineret, a actiunilor culturale, artistice, distractive, educative, turistice interne si internationale, sportive si de agrement pentru copii si tineri. Odata cu aceasta modificare, a fost adusa si o noua conducere. “In anul 2005, dupa venirea mea ca director al DJT Constanta, am demarat procedurile de anulare a celor doua contracte”, a mai afirmat directorul Claudiu Teliceanu.
Incalcarea legilor
Tinand cont de datoriile uriase mostenite – 16 miliarde lei vechi – noul director a solicitat un control al Directiei de Finante Constanta. Rezultatele expertizei din decembrie 2005 au scos la iveala faptul ca cele doua contracte de colaborare pentru administrarea taberelor din Eforie Nord si Costinesti sunt ilegale. “Cele doua locatii reprezinta bunuri proprietate publica si puteau fi date in administrare unei institutii publice, inchiriate sau concesionate, insa ele s-au dat prin contract de colaborare cu o durata de 30 de ani. Am demarat imediat actiunea pentru anularea contractelor”, a explicat directorul DJT Constanta. Ultimul termen stabilit pe 28 februarie 2007 a fost anulat la cererea societatilor private implicate, motivul fiind… neprezentarea avocatilor. In prezent, DJT nu poate face altceva decat sa astepte finalizarea procesului, insa directorul institutiei este convins ca totul va fi bine si ca cele doua obiective se vor reintoarce in administrarea DJT Constanta. In anul 2005, in jur de trei mii de copii si tineri au fost cazati in cele doua tabere de pe litoral, numarul lor ajungand la 7.000 in anul 2006.