Designerul care îi face pe oameni să viseze prin creaţiile fanteziste, haute couture, în culori vii, omul care avea lumea vanitoasă a modei la picioare se confruntă acum cu scandalul vieţii. Arestat săptămâna trecută pentru afirmaţii antisemite, Galliano va fi judecat de procurorii francezi şi este pasibil de închisoare. Între timp, brandul Galliano se află sub semnul întrebării: designerul a fost concediat de la casa de modă Dior şi se află sub oprobiul lumii mondene. „Voi lupta să îi fac pe oameni să mă ierte”, spune designerul.
Iţele unui scandal
Pe 25 februarie, lumea modei rămânea înmărmurită: unul dintre cei mai cunoscuţi designeri din lume, John Galliano, era arestat pentru afirmaţii antisemite. În aceeaşi zi, designerul era suspendat din funcţia de director de creaţie al casei de modă Dior.
Trei zile mai târziu, tabloidul britanic „The Sun” dădea publicităţii filmuleţul care confirmă că designerul făcuse remarci rasiste. Totuşi, Galliano avea circumstanţe atenuante: băuse mai mult de două sticle de vin şi fusese provocat, aşa cum susţine Franca Sozzani, jurnalistă la revista de modă Vogue.
„În timp ce majoritatea vor să vadă buzele lui Galliano beat cum rostesc cuvintele acelea, ar trebui să observăm imaginea în sine: unul din cei mai bine plătiţi şi mai cunoscuţi designeri din lume stă într-un bar şi se îneacă în alcool. Presiunea tot mai mare din lumea modei şi cerinţa continuă de a crea au influenţat negativ multe personalităţi din domeniu”, observă jurnalista de modă Suzy Menkes, citată de Vogue.
Marc Jacobs, director la Louis Vuitton, a ajuns într-o clinică de recuperare. Calvin Klein şi-a recunoscut dependenţa de anumite substanţe. Yves Saint Laurent a petrecut o viaţă întreagă luptându-se cu proprii lui demoni. „Peste toate astea, declaraţiile lui John Galliano, la aproape un an de la sinuciderea lui Alexander McQueen, crează o atmosferă apăsătoare asupra lumii modei”, precizează jurnalista.
Lagerfeld: Este o imagine oribilă pentru modă
Pe 1 martie, actriţa premiată cu Oscar, Natalie Portman, îl condamnă pe designer şi spune că refuză ca imaginea ei să fie asociată în vreun fel cu cea a lui Galliano (Portman era imaginea unui parfum Dior).
În aceeaşi zi, casa de modă Dior îl concediază pe designer. „Condamn toate afirmaţiile lui John Galliano, care sunt în contradicţie cu valorile casei Dior”, a declarat preşedintele casei de modă, Sidney Toledano. Încep să apară zvonuri legate de marca Galliano, deţinută în proporţie de 92% de Dior.
Pe 2 martie, Galliano dă publicităţii un comunicat prin care îşi cere scuze pentru comportamentul lui: „Accept pe deplin că acuzaţiile care mi se aduc au şocat şi rănit mulţi oameni. Trebuie să îmi asum responsabilitatea pentru circumstanţele în care m-am aflat şi pentru reacţia mea. Nu pot să mă acuz decât pe mine şi ştiu că acum trebuie să îmi înfrunt eşecurile şi să recâştig încrederea şi compansiunea oamenilor. De aceea, voi căuta ajutor şi sper ca, în timp, să înţeleg cauzele care au dus la acest conflict. Voi lupta să îi fac pe oameni să mă ierte”, spune designerul, citat de Vogue.
„Mai mulţi martori au dat declaraţii la poliţie că am fost agresat verbal şi provocat, când un individ a încercat să mă lovească cu un scaun, luându-se de aspectul şi de hainele mele. Am început un proces pentru defăimare şi ameninţări”, povesteşte Galliano.
„Am luptat toată viaţa împotriva prejudecăţilor, intoleranţei şi discriminărilor la care am fost eu însumi supus. Prin toate creaţiile mele, am încercat să unesc oameni de toate rasele, credinţele şi religiile şi orientările sexuale, celebrând diversitatea etnică şi culturală. Antisemitismul şi rasismul nu au ce să caute în societatea noastră. Îmi cer scuze pentru comportamentul meu.”, îşi încheie designerul pledoaria în faţa societăţii.
În ciuda scrisorii, pe 2 martie, procurorii parizieni au anunţat că Galliano a fost pus sub acuzare. Designerul e pasibil de 6 luni de închisoare sau de o amendă de 22.500 euro. Şi show-ul lui de modă din cadrul Săptămânii Modei de la Paris a fost anulat.
„Sunt furios că s-a întâmplat asta. Problema nu mai este legată doar de vorbele lui. Este o imagine oribilă pentru modă, pentru că oamenii cred că fiecare designer şi fiecare om din industria modei crede asta. Pentru că suntem într-o industrie în care suntem sub ochii publicului- nu poţi să ieşi în oraş şi să te îmbeţi. Sunt lucruri pe care nu ai voie să le faci.”, spune designerul Karl Lagerfeld despre Galliano, citat de Vogue.
Fantezie şi romantism haute couture
John Galliano a creat unele din cele mai spectaculoase spectacole de modă ale vremurilor noastre, scrie Design Museum. De la prima colecţie din 1984, „Les Incroyables”, unde a metamorfozat şcoala de modă londoneză într-o stradă a Revoluţiei franceze, şi-a transpus audienţa în cele mai exotice şi neobişnuite locuri.
Fie că a ales să transforme Opera Garnier într-o petrecere veneţiană a înaltei societăţi ori să recreeze o piaţă marocană, înfrumuseţată cu o Pocahontas haute couture, Galliano nu a încetat niciodată să surprindă.
Născut în 1960, în Gibraltar, Juan Carlos Antonio Galliano îşi petrece primii ani din viaţă în Spania. „Verva pieţelor, fabricile de ţesut, covoarele, mirosurile, plantele, culoarei Mediteranei- de aici cred că vine dragostea mea pentru materiale„, mărturisea designerul.
În 1966, familia se mută la Londra, iar performanţele băiatului la învăţătură nu sunt prea bune. Cu toate astea, felul în care se îmbracă îl scoate din anonimat în şcoala de băieţi Wilson Grammar School.
La 16 ani, începe să ia cursuri de design la London College. Acolo descoperă artele şi oameni „mai asemănători cu felul mea de-a fi”. De acolo, s-a dus la şcoala de artă Central Saint Martins. „Am muncit foarte mult. Mă găseai tot timpul în bibliotecă, făcând schiţe.”, îşi aminteşte Galliano.
Prima colecţie– cea de absolvire- i-a fost inspirată de „Danton”, o producţie a Teatrului Naţional, unde era costumier cu jumătate de normă. „M-am implicat aşa de mult în acea colecţie. M-a captivat. Încă o mai iubesc. Mă fascinează romantismul hainelor colorate care inundă străzile. Sunt multe lucruri în acea colecţie care mă bântuie”, spune Galliano.
Cele 17 ţinute negre
Impresionată de talentul lui, retailerul de modă Joan Burstein i-a lăsat pe mână vitrina magazinului Browns din Londra. Totuşi, la începutul anilor ’90, dezamăgit că nu a reuşit să îşi organizeze nici măcar o prezentare de modă, părăseşte capitala engleză şi se mută la Paris. Acolo, o întâlneşte pe Anna Wintour, atotputernica editoare a revistei Vogue americane, care îl ia sub aripa ei.
Supermodelele zilei– Kate Moss, Christy Turlington şi Naomi Campbell- defliează pentru el din prietenie, în loc de salariul lor cu 5 zerouri. Au fost 17 ţinute negre. Atâta material îşi permisese Galliano să cumpere. Totuşi, hainele au fost extraodinare. Acela a fost momentul în care Galliano şi-a creat reputaţia: unul din cei mai mari designeri ai timpului său.
Bernard Arnault, manager al conglomeratului de produse de lux LMVH, a fost unul din oamenii care a înţeles geniul lui Galliano, scrie Design Musem. La mijlocul anilor ’90, designerul englez a reinventat rochia cu tăietură din anii ’30.
În octombrie 1995, Arnault a decis să îl facă pe Galliano designer şef la Givenchy. El a adus un suflu nou casei de modă franceze. După numai un an, în 1996, Galliano se mută la casa de modă Dior, iar locul de la Givenchy îi este luat de Alexander McQueen.
În 1997, Galliano are prima mare prezentare de haute couture pentru casa Dior, la Grand Hotel din Paris.
În 2001, designerul primeşte decoraţia „Comandant al Ordinului Imperiului Britanic”, din partea reginei Elisabeta. În ianuarie 2009, a fost numit Cavaler al Legiunii de Onoare franceze.
La Dior, John Galliano crează 12 colecţii pe an. Hainele lui sunt romantice, cu o nuanţă de suprarealism, datorită background-ului bogat al designerului. „O singură dată l-am contrazis şi m-am simţit ca lovită de un val imens. Indiferenţa lui a fost absolută.”, îşi aminteşte colaboratoarea lui încă din 1985, Amanda Harlech.
A creat câteva din cele mai cunoscute colecţii de modă din toate timpurile: „Blanche Dubois”, inspirată de filmul „Un tramvai numit Dorinţă”, cu Kate Moss în rolul principal, în octombrie 2008; „Napoleon şi Josephine”, inspirat de dragostea dintre cei doi, în martie 1992 şi „Prinţesa Lucreţia”, inspirat de prinţesa rusă, în octombrie 1993, notează revista Vogue.