17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialJocurile de noroc, interzise in Rusia

Jocurile de noroc, interzise in Rusia

Dupa modelul lui Mihail Gorbaciov, fostul presedinte si actualul premier rus, Vladimir Putin, a declarat razboi viciilor, inamicul fiind de data aceasta jocurile de noroc, nu votca.

Erijandu-se in aparator al moravurilor tinerilor si al economiilor pensionarilor, tentati de mirajul castigurilor rapide in cazinouri, Vladimir Putin a propus in 2006, cand era presedinte, o lege care interzice functionarea cazinourilor si a salilor de jocuri in Rusia, cu exceptia a patru regiuni izolate: regiunea siberiana Altai, zona de coasta din Extremul Orient rus, aproape de granita cu Coreea de Nord si China, enclava Kaliningrad dintre Polonia si Lituania si litoralul Marii Azov.
Intrarea in vigoare a legii, pe 1 iulie, va avea insa efecte economice si financiare extrem de concrete, provocand probleme, in loc sa rezolve. Un efect imediat il constituie concedierea a peste 400.000 angajati ai cazinourilor si salilor de jocuri de noroc care, in conditiile crizei economice, au putine sanse sa se reprofileze si sa isi gaseasca de lucru in alte domenii, remarca "The New York Times".

 

"Este o lovitura pentru mine si familia mea", sintetizeaza situatia Irina Misacika, o mama singura in varsta de 32 ani angajata ca supraveghetor la Shangri-La, unul dintre cele mai mari si mai luxoase cazinouri din Moscova, adaugand ca nu vede alta solutie decat sa isi lase fiul de 5 ani in grija bunicii si sa isi caute de lucru in strainatate.
Dupa unul dintre cele mai mari valuri de concedieri in masa din Rusia, al doilea efect al legii il va constitui pierderea din bugetul national a peste un miliard dolari anual, valoarea impozitelor si taxelor varsate de industria jocurilor de noroc. Probabil ca va scadea si numarul de turisti, intrucat sloganuri ca "Bine ati venit in Las Vegas-ul din Siberia!" sau "Va invitam la un poker langa granita nord-coreeana" nu sunt prea ademenitoare, comenteaza "The New York Times". Proprietarilor de cazinouri nu le-a venit sa creada ca se va merge inainte cu aplicarea legii intr-o forma atat de stricta.

 

"Stiti, in tara noastra deciziile sunt luate de o singura persoana", a explicat directorul adjunct al Asociatiei ruse a Intreprinzatorilor din Industria Jocurilor de Noroc. Din acest motiv, ei au amanat pana in ultimul moment inchiderea salilor, aproape nimeni nepunand problema relocarii lor. si daca vreun proprietar de cazinou ar vrea sa faca acest lucru, nu ar avea unde, intrucat in cele patru "enclave" desemnate pentru jocurile de noroc nu s-au facut nici un fel de pregatiri.

Cele mai citite

Ligia Deca a început vizita în zonele sinistrate, cu o școală nouă din județul Galați

Cursurile sunt suspendate luni şi marţi în 25 de unităţi de învăţământ din zonele afectate de inundaţii din judeţul Galaţi Ligia Deca, împreună cu o...

Încep audierile în cazul Manchester City! Campioana Angliei riscă sancțiuni devastatoare

Audierile așteptate cu mare interes în cazul Manchester City, legate de presupuse încălcări ale regulamentelor financiare ale Premier League, încep luni, 16 septembrie. Clubul...

VIDEO. Momentul în care Maia Sandu a fost surprinsă de cutremur în platoul unei emisiuni TV

Cutremurul recent din România a avut un impact resimțit și în Chișinău, unde președintele Moldovei, Maia Sandu, se afla în direct la emisiunea „Ediție...
Ultima oră
Pe aceeași temă