4.6 C
București
miercuri, 27 noiembrie 2024
AcasăSpecialJoaca de-a agenția de turism. Pregătește-te de vacanță cu ajutorul câtorva site-uri...

Joaca de-a agenția de turism. Pregătește-te de vacanță cu ajutorul câtorva site-uri utile

De 1 Mai este simplu, dar ce facem cu vacanțele care vin după? Unde mergem, când și cu ce? Am adunat câteva site-uri care vă vor ajuta să vă planificați următoarea călătorie. Nu vă alegeți destinațiile doar în funcție de buget. Curiozitatea și gusturile personale au un rol la fel de important.

Dar, dacă nu strângeți bani pentru o „expediție” de lungă durată, pe alte continente și în mijlocul unor civilizații exotice, atunci chiar și un buget modest vă poate oferi suficiente variante care să vă lase imaginația să se joace.

Primul pas: alegerea destinației. Paris în iunie, Moscova în august, Roma în septembrie

Sugestiile din titlu nu sunt bătute în cuie, dar este bine să țineți cont de climă atunci când vă planificați călătoria. Iunie este luna cea mai potrivită pentru a vizita marile orașe din Europa continentală.

Temperaturile nu sunt foarte ridicate, iar “băștinași” sunt încă prezenți. Un bun exemplu este orașul Paris, ai cărui locuitori “migrează” în mijlocul verii, fugind din calea hoardelor de turiști și a căldurii care dau năvală. Dacă totuși nu aveți șansa de a vă programa zilele libere în iunie, nu trebuie să vă descurajați.

Orașe ca Praga sau Amsterdam sunt mult mai “răcoroase” decât București. Sau, de ce nu Moscova, un oraș cu multe surprize, fără a mai socoti că o vizită la Kremlin va da greutate părerilor dumneavoastră în discuțiile despre politica externă, indiferent de cât de pertinente sunt acestea.

Site-uri ca WeatherSpark.comWunderground.com (Weather Underground), Weather.com vă pot oferi prognozele meteo pentru perioade mai mari de timp, sau puteți alege pagina Organizației Mondiale de Meteorologie, cu un aspect mai puțin atrăgător, dar cu informații de calitate. Datele de aici sunt folosite de multe dintre site-urile meteo cunoscute.

Dacă, în schimb, sunteți interesați de cum va fi vremea în zilele imediat următoare, atunci chiar Google vă este de ajutor. Pentru a obține rapid previziuni despre vreme căutați numele orașului și cuvântul weather, iar motorul de căutare vă va afișa la începutul paginii de rezultate un grafic cu temperaturile și posibilitățile de a ploua în orașul ales.

Pasul doi: munca de cercetare și ghidurile de călătorie

În ciuda tendinței unora de a se lepăda de Wikipedia, vă recomandăm versiunea în limba engleză a acestei enciclopedii ca o sursă de informații utile despre diverse orașe europene. Cu cât un subiect este mai popular, cu atât mai mulți voluntari pasionați de acel subiect se vor găsi să completeze și să corecteze articolele. Din acest motiv, deși nu sunt acceptabile ca referințe în lucrările științifice, textele despre ParisPortoPragaLondraLisabona și alte orașe europene sunt foarte bune atunci când doriți să vă faceți o imagine de ansamblu despre destinația aleasă.

Nu sunt puține articolele despre site-uri de călătorie și, dacă aveți timp, puteți “răscoli” printre acestea, dar, pentru cei mai grăbiți, am pus deoparte câteva linkuri. TripAdvisor.com este site-ul unde mii de turiști își publică sfaturile și părerile. Aproape fiecare oraș are liste cu atracțiile turistice, cu sfaturi de călătorie și informații utile, iar fiecare punct de interes din aceste liste este discutat și apreciat de cei care l-au vizitat. Dezavantajul TripAdvisor: rareori locurile „secrete” ajung în top, pentru că mulți dintre turiști au tendința de a lăuda atracțiile turistice pe care ei le-au vizitat la recomandarea celor care au fost înaintea lor, fără a căuta părți mai puțin cunoscute ale regiunilor vizitate.

Lonely Planet, celebru în special pentru ghidurile tipărite, are și o prezență online, iar dacă vreți informații utile prezentate clar și succint, aici le veți găsi. Singura “problema” cu ghidurile Lonely Planet, în special cu cele tipărite, este că sunt atât de populare încât foarte mulți oameni merg în aceleași locuri, chiar și atunci când se duc în țări îndepărtate ca Vietnam sau India. Practic, veți descoperi că bătrâna la care ați mâncat în Hanoi este mai cunoscută de prieteni decât terasele din Dalboka, ceea ce este nu este mereu foarte plăcut.

National Geographic, dincolo de fotografiile frumoase care au făcut cunoscută publicația, oferă pe site-ul său informații și recomandări culturale care vă pot îmbogăți cercetarea. La fel, vă sfătuim să vizitați secțiunile de călătorie ale marilor publicații, precum The GuardianNew York Times sau New Yorker.

Al treilea pas: biletele de avion și cazarea

Am ales destinația călătoriei, avem o imagine despre locul în care vrem să mergem, dar cum ajungem acolo? Sunt foarte puține situațiile în care transportul cu autocarul este preferabil celui cu avionul. Chiar și excursiile cu autocarul în țările din vecinătatea sudică a României – Bulgaria, Grecia și Serbia – au o durată suficient de mare încât să fie inconfortabile. Dacă totuși alegeți să mergeți cu autocarul, mai verificați încă o dată dacă nu cumva există posibilitatea de a vă deplasa cu avionul. S-ar putea să descoperiți că la Belgrad, de exemplu, se poate ajunge cu puțin peste 100 de euro cu ajutorul Air Serbia.

Liniile aeriene low-cost sunt primele la care ne gândim când prețul biletelor este important. În afara câtorva incidente minore, avioanele administrate de aceste companii nu au fost implicate în accidente importante, cel puțin în Europa. Pe continent, ele se supun acelorași reguli de siguranță aeriană ca și companiile de line importante. Dezavantaje: dimensiunea redusă a bagajelor de mână permise, lipsa mesei și întârzierile frecvente. Dacă excursia dumneavoastră presupune mai multe escale sau un calendar riguros, aceste întârzieri pot deveni o problemă serioasă, altfel liniile low-cost merită să fie luate în calcul. Dintre cele mai cunoscute companii low-cost care operează în România amintim: Wizz AirBlue AirGermanwingsRyanaireasyJet.

Liniile aeriene naționale, în special cele din țările Europei de Est și din Balcani, au bilete la prețuri foarte atrăgătoare. Tarom a dus în ultimii ani o campanie de recâștigare a „publicului călător” și pe site-ul companiei apar periodic oferte interesante. Și pentru că au fost cazuri în care termenii ofertelor nu au fost fie bine prezentați, fie bine înțeleși de către cumpărători, dacă unele dintre aceste vi se par prea bune pentru a fi adevărate sunați la serviciul cu clienții al Tarom. Dacă mergeți la Praga, Czeck Airlines este adesea soluția cea mai bună, la fel cum Pegasus pentru Istanbul și Air Serbia pentru Belgrad au adesea cele mai ieftine variante de zbor.

O alta metodă de a găsi bilete ieftine de avion este folosirea motoarelor de căutare dedicate: Google Flight SearchHipmunk (via The Telegraph), eSKYSkyscannerVola.roIta Matrix (via Wisebread).

Booking.comPriceline.comVenere.com. Aceste trei site-uri de căutare locuri de cazare sunt, pentru început suficiente. Booking.com, cel mai mare dintre ele, are câteva argumente în favoarea sa: numărul mare de vizitatori care au dat note hotelurilor și pensiunilor și garanții mai mare de respectare a rezervărilor încheiate prin intermediul site-ului.

Nu știm cat de utilă v-a fost introducerea extrem de scurtă de mai sus în planificarea călătoriilor, dar sperăm că măcar v-a trezit dorința de a cunoaște locuri noi. Și, pentru că am lăsat pe dinafară multe recomandări și resurse importante, vom reveni cu articole care să detalieze fiecare capitol prezentat.

Cele mai citite

Atenție la e-mailurile false trimise în numele ANAF! Sfaturi pentru contribuabili

Aceste mesaje, care nu sunt emise de ANAF, urmăresc să inducă în eroare contribuabilii și să le compromită datele personale și financiare Agenția Naţională de...

BNR lansează o bancnotă aniversară dedicată Regelui Carol I

Banca Naţională a României (BNR) va pune în circulaţie, pe 1 Decembrie 2024, o bancnotă aniversară destinată colecţionarilor. Aceasta marchează 185 de ani de...

Rusia avans record în Ucraina: 235 de kilometri pătrați cuceriți în ultima săptămână și recuperarea a jumătate din teritoriul regiunii Kursk

Armata rusă a ocupat circa 235 de kilometri pătraţi de teritoriu săptămâna trecută în Ucraina, mai ales în regiunea estică Doneţk, un record săptămânal...
Ultima oră
Pe aceeași temă