Militarii americani, inclusiv cei cu funcții de comandă, vor avea de învățat de la militari români, pe măsură ce colaborarea româno – americană se intensifică, declară Jim Bagnola, instructor al NATO.
„Militarii americani și cei români se vor adapta unii la alții, vor învăța unii de la alții. Americanii nu exclud posibilitatea să preia experiență de la români”, a declarat Jim Bagnola în exclusivitate pentru România Liberă.
Jim Bagnola este instructor pentru NATO și pentru mai multe instituții americane din domeniul securității și apărării: Secret Service, Departamentul de Stat, Departamentul Forțelor Aeriene, NASA. Specialistul american se află în aceste zile în România, pentru a susține câteva conferințe cu profil economic, adresate managerilor firmelor românești.
Jim Bagnola respinge ideea că diferențele culturale dintre România și SUA reprezintă un obstacol în relațiile dintre militarii români și americani.
Gradul militar nu te face lider
În schimb, o problemă pentru multe structuri militare, din diverse state, o reprezintă formarea și promovarea comandanților: „Funcționarea unei armate se bazează pe grade, dar gradele nu formează lideri. Dacă nu te urmează soldații, nu poți fi cu adevărat comandant”.
Jim Bagnola a oferit un exemplu din al doilea război mondial. „La japonezi și la germani, dacă era ucis un ofițer, ei aveau o problemă. Nu mai avea cine să-i conducă. La americani, în schimb, dacă dispărea un ofițer, altul prelua imediat comanda. Rezultatul? Japonezii și germanii au pierdut războiul”.
Drept regulă valabilă, în egală măsură, pentru militari și pentru civili, Jim Bagnola subliniază că un șef trebuie nu doar să dea ordine, ci și să știe să-i asculte pe subordonații lui. Dacă din partea acestora nu vine niciun feed-back, înseamnă că acea organizație are o problemă de management, susține instructorul NATO.
Românii și americanii sunt parteneri la Atlantic Resolve
Amintim că, chiar în această perioadă, în România se derulează un antrenament militar comun româno – american din cadrul Operațiunii Atlantic Resolve.
Românii și americanii exersează atât situația de inamici, cât și aceea de aliați. Inițial, parașutiștii americani simulează ocuparea unui aerodrom românesc. Ulterior aerodromul este eliberat de militari aliați – români și americani.