Jihadistii europeni incep sa se lase la vatra. De prin Irak si Afganistan sau de pe unde i-a mai purtat focul „razboiului sfant”, ei revin in detestatul Occident. Si nu pentru a se dedica gradinaritului.
De la varful retelei teroriste Al-Qaeda se inmultesc apelurile pentru lovirea „necredinciosilor” la ei acasa. Ultimul, lansat joi pe Internet, cere islamistilor sa atace Danemarca, Norvegia si Franta, pentru a razbuna astfel publicarea caricaturilor cu profetul Mahomed. „Distrugeti-le cladirile, faceti sa se cutremure pamantul pe care pasesc si transformati aceste tari intr-o mare de sange”, indeamna libianul Mohammed Hassan – un membru Al-Qaeda evadat in iulie 2005 din inchisoarea militara americana de la Bagram, Afganistan.
Desigur, astfel de apeluri la crima se pot numara cu zecile in ultimii ani. Madridul si Londra stau marturie ca exista urechi care sa le auda si brate care sa le execute in Europa. Nou este doar contextul in care rasuna chemarea libianului Hassan.
La mijlocul saptamanii, judecatorul spaniol Baltazar Garzon, cunoscut pentru dosarele axate pe terorism, declara la sediul din Lyon al Interpolului ca se poate vorbi despre o reintoarcere pe scara larga a islamistilor in Europa. „Nu pot spune de cate cazuri e vorba, dar e o chestiune de logica: daca pana acum anchetele se focalizau pe plecarea de voluntari musulmani in Irak, in prezent avem indicii ca voluntarii vin inapoi si ca infrastructurile din Europa se pregatesc sa-i primeasca”.
Primul semnal a aparut in octombrie anul trecut, cand ministrul irakian de Interne avertiza, dupa interceptarea unor mesaje ale sefului Al Qaeda din Irak, Abu Mussab Al-Zarqawi, ca voluntarilor veniti din Europa li s-a cerut sa revina acasa. Motivul? Exportarea „razboiului sfant”. Sute de combatanti au facut de atunci cale intoarsa.
Voluntarii straini „sunt incitati sa revina in Europa pentru a continua jihadul, am vazut cateva exemple”, declara pentru AFP Pierre de Bousquet, directorul Serviciului francez de securitate interna (DST). Iar Claude Moniquet, seful Centrului European pentru Securitate si Informatii Strategice de la Bruxelles, crede ca este vorba de un pericol real: „Data fiind motivarea profunda a acestor oameni, majoritatea tineri, riscul de a-i vedea savarsind actiuni teroriste pe pamant european este cat se poate de real”.
Marea problema este ca supravegherea miscarilor a sute de indivizi pe intreg continentul s-ar putea dovedi deosebit de dificila. De aceea, monitorizarea lor stricta la frontiere, mai ales in cazul tarilor recent admise in UE sau candidate la aderare, se impune printre prioritati.