» Teofil Abraham si Gheorghe (Ghituca) Mare Abraham, varul si ginerele generalului Pavel Abraham, fostul sef al Agentiei Nationale Antidrog, impreuna cu un fost sportiv al Clubului Dinamo sunt acuzati ca au vandut unui suspectat de trafic international de droguri un teren in valoare de circa 15 milioane de euro, care apartinea familiei doctorului Mihai Baican din Germania (medicul curant al regretatului lider taranist Corneliu Coposu). Evenimentele s-au petrecut in perioada in care generalul Abraham era sef la Antidrog.
» Vanzarea s-a produs ca "drept litigios" dupa ce membrii familiei Abraham au incheiat cu proprietarul un contract de asociere cu drept de preemptiune la vanzare, promitand ca aduc investitori pentru construirea unui cartier rezidential.
» Investitorii au fost gasiti doar cu scopul de a determina semnarea unui acord de vanzare (nu contract ferm), pentru ca apoi sa i se poata vinde terenul ca drept litigios, sustine victima. Unul dintre "investitorii" gasiti de grupare a fost o firma controlata de Sever Muresan, arestat in urma cu 13 ani de o echipa condusa de generalul Abraham.
» Doctorul Baican spune ca a semnat asocierea fara teama de a fi pacalit, deoarece "generalul Pavel Abraham era de incredere – m-a invitat sa conferentiez, ca medic specialist, impotriva consumului de droguri". Inainte de a-i vinde terenul, membrii gruparii Abraham i-ar fi cerut proprietarului 4.000.000 de euro "la negru" pentru a renunta la contractul de asociere.
Romania Libera continua serialul despre afacerile imobiliare suspecte ale unor generali din diverse structuri de aparare si siguranta publica. In articolul cu titlul "Patru generali il relanseaza in afaceri pe Sever Muresan: un milion de euro incasati pentru case neconstruite", reporterii Romaniei libere au dezvaluit faptul ca generalii Mircea Chelaru, Ion Magdalena, Ion Costas si Dorin Gheorghiu au acceptat rolul de administratori pentru "a oferi credibilizare" firmei Asset Management System, controlata de Sever Muresan, arestat vremelnic in Romania pentru devalizarea Bancii Dacia Felix, condamnat in Franta sub acuzatia de infractiuni financiare. Aceasta firma a incasat avansurile de la circa 100 de persoane pentru doua ansambluri imobiliare ce urmau a fi construite de finantatorul "George Washington Financial Company" – o casuta postala reprezentata tot de Muresan. Lucrarile nu au fost demarate nici macar la expirarea termenului de finalizare si predare a locuintelor din decembrie 2008. Acum, multi dintre clienti incearca sa-si recupereze avansurile prin instantele de judecata.
Unealta inselaciunii: un traficant de droguri inregistrat ca informator
Unul dintre cele doua proiecte imobiliare orchestrate de Sever Muresan urma sa fie construit in cartierul rezidential bucurestean Baneasa, pe un teren de peste 27.000 de metri patrati, proprietatea familiei doctorului Mihai Baican, fost medic al regretatului lider taranist Corneliu Coposu, stabilit in 1968 in Germania. In numarul de astazi publicam odiseea pierderii unui teren in valoare de circa 15 milioane de euro dupa ce proprietarul acestuia s-a asociat, in anul 2006, cu membrii familiei generalului Pavel Abraham, pe atunci seful Agentiei Nationale Antidrog. Ulterior, acestia i-au adus in ecuatie pe Sever Muresan si pe suspectatii de trafic international de droguri Sorin Mihai Sapunarescu si Florin Iosef. In 2001, Sapunarescu a fost arestat si condamnat in Germania la cinci ani si trei luni inchisoare, fiind acuzat de trafic de droguri (ecstasy), dar in Romania el figureaza ca informator. "Agentia Nationala Antidrog ii monitorizeaza pe toti traficantii de droguri, inclusiv pe cei condamnati in strainatate. Sapunarescu nu era un necunoscut pentru generalul Pavel Abraham, seful ANA. La noi in tara e un prost obicei: toti infractorii se inghesuie sa devina informatori pentru a comite infractiuni fara sa suporte consecintele legii. Sapunarescu era unul dintre ei si de aceea in Romania el nu numai ca nu a fost condamnat, dar nici nu a fost pus sub acuzare", sustine un ofiter de la Directia de Combatere a Criminalitatii Organizate.
Dr. Baican: "Nu as fi semnat asocierea daca nu garanta generalul Abraham"
Doctorul Baican sustine ca in iunie 2006 a incheiat o asociere in participatiune cu firmele SC Luna ATE Impex SRL (reprezentata de Teofil Abraham, varul generalului Pavel Abraham), SC Mirion Company SRL (reprezentata de ginerele Gheorghe – Ghituca – Mare Abraham) si SC Compania de Marketing si Media SRL (reprezentata de Misu Barcan, care pana in decembrie 1989 a fost sportiv la Clubul Dinamo si apoi sofer al liderului taranist Corneliu Coposu, indepartat de acesta dupa disparitia unor sume din sponsorizari). Doctorul punea la bataie terenul, iar Teofil, Ghituca si soferul Misu se angajau sa caute investitori si sa faca demersuri pentru obtinerea avizelor necesare demararii proiectului imobiliar. In momentul incheierii contractului, generalul Pavel Abraham era seful Agentiei Nationale Antidrog. "In contractul initial, facut de avocatul meu, era prevazut si un termen de reziliere daca nu gaseau un investitor, dar ei au scos acel paragraf, spunand ca in constructii pot aparea intarzieri. In schimb, au lasat paragraful in care eu eram obligat sa le vand cu 3 milioane de euro terenul daca nu respect contractele incheiate cu investitorii adusi de ei si vand altora terenul. Am semnat, pentru ca eu respect intelegerile si am avut incredere in ei. Nu as fi semnat daca nu garanta generalul Abraham", relateaza doctorul Baican.
Cum a ajuns un disident in anturajul unui fost cadrist al Militiei
Doctorul Baican spune ca in 1990 l-a cunoscut pe soferul lui Corneliu Coposu, pe Misu Barcan. "stiam ca a fost sportiv la Clubul Militiei, la Dinamo, dar l-a aparat pe Cornel de furia minerilor in 1990 si asa ne-a castigat increderea. Eu mi-am investit economiile in niste terenuri si voiam sa ma asociez cu un investitor pentru a-mi construi o clinica de interventii terapeutice psihosomatice la Bucuresti. El mi-a sugerat ca ar fi bine sa ma asociez cu ginerele si cu varul generalului Abraham pentru a exclude o eventuala escrocherie. Mai ales ca toti eram de prin zona Ardealului. Misu m-a dus la acest general, la el la birou, care m-a invitat sa conferentiez pe teme de combatere a consumului de droguri. Asa mi-a castigat increderea. Cand am descoperit escrocheria cu asa-zisul investitor-fantoma Sever Muresan si cand mi-am dat seama ca vor sa ma lase fara teren, am incercat sa iau legatura cu generalul Abraham. El mi-a zis doar atat: «Se rezolva, doctore, dar acum nu am timp». Iar pe urma nu am mai reusit sa iau legatura cu dumnealui", relateaza doctorul Baican.
Modele de prosperitate
In decembrie 1989, Pavel Abraham era cadristul Militiei – structura militarizata represiva –, fiind insarcinat cu urmarirea militienilor care nu respectau linia politica a PCR si a conducatorului sau, Nicolae Ceausescu. Intre 1990 si 1996, colonelului Abraham i-a mers foarte bine: a ajuns seful Directiei Cercetari Penale a IGP si a beneficiat de credite cu dobanzi derizorii de la Bancorex (fosta banca a Securitatii, devalizata de clientela PSD). Potrivit documentelor vremii, colonelul Abraham a primit de la Bancorex suma totala de 200 milioane lei, cu o dobanda de circa 15%, pentru a-si construi o locuinta. Desi legea interzicea, Abraham a depus banii la o alta banca, unde a primit dobanzi de pana la 150%, dobanzi cu care si-a returnat creditele si si-a construit si casa. Nu i-a mers rau nici dupa 1996, cand PDSR (PSD) si Ion Iliescu au pierdut alegerile. Prin Misu Barcan, ex-sportiv al Clubului Militiei Dinamo si fost sofer al liderului taranist Corneliu Coposu, Pavel Abraham ar fi fost numit sef al Politiei Romane si ar fi fost avansat la gradul de general. Dupa sase luni, el a fost demis, deoarece era suspectat ca proteja lideri ai lumii interlope, dupa cum au declarat atunci generalul Ion Pitulescu si ministrul de Interne Gavril Dejeu. In anul 2000, generalul Abraham a depus marturie in favoarea arestatilor si invinuitilor din dosarul "Contrabanda Jimbolia" – cu carburanti catre fosta Iugoslavie. Printre cei invinuiti figurau fostii ministri ai PDSR (acum PSD) Doru Ioan Taracila si Aurel Novac, precum si fostul sef al SRI Virgil Magureanu. Dosarul a fost inchis dupa 2001, adica dupa revenirea PSD la guvernare, si tot atunci Pavel Abraham a fost numit secretar de stat la Interne, iar din anul 2003 a ocupat postul de sef al Agentiei Nationale Antidrog, de unde a fost demis in 2008 si pensionat in toiul unui scandal, mai precis dupa ce l-ar fi acuzat pe ministrul Cristian David de implicare in trafic de droguri.
Varul sau, Teofil Abraham, este om de afaceri. Pana in 1996, s-ar fi ocupat de comertul cu carburanti, nefiind strain de incalcarea embargoului impotriva fostei Iugoslavii, sustin surse judiciare. Ulterior, s-a ocupat de consultanta si intermedieri. Mai mentionam ca Teofil Abraham figureaza ca posesor al brevetului de erou al Revolutiei din Decembrie 1989.
Ginerele Gheorghe (Ghituca) Mare Abraham a fost secretar II al Ambasadei Romaniei in Peru in perioada in care Sorin Mihail Sapunarescu era urmarit in strainatate pentru implicarea in traficul international de droguri. Dupa ce a iesit din diplomatie, Ghituca s-a ocupat de afaceri, in principal de consultanta si intermedieri.
Cronologia inselaciunii
» Pe data de 20 iunie 2006, doctorul Baican a semnat contractul de asociere in participatiune cu Teofil Abraham, Ghituca Mare Abraham si Misu Barca pentru investitii imobiliare pe terenul sau de peste 27.000 mp.
» Pe data de 9 august 2006, cei trei au adus ca investitor strategic societatea off-shore "George Washington Financial Corporation" (GWFC), reprezentata de Sever Muresan, cu care doctorul Baican si Teofil Abraham au semnat un contract de constructii imobiliare. La acest contract exista niste acte aditionale de impartire a profitului si cu Ghituca Abraham si soferul Misu Barcan, precum si de introducere in contract a SC ASSET Management (controlata tot de Sever Muresan), care se ocupa de incasarea avansurilor pentru locuinte.
» Pe data de 11 noiembrie 2006, doctorul Baican a anuntat oficial off-shore-ul GWFC (reprezentat de Sever Muresan) de intentia de a rezilia contractul deoarece investitorul nu si-a indeplinit nici macar obligatia de a infiinta o reprezentanta in Romania si nici nu a demarat procedurile de obtinere a avizelor de urbanism. La intentia de reziliere a contractului au aderat, cu sincope, si membrii gruparii Abraham.
» In intervalul decembrie 2006-octombrie 2007, membrii gruparii Abraham l-au introdus in ecuatia afacerii imobiliare pe Sorin Mihail Sapunarescu (condamnat in Germania pentru trafic de droguri), care a adus "la vizionare" mai multi investitori – potentiali cumparatori de teren (David Engineers Ltd., AS 2000 Trading Impex, M Rosenberg Ltd. GAIA Investments, GMUL Investment Ltd.).
» Pe data de 17 octombrie 2007, doctorul Baican a semnat un acord de intentie de vanzare a terenului cu LS Property Development, avand sediul in Sofia (Bulgaria), adus la negocieri tot de Sorin Sapunarescu. Pretul a fost de 15.000.000 euro. Ulterior, doctorul Baican a descoperit ca sediul acestei firme se afla la o adresa inexistenta in Sofia.
» Pe data de 13 decembrie 2007, Gheorghe (Ghituca) Mare Abraham si Misu Barcan au deschis proces pentru a-l obliga pe doctorul Baican sa le vanda lor terenul "drept litigios" cu 3.240.000 euro. Teofil Abraham a ramas, aparent, alaturi de dr. Baican ("ca sa-mi afle strategia de aparare", dupa cum a sustinut victima).
Pe data de 14 decembrie, firmele lui Ghituca Abraham si ale soferului Misu Barcan si-au vandut in rate drepturile litigioase lui Iosef Florin, cu suma totala de 4 milioane euro. Suma de 100.000 de euro primita la semnarea contractului de vanzare-cumparare nu a fost evidentiata in contabilitatea celor doua firme, motiv pentru care doctorul Baican are convingerea ca vanzarea a fost fictiva. Iosef Florin, suspectat si el de trafic de droguri, este partenerul traditional de afaceri al lui Sorin Sapunarescu.
» Pe data de 29 ianuarie 2008, si firma lui Teofil Abraham i-a vandut lui Florin Iosef partea sa de drept litigios. Desi au existat mai multe termene ale procesului, tranzactia a fost tinuta secreta aproape doua luni. Doctorul Baican a aflat de "tradare" in timpul unei sedinte de judecata.
» Pe data de 20 martie 2008, Teofil Abraham a primit o oferta de investitii imobiliare pe acel teren, adica si-ar fi implinit obligatiile contractuale catre dr. Baican. Numai ca, la acea data, Teofil Abraham ii vanduse deja dreptul litigios lui Iosef.
» Pe data de 23 mai 2008, instanta de judecata a dat castig de cauza gruparii Abraham, obligandu-l pe dr. Baican sa-i cedeze acesteia proprietatea cu doar 3.240.000 euro. Cu drept de apel. "Sapunarescu mi-a spus de fata cu avocatul meu si cu alti martori ca, daca nu le dau 4 milioane de euro la negru, el impreuna cu Teo si Ghituca Abraham vor castiga la tribunal terenul, pentru ca ii vor cumpara pe judecatori cu un milion de euro" a sustinut dr. Baican. In acel moment, generalul Pavel Abraham era inca seful Agentiei Nationale Antidrog.
» Pe data de 11 iulie 2008, Iosef Florin a facut o oferta de vanzare a terenului catre GWFC, reprezentata de Sever Muresan.
» Pe data de 23 ianuarie 2009, Iosef Florin a vandut terenul unui cetatean canadian de origine romana
Traficanti de droguri, reciclati
Sorin Sapunarescu (zis Sorin Americanu’) si Florin Iosef (zis Florin Grasu’) au devenit celebri in anii 1999-2001, cand institutii de combatere a traficului de droguri din SUA si din tarile europene ii suspectau ca ar fi capi ai unei puternice retele de comercializare a pastilelor ecstasy. Presa vremii a relatat ca cei doi ar fi comercializat drogurile in Bucuresti printr-o discoteca din Bucuresti (Karma). De asemenea, ca in anul 2001 Iosef ar fi fost arestat in SUA, iar Sapunarescu – in Germania. Ulterior, cei doi ar fi fost extradati in Romania, unde nu li s-a facut dosar penal, deoarece ar fi fost protejati de inalti ofiteri din politie. O posibila explicatie ar putea fi chiar o declaratie din dosarul lui Sapunarescu, judecat de magistrati din Germania. Potrivit documentelor, Sapunarescu a sustinut in fata instantelor de judecata ca a fost implicat in afaceri cu droguri deoarece era informator al Serviciului Roman de Informatii si al Agentiei Antidrog din SUA. Deoarece in timpul procesului nu ar fi existat probe care sa sustina acest lucru (nici din Romania, nici din SUA), Sapunarescu a fost condamnat de justitia germana la cinci ani si trei luni inchisoare. In anul 2006, Sapunarescu a reclamat statul german la CEDO, care insa i-a respins actiunea din lipsa de probe. Magistratii europeni au consemnat ca Sapunarescu a oferit spre vanzare 115.000 pastile ecstasy unui ofiter german sub acoperire si ca l-a dus pe acesta de doua ori in Romania pentru a-l familiariza cu piata de desfacere din tara sa natala. Din anul 2006 cei doi au intrat in afaceri imobiliare, primul lor client gras fiind doctorul Baican din Germania.
Am incercat sa dialogam cu Sapunarescu si Iosef chiar in incinta Restaurantului Palladium, pe care il administreaza si unde au avut loc unele dintre intalnirile dr. Baican cu Teofil si Ghituca Abraham, cu Misu Barcan. Ne-am dus la intalnire impreuna cu victima, doctorul Baican. Sapunarescu si Iosef au refuzat dialogul. "Da-i afara p’astia", a fost ordinul lui Sapunarescu dat chelnerilor sai.
Membrii familiei Abraham, greu de abordat
Am incercat sa luam puncte de vedere de la toti actorii afacerii imobiliare. Misu Barcan a amanat intruna intalnirile cu reporterii Romaniei libere, iar sediul firmei sale era mereu incuiat. Generalul Pavel Abraham si ginerele sau, Ghituca, nu au raspuns la telefon. In schimb, varul Teofil s-a aratat la inceput disponibil pentru a purta un dialog si chiar a parut dispus sa le transmita aceeasi solicitare si rudelor sale, Pavel si Ghituca Abraham. "Acum sunt foarte ocupat, am intalniri de afaceri, va caut eu maine", ne-a spus prima data Teofil Abraham. Am revenit de nenumarate ori (cu obstinatie, pe parcursul a patru saptamani), dar dl Teofil era mereu in intalniri de afaceri si nu putea vorbi. Ultima data a recunoscut ca a vandut terenul aflat in litigiu cu 4 milioane de euro, dar a sustinut ca, in realitate, el este cel pacalit, deoarece detine o chitanta din care rezulta ca doctorul Baican ii datoreaza 20.000 de euro!
Cititi si articolul "Patru generali il relanseaza in afaceri pe Sever Muresan: un milion de euro incasati pentru case reconstruite"