Agenţia de siguranţă nucleară din Japonia a ridicat riscul de accident nuclear de la nivelul 4 la 5 pe scara internaţională a evenimentelor nucleare şi radiologice, potrivit Kyodonews.
Nivelul maxim al acestei scări este de 7, iar nivelui 5 a fost instituit pentru reactoarele 1, 2 şi 3 a centralei nucleare Fukushima deoarece se pare că învelişul lor s-a topit parţial iar scurgerile de radiaţii continuă. Acestă poziţie relevă consecinţe mult mai grave, pe o suprafaţă mai mare decât nivelul 4 care indica un accident cu efecte locale.
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a impus nivelul 3 de risc pentru reactorul numărul 4 unde un bazin cu combustibil este supraîncălzit.
Ultimele informaţii despre cele şase reactoare a centralei nucleare:
Reactorul numărul 1: Operaţiunile au fost suspendate după cutremur, procedeul de răcire a eşuat, miezul s-a topit parţial, iar explozia de sâmbătă a dus la distrugerea acoperişului. Se fac lucrări de reconstrucţie şi este pompată apă de mare în reactor.
Reactorul numărul 2 : Operaţiunile au fost suspendate după cutremur, procedeul de răcire a eşuat şi aici este pompată apă de mare înauntru şi se repară avariile provocate de explozia de la reactorul numărul 3.
Reactorul numărul 3 : Operaţiunile au fost suspendate după cutremur, procedeul de răcire a eşuat, miezul s-a topit parţial. Aici se înregistrează un nivel mare de radiaţii. S-a pompat apă de mare miercuri, iar începând de joi se stropeşte cu apă.
Reactorul numărul 4: Nu era în funcţiune în timpul cutremurului, luni s-au înregistrat 84 de grade Celsius, de peste trei ori mai mult decât nivelul normal de 25 de grade. Au existat două incendii şi o explozie de la cutremur şi există riscul unei reacţii nucleare în lanţ.
Reactoarele 5 şi 6 – Nu erau în funcţiune în timpul cutremurului, s-au înregistrat 64 de grade joi.