Dupa sase decenii de doctrina pacifista, Japonia face o mutare istorica, dotandu-se, in premiera dupa 1945, cu un minister al Apararii. Guvernul de la Tokyo a demarat o reforma menita sa faca mai sigur arhipelagul nipon intr-un context regional apasator, dominat de bravada nucleara nord-coreeana.
In ciuda motiunii depuse de opozitie, legile Cabinetului condus de conservatorul Shinzo Abe au trecut cu bine de furcile caudine ale Parlamentului nipon si vor intra in vigoare in ianuarie. Doua sunt domeniile in care va fi evidenta ruptura cu politica asumata in ultimele sase decenii: apararea si educatia.
Mai intai, un minister in toata regula va inlocui vechea Agentie a Apararii, creata in 1954. Un alt text legislativ autorizeaza Fortele de autoaparare (FAD, numele oficial al armatei nipone) sa execute operatiuni in strainatate. Premierul Shinzo Abe s-a angajat sa revizuiasca si Constitutia, mai precis articolul impus de americani, care stipuleaza ca Japonia „renunta pentru totdeauna la razboi”. Acest articol nu numai ca nu permite FAD (care dispune totusi de un buget urias, echivalentul a 32 miliarde de euro) sa participe la misiuni internationale, dar ii impiedica pe soldatii japonezi sa traga chiar si un foc de arma, cu exceptia situatiilor de legitima aparare, reglementate foarte strict. Reforma in educatie modifica o lege adoptata in timpul ocupatiei americane. Scopul? Formarea unor tineri atasati valorilor nationale. Sunt prevazute ore de educatie patriotica, de insuflare a „unei atitudini de respect pentru traditia si cultura nipone, de dragoste fata de tara”. Adversarii acestei politici invoca riscurile revenirii la atmosfera Japoniei militariste din perioada interbelica. Insa guvernantii pot arata oricand cu degetul spre rachetele si bombele cu care ameninta Coreea de Nord…