18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialJaponezii au inventat ursul robot care combate sforăitul

Japonezii au inventat ursul robot care combate sforăitul

Oamenii de ştiinţă niponi au găsit un remediu pentru persoanele care sforăie zgmotos: o pernă sub forma unui ursuleţ de pluş care poate combate apneea şi alte tulburări de somn ce afectează milioane de oameni din întreaga lume.

De la nou-născuţi, copii, adulţi şi persoane de vârsta a treia, cu toţii au nevoie de un somn de calitate pentru a se menţine sănătoşi. Problemele de somn constituie o epidemie globală ce ameninţă sănătatea şi calitatea vieţii pentru jumătate din populaţia lumii. În prezent, există peste 85 de boli de somn, dar majoritatea pot fi prevenite sau tratate.

Multe persoane care nu pot să doarmă din cauza partenerilor care sforăie foarte zgomotos sunt dispuse să încerce orice pentru a se putea odihni: de la benzi nazale şi spray-uri până la pijamale cu mingi de tenis cusute pe partea din spate.

Ursul robot anti-sforăit

Oamenii de ştiinţă niponi de la Universitatea Waseda au inventat un robot anti-sforăit care poate combate tulburările de somn. Robotul Jukusui-Kun arată ca un ursuleţ de pluş şi se foloseşte ca o pernă normală. Robotul include un microfon, un panou conductor şi aparate de măsurat pulsul şi nivelul de oxigen din sânge pentru a monitoriza somnul proprietarului.

Atunci când detectează zgomote, robotul îl gâdilă uşor pe proprietar, determinându-l să se mişte şi să restabilească un ritm normal al respiraţiei. Implusurile sunt transmise printr-un senzor aflat sub cearşaf către sistemul din robot, astfel încât proprietarul să nu se încurce în fire prin pat. Un dispozitiv de mână monitorizează nivelul de oxigen şi pulsul propietarului şi comunică sistemului atunci când sforăitul provoacă scăderea dramatică a nivelului de oxigen din sânge. Dispozitivul pentru mână are forma unei mânuşi cu cap de urs.

Robotul Jukusui-Kun (în traducere „somn adânc”) a fost prezentat la International Robot Show în Japonia, dar încă nu se vinde pe piaţă.

 

Sforăitul poate ascunde o boală gravă

Sforăitul persistent zgomotos poate ascunde de fapt o boală mai gravă: apneea obstructivă în somn (SAS). Aceasta este o afecţiune a aparatului respirator caracterizată prin pauze respiratorii de cel putin 10 secunde, repetate şi frecvente în timpul somnului. Boala se manifestă prin somnolenţă excesivă în timpul zilei, tulburări de memorie şi concentrare, depresie, oboseală cronică, reducerea vigilenţei.

Riscurile sociale şi medicale asociate cu apneea obstructivă în somn netratată sunt: accidente rutiere, accidente profesionale şi/sau casnice, moarte subită în somn, hipoventilaţie diurna, hipertensiune pulmonară, hipertensiune arteriala sistemică, cord pulmonar cronic, atacuri ischemice cerebrale sau coronariene, scăderea libidoului, impotenţă.

Un milion de români cu tulburări de somn

În România nu există date oficiale despre incidenţa bolilor de somn, însă conform datelor estimate de către Societatea Română de Pneumologie există aproximativ 1 milion de pacienţi adulţi tulburări de somn, care nu sunt diagnosticaţi din cauza lipsei de informare sau nu sunt trataţi din cauza accesului la tratament şi costurilor.

Lipsa unui somn de calitate determină numeroase probleme de sănătate ca obezitatea, hipertensiunea, diabetul, se ajunge la o vigilenţă scăzută, lipsă de atenţie, reducerea concentrării, scăderea productivităţii la locul de muncă şi în mediu academic, dar şi producerea de accidente de maşină. De exemplu, cei care suferă de insomnie sunt de 7 ori mai predispuşi la accidente cauzatoare de deces sau leziuni severe faţă de cei cu somn odihnitor.

Cele 10 reguli ale igienei de somn pentru prevenirea tulburărilor de somn:

1. Fixaţi-vă ora de culcare şi cea de trezire
2. Dacă v-aţi făcut un obicei în a dormi pe timpul zilei, nu depăşiţi 45 de minute de somn
3. Evitaţi consumul de alcool cu 4 ore înainte de a merge la culcare şi nu fumaţi
4. Evitaţi consumul de cofeină cu 6 ore înainte de a merge la culcare. Acesta include cafeaua, ceaiul şi multe băuturi carbogazoase, precum şi ciocolata
5. Evitaţi mâncarea grea, condimentată sau prea dulce cu 4 ore înainte de ora de culcare. Este acceptată o gustare uşoară înainte de somn
6. Faceţi mişcare în mod regulat, însă nu chiar înainte de culcare
7. Folosiţi aşternuturi confortabile şi curate
8. Identificaţi o temperatură propice pentru somn şi aerisiţi bine camera
9. Blocaţi toate sunetele care vă pot distrage de la somn şi eliminaţi sursele de lumină pe cât posibil
10. Nu folosiţi patul pentru munca de birou.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă