-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialJaful de la „Protecţia Copilului“, pedepsit cu ani grei de închisoare

Jaful de la „Protecţia Copilului“, pedepsit cu ani grei de închisoare

Fosta şefă a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), Marinela Dobrea, a fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare. În dosarul 3107/121/2010, fosta directoare era judecată pentru „infracţiuni de corupţie (Legea nr. 78/2000)“, alături de fiica sa, Raluca Dobrea şi alţi şapte complici, trei angajaţi ai DGASPC, trei parteneri de afaceri pe banii publici şi o inspectoare de la Finanţe Publice.

După ce la Tribunalul Galaţi primise o pedeapsă cu închisoarea, dar cu suspendare, prin sentinţa nr. 157/7.06.2013, Curtea de Apel Galaţi a dispus ca fosta directoare să execute patru ani de închisoare: „Majorează de la 3 ani închisoare la 4 ani închisoare pedeapsa principală aplicată inculpatei Dobrea Marinela. Schimbă modalitatea de executare a pedepsei principale şi a pedepsei accesorii aplicate inculpatei Dobrea Marinela din suspendare sub supraveghere, în executare efectivă, prin privare de libertate”, se spune în sentinţă.

Fiica directoarei Raluca Dobrea va executa 3 ani şi 10 luni de închisoare, iar una din fostele angajate ale DGASPC, Alina Radu, va executa trei ani şi 3 luni de închisoare. O altă angajată a direcţiei, Lenuţa Bălan, a fost condamnată la 2 ani şi 9 luni de închisoare cu suspendare, iar doi administratori de SRL-uri, care au făcut afaceri pe banii orfanilor asistaţi în centrele administrate de DGASPC, Borsos Sandor şi Adrian Serghe, care este şi şef la Administraţia Cimitirelor din cadrul regiei Gospodărire Urbană SRL Galaţi, au primit reducerea pedepselor aplicate de Tribunal, de 4 ani, respectiv 5 ani de închisoare, la 3 luni, cu suspendare. Membrii „Lotului Dobrea“ vor trebui să plătească DGASPC Galaţi daunele produse prin afacerile clientelare, în valoare de 832.890 lei, plus dobânzile.

Comisioane de 700% şi pantofi nr. 46, pentru copii de 5 ani

În 2008, Garda Financiară descoperea la DGASPC afaceri de 350.000 euro, derulate de Raluca Dobrea şi amicul ei, Ştefan Cristea, prin firmele lui Cristea, Kerkira SRL şi Vest Invest SRL, dar şi prin Petantic SRL, firma lui Doru Grigore. Prin Petantic au livrat îmbrăcăminte pentru orfani, aplicând comisioane de la 49 la 700%. Doru Grigore a recunoscut că Cristea se ocupa de contracte, iar Raluca întocmea facturile. Prin Kerkira SRL au livrat ouă şi miere (21.959 euro, cu TVA), lactate (77.846 euro) şi alte alimente (142.715 euro). Raluca Dobrea pasa facturile mamei sale, care le plătea pe loc. În iulie-august 2008, Raluca a scos din contul Kerkira SRL 17.600 euro. DGASPC a derulat contracte cu o firmă din Reghin, unde Dobrea îşi petrecea lungi sejururi. E vorba de Sanreg SRL, administrată de Sandor Borsos. În locul indemnizaţiilor ce trebuiau plătite cash asistenţilor maternali, Dobrea le-a băgat pe gât produse livrate de Borsos. În 2006 au fost achiziţionaţi pantofi în valoare de 110.000 lei. Borsos a încasat ilegal TVA de 21.172 lei, dar jongleria a fost achiziţia de marfă pe stoc, copiii de la 5 la 10 ani fiind puşi să încalţe pantofi… nr. 46! În loc de bani, Dobrea le-a mai dat asistenţilor maternali cearşafuri, pături şi perne, cumpărate de la Ramiela SRL. Direcţia a fost păgubită cu 34.000 euro. Au fost trimişi în judecată Sandor Borsos, pentru abuz contra intereselor publice şi Iulian Mitincu, juristul care a avizat contractele.

Afaceri între DGASPC-ul mamei şi firma fiicei

Banul public a fost jecmănit şi prin achiziţii de servicii. „La desfăşurarea procedurilor de achiziţii pentru servicii de curăţenie şi pază în 2006 şi 2007, inculpata Dobrea Marinela a favorizat firmele Cristal 2004 SRL şi Security Guard SRL”, se spunea în rechizitoriul DNA. Contractele s-au încheiat la preţuri mici, majorate grosolan prin acte adiţionale. În 2007, Dobrea a achiziţionat de la diverse firme servicii de catering şi transport, toate achiziţiile fiind trecute prin firma fiicei sale, Cleanexpo SRL. Cu firma de casă, şefa DGASPC încheia contractele prin încredinţare directă. Raluca a încasat ilegal, de la grijulia sa mamă, 31.015 lei. În contractele cu cele 3 firme, DGASPC a fost păgubită cu 691.362 lei. DNA i-a trimis în judecată pe Adrian Serghe, administrator Security Guard şi Alina Radu, administrator Cristal 2004, pentru abuz contra intereselor publice şi pe Lenuţa Bălan, economist la Cristal 2004, pentru înşelăciune, dar şi pe Carmen Ambrinoc, inspector la Finanţe Publice Galaţi, care a trecut cu vederea mai multe ordine de plată prezentate de Raluca Dobrea, care era angajată a DGASPC, dar nu avea drept de semnătură.

Directoarea Marinela Dobrea mai are o singură şansă – recursul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Au dat tunuri şi la banii UE

În Proiectul „Campanie privind drepturile copilului”, Dobrea a falsificat deconturile, prejudiciind UE cu 1.774 euro. Dobrea, numită şi susţinută de PC, a dat o lovitură, în complicitate cu doi membri PDL, Ciprian Magria şi soţia acestuia, Anca Iamandi Magria, ambii salariaţi DGASPC. Au înfiinţat Fundaţia „Speranţa Danubiană”, pe care au introdus-o ca partener al DGASPC în proiectul Phare CBC 2004 „Centru de Training pentru Asistenţii Perso­nali”, cu un buget de 152.777 euro. În proiect, au cumpărat din banii UE un microbuz Citroën, în valoare de 64.000 de lei, care a fost donat la “Speranţa Danubiană”. Adică, Dobrea şi soţii Magria şi l-au donat lor! Deturnările de fonduri au fost descoperite şi Consiliul Judeţului (CJ) Galaţi, a trebuit să returneze Ministerului Dezvoltării 51.614 euro şi 72.314 lei.

Cele mai citite

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă