Directia Silvica Vaslui a demarat, in prima zi a anului 2008, un program de protectie a suprafetelor impadurite, denumit pompos "Scutul Padurii". La mai bine de cinci luni de la inceperea acestui program, padurarii se pot declara infranti de hotii de lemne, care au devastat padurile din judet, majoritatea din randul celor retrocedate.
Desi exista acte normative prin care statul subventioneaza paza padurilor retrocedate, pana la punerea in aplicare a acestei legi este posibil ca din padurile retrocedate din Vaslui sa nu mai ramana nimic. In judetul Vaslui, padurarii actioneaza in 15 zone de risc. Din totalul de 16.000 de hectare de paduri care au fost preluate de fostii proprietari, doar pentru 6.900 hectare sunt incheiate contracte de prestari servicii pentru asigurarea pazei.
La aceste suprafete, se adauga alte 3.800 hectare, administrate potrivit Codului Silvic, care insa nu sunt pazite de silvicultori. S-a ajuns, o spun statisticile oficiale, ca 14.000 hectare de padure din judet sa fie tinta favorita a taierilor ilegale. Hotii de lemne actioneaza individual sau in grupuri bine organizate si pe zi ce trece gaterele ilegale si depozitele de material lemnos se inmultesc. Pe langa samsarii specializati in furturi de paduri, si proprietarii taie ilegal copaci. Multi dintre ei taie lemn bun de prelucrat, care este mult mai valoros, si il folosesc pentru foc. In urma unor actiuni de control, Inspectia Silvica si de Vanatoare Vaslui a aplicat amenzi si contraventii in suma de peste 100 de milioane de lei. Au fost verificate 28 de depozite de material lemnos, carora li s-au aplicat amenzi in suma de 25 de milioane lei si a fost confiscat materialul detinut fara acte in regula. In urma celor opt controale, s-au descoperit taieri fara drept de 122 metri cubi, cu o valoare de 170 milioane lei, cantitati mult mai mici fata de realitatea din teren.