Suspecţii furtului din Prahova, care au găsit o avere într-un geamantan ponosit, s-au dat de gol, după ce şi-au umplut cocioaba în care trăiau cu cele mai excentrice cumpărături. Principalul suspect a fost prins aseară.
Cazul furtului de săptămâna trecută de la Ploieşti capătă, pe zi ce trece, nuanţele unui scenariu de film de comedie: patru tineri aleg, la nimereală, o casă din Ploieşti pe care se hotărăsc să o jefuiască. Nelocuit, imobilul nu pare ofertant, nu adăposteşte bunuri de valoare. Într-una dintre camere, hoţii găsesc însă ceva de neînchipuit: un geamantan burduşit cu 1,1 milioane euro. Cei patru provin din familii extrem de sărace din Rachieri, cel mai pauper sat al comunei prahovene Valea Călugărească. N-au gard la casele dărăpănate, iar părinţii câştigă puţin, prestând diverse munci pe la oamenii din localitate. Dar brusc, după ce dau de geamantanul norocos, în casele fără tencuială apar electrocasnice nou-nouţe: televizoare, cuptoare cu microunde. Cumpărăturile tinerilor, care până deunăzi trăiau la limita subzistenţei, atrag atenţia vecinilor. Unul dintre hoţi este ameninţat de un cunoscut şi forţat să-i dea 10.000 de euro. Tâlharul care l-a prădat pe hoţ îşi face bagajele şi pleacă spre Spania. Este reţinut la Vama Nădlac, împreună cu alte patru persoane, şi arestat pentru tâlhărie. Viorel Gheorghe, în vârstă de 30 de ani, declară, iniţial, că a găsit cei 10.000 de euro la groapa cu gunoi. Apoi, că banii sunt ai lui. Declaraţiile lui şi ale altor martori îi conduc pe poliţişti spre casele celor patru suspecţi din satul Rachieri. În zidurile uneia dintre cocioabe anchetatorii găsesc ascunşi 27.000 euro.
„Există un Dumnezeu al hoţilor”
„Tinerii provin din familii sărace, dezorganizate. Mulţi sunt şomeri, lucrează în agricultură sau trăiesc doar din ajutorul social. Unele rude ale lor mai vin la primărie la muncă, sapă un şanţ şi iau două-trei milioane. Sau lucrează cu ziua prin sat, la cei mai înstăriţi”, a declarat pentru România Liberă primarul comunei Valea Călugărească, Vasilică Neacşu. Afirmaţiile sale sunt întărite de inspectorul principal Ion Greieruş, şeful zonei Valea Călugărească, potrivit căruia doi dintre suspecţi ar fi minori.
Furtul valorosului geamantan a fost raportat săptămâna trecută de o femeie care a declarat că banii proveneau din tranzacţii imobiliare făcute în urmă cu trei-patru ani. Până în urmă cu doi ani, ţinuse banii la bancă, apoi i-a ascuns într-o casă din Ploieşti care aparţine familiei sale. Exact acea casă pe care au pus ochii cei patru tineri, fără să aibă idee ce avere ascunde.
„A fost o pură întâmplare, n-a fost pont. Deci a fost Dumnezeul hoţului. E ceva să intri într-o casă nelocuită, pe care o consideri părăsită, să găseşti un tezaur”, a declarat pentru RL inspectorul de poliţie Daniel-Alexandru Radu, de la Inspectoratul Judeţean Prahova. Poliţiştii români colaborează cu omologii din Italia pentru găsirea suspecţilor furtului de 1 milion de euro, din care au fost recuperaţi, până acum, doar 37.000 de euro.
Principalul suspect, prins acasă
Unul dintre cei patru suspecţi a fost prins aseară în Valea Călugărească. El se întorsese la casa în ale cărei ziduri a ascuns banii. Mama tânărului spune că nu a ştiut nimic despre furt. „Chiar atunci intrase pe uşă. Nu am avut timp să-l întreb nimic”, a spus ea.