25.3 C
București
sâmbătă, 7 septembrie 2024
AcasăSpecialJaf ca-n filme la Fortaleza

Jaf ca-n filme la Fortaleza

Autoritatile braziliene au informat, ieri, ca Banca Centrala a orasului Fortaleza, situat in nord-estul tarii si capitala a provinciei Ceara, a fost victima celui mai mare jaf din istoria Braziliei. Hotii s-au ales cu cel putin 150 de milioane de reali, adica aproximativ 65 de milioane de dolari, respectiv aproape 55 de milioane de euro.

Fortele de ordine au ramas cu gura cascata atat in ceea ce priveste inventivitatea hotilor, cat si a conditiei fizice a acestora, pentru ca greutatea bancnotelor furate (toate in valoare de 50 de reali) era de circa 3,5 tone.

Tunelul cu lumina electrica

Potrivit unui comunicat al „Banco do Brazil”, hotii au patruns in sediul bancii printr-un tunel, sapat la o adancime de 4 metri si pe o distanta de 200 de metri, care ducea direct pana in incaperea in care se afla trezoreria bancii. Spargatorii au actionat cu mare precizie, se vad nevoiti a admite politistii. Ei au inceput cu sapaturile tunelului chiar in fata unui magazin horticol si de gradinarit, astfel incat pamantul acumulat la suprafata nu a dat nimanui de gandit. Magazinul, despre care se banuieste ca era de fapt o firma-fantoma, fusese deschis cu trei luni in urma. In acest week-end, peretii grosi de doi metri, precum si podelele salii trezoreriei, fortificate cu plase din otel, au fost sparte, dar nimeni nu a auzit nimic, deoarece banca era, evident, inchisa la sfarsitul saptamanii. Tunelul sapat s-a dovedit la randul sau extrem de bine amenajat si finisat, dispunand de lumina electrica si fiind imbracat in plastic si lemn – fara indoiala pentru facilitarea transportului rapid al banilor.

Spargatorii – ingeniosi si pregatiti

Jaful istoric a fost descoperit abia luni, cand Banca Centrala din Fortaleza si-a redeschis portile, iar spargatorii fugisera de mult cu prada cu tot. Politia sosita la fata locului a ramas stupefiata: „Este ca-n filme. Banuiesc ca hotii au sapat cel putin trei luni la tunel”, a declarat un politist agentiei Reuters. Unul dintre anchetatori a remarcat precizia cu care a fost executat jaful: „Pesemne ca stiau exact unde se afla trezoreria”, deducand de aici ca spargatorii dispuneau, probabil, de o sursa de informatii provenita din interiorul bancii. Nici purtatorul de cuvant al politiei locale nu si-a putut ascunde uimirea: „Au avut de carat aproximativ 3,5 tone de bancnote”, a spus acesta, mentionand apoi ca fortele de ordine vor intampina mari dificultati in ceea ce priveste recuperarea acestora, dat fiind ca bancnotele erau uzate, dar aflate toate in circulatie. „Ne aflam, fara indoiala, in fata celui mai mare jaf din istoria tarii noastre. In fond, asa ceva vezi de regula doar in filme”, a declarat la randul sau seful politiei federale a provinciei Ceara, Joao Batista Paiva Santana, cotidianului „O Globo”. El a dezvaluit ca inca nu se stie de ce anume sofisticatele instalatii de supraveghere, precum si senzorii detectori de miscari nu au pornit alarma, mentionand apoi ca si spargatorii au fost bine dotati – probabil cu un sistem GPS (de supraveghere prin satelit). In plus, acestia au beneficiat clar de ajutorul unor experti in materie de calcule, inginerie si excavatii. In ceea ce priveste autorii jafului, Santana a indicat ca ar exista sase pana la zece suspecti, dar a refuzat sa intre in detalii.

Trenul postal… a ramas in urma

Jaful de la Fortaleza reprezinta „lovitura secolului” nu numai pentru Brazilia, dar si pentru „concurentii” spargatori din intreaga lume. De ieri, a fost „intrecut” pana si legendarul Ronnie Biggs care, impreuna cu alti 11 tovarasi, jefuise – in 1963 – trenul postal de pe ruta Glasgow-Londra, alegandu-se atunci cu o suma a carei valoare actuala ar fi de 53 de milioane de dolari. „Depasiti” au fost si autorii celui mai mare jaf din Brazilia de pana acum – anume cel din 1999, comis asupra filialei din Sao Paulo a Bancii Banespa, cand au fost furati 37 de milioane de reali.

Banditii le erau simpatici vecinilor

Locuitorii caselor invecinate cu cea in care a functionat asa-zisa „firma de peisagistica”, deschisa de banditi ca acoperire pentru activitatile lor, spun ca acestia erau „simpatici”, iar cel care se pare ca ar fi liderul lor si se prezenta drept „Paul” nu se ferea deloc sa apara in public, ba chiar avea obiceiul sa manance in fiecare zi la un mic local din cartier. „Paul” este brunet, inalt si poarta barba. El si inca un barbat din grupul de opt sau zece „peisagisti” veneau cel mai des la sediul firmei. Politia lucra ieri la portretele-robot ale suspectilor, pe baza marturiilor vecinilor. Desi banditii li s-au parut simpatici, vecinii sunt reticenti in a da informatii, temandu-se de represalii.

O spargere demna de marele ecran

Jaful spectaculos de la sediul Bancii Centrale a Braziliei din statul Ceara are mari sanse sa fie transpus intr-un film de mare succes, ca si alte infractiuni spectaculoase, estima ieri presa braziliana.
Doua filme pe teme similare au fost evocate: „11 oameni si un secret” (produs in 1960), regizat de Lewis Milestone, care are ca subiect pregatirea si executarea unui jaf la un cazinou din Las Vegas, si un film clasic brazilian, „Asalt asupra trenului cu bani”, din 1962, regizat de Roberto Farias, care se bazeaza pe un eveniment real, jefuirea unui tren cu bani pentru plati al Cailor Ferate Braziliene.

Cele mai citite

Servicii medicale gratuite pentru câinii și pisicile aflate pe străzile din Capitală

Consiliul Județean Ilfov, prin Direcția Protecția Animalelor, a încheiat un parteneriat benefic pentru comunitate cu organizația internațională de protecție a animalelor Humane Society International/Europe....

Adeverințe falsificate pentru a scăpa de absențele de la școală. Doi tineri au fost reținuți

Doi tineri din Pitești au fost reținuți sub acuzația de falsificare și utilizare de adeverințe medicale false, în urma unei percheziții domiciliare. Aceștia sunt...

Rețea internațională de clonare de carduri, destructurată de autoritățile judiciare române și americane

Anchetatorii româno-americani au colaborat împreună pentru destructurarea unei grupări care clona datele de pe carduri Reţeaua, înfiinţată în California, era formată din români şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă