21.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialJ.O. de la Vancouver, start sub semnul incidentelor nedorite

J.O. de la Vancouver, start sub semnul incidentelor nedorite

Jocurile olimpice de iarna de la Vancouver au avut parte de incidente nedorite inca de dinainte de a incepe. Mai intai a fost tragicul accident din timpul antrenamentelor de sanie, soldat cu moartea georgianului Nodar Kumaritashvili, apoi amanarea din cauza vremii nefavorabile a probelor de coborare la schi, atat masculine, cat si feminine.

Pericol la sanie – o romanca, scoasa din cursa
In urma anchetei declansate dupa accidentul mortal al georgianului, organizatorii JO si reprezentantii Federatiei Internationale de Sanie (FIL) au decretat ca pista nu prezinta nici o problema si ca tragicul incident a avut loc exclusiv din vina sportivului, care a intrat gresit in viraj in zona respectiva. Chiar daca excelenta din punct de vedere tehnic, pista de sanie ramane insa una foarte rapida si extrem de periculoasa, mai mult de jumatate dintre participanti pierzand controlul saniilor.

Printre ghinionistii care au cazut la antrenamente s-au numarat si surorile Raluca si Violeta Stramaturaru, reprezentantele noastre in proba individuala de sanie. La unul dintre antrenamentele de dinaintea concursului olimpic, Violeta s-a izbit violent de zid de mai multe ori, si-a pierdut pentru scurt timp cunostinta si a fost spitalizata  timp de cateva ore. Medicii au decis ieri ca sportiva nu este apta din punct de vedere fizic sa revina in competitie. "Violeta Stramaturaru s-a retras. Medicii nu si-au dat acordul pentru ca ea sa participe in cursa oficiala", a declarat reprezentantul delegatiei Romaniei la Vancouver, Florin Misca. Raluca Stramatutaru, sora ei, a ramas insa in competitie si va lua startul maine.

Valentin Cretu, primul roman care a luat startul la JO de la Vancouver, s-a clasat pe locul 31 dupa primele doua manse ale concursului individual masculin de sanie. Ultimele doua manse au avut loc aseara, dupa inchierea acestei editii.

Dragos Staicu se lanseaza astazi in proba de coborare  
Considerata regina probelor de schi, coborarea va reuni astazi la start 64 de sportivi. Printre acestia se numara si reprezentantul nostru Dragos Staicu, care ocupa pozitia 60. Dupa antrenamentele oficiale, romanul a declarat ca partia nu i se pare foarte dificila.

"Ma asteptam, sincer sa fiu, ca partia sa fie una mai grea, avand in vedere ca e o cursa de coborare la Olimpiada. Este insa foarte complexa. Are sarituri, pasaje, un traverseu, parti abrupte. Trebuie sa fii un schior complet, sa stii sa mergi in absolut orice conditii", a declarat sportivul nostru, pentru care o performanta ar fi sa termine cursa.

Biatlonista Eva Tofalvi, locul 14 la sprint
Eva Tofalvi, romanca spre care se indreapta toate sperantele noastre la un loc cat mai aproape de  podium, s-a clasat pe locul 14 in proba de sprint 7,5 kilometri din cadrul concursului olimpic de biatlon, castigat de Anastazia Kuzmina din Slovacia. Tofalvi nu a avut nici o penalizare, dar a terminat proba la 49,5 secunde dupa campioana olimpica. Sportiva romana a ocupat aceeasi pozitie si la editia precedenta a JO, de la Torino, si continua sa spere ca se va autodepasi in proba sa favorita, cea de 15 km individual, programata joi.

Celelalte romance care au luat startul la sprint au avut o participare modesta. Mihaela Purdea s-a clasat pe locul 39, cu un timp mai slab decat cel al castigatoarei cu un minut, 56 de secunde si 6 zecimi si o ratare la tragerea din picioare, Dana Plotogea a terminat proba pe locul 49, la 2.16.7 de Kuzmina, ea avand doua ratari la tragerea din picioare, iar Alexandra Stoian a fost cel mai slab clasata romanca din aceasta proba, ea ocupand locul 85, la 4 minute si 9 secunde de castigatoare si trei ratari la foc culcat si una la tragerea din picioare. In urma acestor rezultate, Tofalvi, Purdea si Plotogea s-au calificat pentru proba de urmarire, unde obtin accesul primele 60 clasate.

 

PRIMII CAMPIONI
» Sarituri cu schiurile
Elvetianul Simon Ammann este primul sportiv care a castigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Vancouver, el reusind sa se impuna in proba de sarituri cu schiurile de la trambulina mica, adaugandu-si un al treilea titlu de campion olimpic in palmares. Ammann, dublu campion olimpic in 2002 la Salt Lake City, s-a impus cu sarituri de 105 si 108 metri, pentru un total de 276,5 de puncte.

» Short-track
Lee Jung-Su, din Coreea de Sud, in varsta de 20 de ani, a castigat titlul olimpic la short-track, 1.500 m, pe patinoarul Pacific Coliseum din Vancouver, unde i-a devansat pe americanii Anton Ohno si J.R. Celski. Lee Jung-Su a depasit si recorul olimpic in semifinalele probei, cu doua minute, 10 secunde si 949 miimi.

» Patinaj viteza
Olandezul Sven Kramer, de 23 de ani, a devenit campion olimpic in proba de 5.000 de metri la patinaj viteza. Kramer i-a devansat pe sud-coreeanul Seung-Hoon Lee si rusul Ivan Skobrev. Sven Kramer este detinatorul recordului mondial si a reusit primul titlu olimpic din cariera.

Cele mai citite

Ucrainenii fac prăpăd în depozitele de muniții ale Rusiei

Lovituri aeriene ucrainene au vizat două depozite militare din sudul şi vestul Rusiei, folosite în special pentru stocarea de muniţie, în timpul nopţii de...

Japonia se confruntă cu inundații catastrofale ce au provocat victime

Ploile torenţiale au provocat inundaţii şi alunecări de teren în Ishikawa, regiunea de coastă afectată în ianuarie de un cutremur puternic cu magnitudinea de...

Competiție Rusia Ucraina și la Concursul Internaţional „ George Enescu” în finala Secţiunii de pian

Doi pianişti din Rusia şi unul din Ucraina vor intra, duminică, în finala Secţiunii de pian din cadrul celei de a XIX-a ediţii a...
Ultima oră
Pe aceeași temă