16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialIuscenko: "Am castigat 21 din cele 26 depozite de gaz"

Iuscenko: „Am castigat 21 din cele 26 depozite de gaz”

Presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, sustine ca tara sa "nu a pierdut nimic" in urma deciziei de la Haga, dimpotriva, "21 din cele 26 de zacaminte de gaze prospectate" i-au revenit Kievului. seful statului ucrainean a incercat sa demonstreze astfel ca "acest deznodamant nu poate fi vazut ca o infrangere" in fata Romaniei.

Viktor Iuscenko a apreciat ca la Curtea de la Haga s-a obtinut "un compromis sanatos, la care nu s-a putut ajunge timp de 40 de ani", potrivit portalului Gorodskoi Dozor (Harkov), in articolul intitulat "Iuscenko ii asigura pe ucraineni ca diplomatia sa a pradat in mod stralucit Romania la Haga". seful statului ucrainean a mai argumentat ca, "prin decizia Curtii, 21 din cele 26 de zacaminte de gaze prospectate au revenit Ucrainei", criticandu-i astfel pe expertii si membrii opozitiei care au sustinut ca Romania a castigat la Haga, iar Ucraina a inregistrat un esec de proportii. In acelasi sens, cotidianul Pravda argumenta, imediat dupa pronuntarea verdictului, ca majoritatea zacamintelor de petrol si gaze sunt de partea Ucrainei, si nu a Romaniei.

Cu toate acestea, Taras Ciornovil, vicepresedintele Comisiei pentru afaceri internationale din Parlamentul ucrainean, considera drept "absurda" "recunoasterea statutului de insula a Insulei serpilor, fara a o include insa in coasta ucraineana, deci in teritoriul ucrainean". Curtea de la Haga a decis ca statutul Insulei serpilor nu este relevant in delimitarea platoului continental, dar a acordat formatiunii maritime 12 mile marine de ape teritoriale.
Pe de alta parte, la Bucuresti, verdictul Curtii de la Haga este vazut ca o victorie absoluta a diplomatiei romanesti. Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat ca "hotararea Curtii de la Haga va constitui un sprijin substantial la independenta energetica a Romaniei". In acelasi timp, Bogdan Aurescu, liderul echipei care a pledat pentru Romania in fata Tribunalului ONU, a fost numit secretar de stat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe si chiar propus pentru un premiu de 100.000 de euro.

Armand Gosu, specialist in problemele spatiului ex-sovietic, considera ca, de fapt, cele doua tari isi revendica victoria pentru a-si crea avantaje in politica interna. In ceea ce priveste Romania, unde se apropie alegerile prezidentiale, Gosu sustine ca "serviciile secrete au nevoie sa creeze dusmani", aceasta fiind o strategie clasica inainte de un scrutin. In schimb, in Ucraina, administratia prezidentiala trebuie, in opinia specialistului in spatiul ex-sovietic, "sa dezamorseze tensiunea unui insucces, deoarece ei au ridicat miza inca din 2003 incoace, anuntand resurse mari de petrol si gaze pentru a deturna atentia de la alte probleme interne". In plus, Armand Gosu socoteste ca revendicarea unui succes i-ar servi lui Iuscenko, deoarece "in Ucraina este o campanie electorala permanenta".

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă