România este beneficiar net în relația sa cu Uniunea Europeană, a declarat Iuliu Winkler, candidat al UDMR la Parlamentul European, la Timișoara. El a calculat că Transilvania și Banatul au reușit să absoarbă 8,3 miliarde de euro. Astfel, cele 16 județe din vestul țării au reușit să absoarbă mai mult de jumătate din totalul banilor încasați de România din fondurile europene.
”În continuare, opinia publică este bântuită de o stafie. Este vorba despre ideea că țara noastră nu beneficiază de sprijin din partea Uniunii Europene în măsura în care contribuie la bugetul comun. Cred că trebuie să facem totul pentru ca această stafie să fie alungată”, a afirmat candidatul UDMR. Iuliu Winkler spune că afirmația sa se bazează pe cifrele și calculele Ministerului Finanțelor Publice și al Băncii Naționale a României. ”Există un indice de evaluare a relației fiecărui stat membru cu Uniunea Europeană, care se numește balanță financiară netă (BFN). La finele anului 2012, BFN arăta că România, în șase ani de la aderare, a contribuit în total cu 7,7 miliarde de euro și a primit 15,5 miliarde. La șapte ani de la aderare, cifrele, care vor fi definitive, probabil în cursul lunii mai, arătau că am contribuit în total la bugetul UE cu 9,2 miliarde de euro și am avut 21,3 miliarde euro intrări din fonduri europene. (…) Există deja și previziuni pentru anul în curs, la 8 ani de la aderare, care arată o contribuție a României de 10,8 miliarde euro și intrări de 29,9 miliarde euro din fonduri europene. (…) În urma unui calcul simplu, ajungem la concluzia că, în 2012, am primit de două ori mai mulți bani decât am dat, în 2013, de 2,3 ori mai mulți, iar în 2014 avem șansa să primim de trei ori mai mulți bani decât contribuim la bugetul UE”, a spus candidatul UDMR la Parlamentul European.
Ce bani a luat în calcul europarlamentarul UDMR
Iuliu Winkler a arătat că sumele intrate în România reprezintă toate finanțările europene, inclusiv cele făcute prin Politica Agricolă Comună sau cea de Coeziune și Dezvoltare Regională, de cele pentru proiectele de resurse umane, pentru diversele proiecte de dezvoltare locală etc. ”În 7 ani, Transilvania și Banatul au beneficiat de 8,3 miliarde de euro din resurse europene. Cred că aceasta este o sumă importantă, care a venit să sprijine dezvoltarea și modernizarea localităților noastre”, a spus candidatul UDMR.