12.5 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialItalienii vor construi Aeroportul Deva

Italienii vor construi Aeroportul Deva

– Deva va avea un aeroport international, ce va fi construit la Saulesti de un grup de firme italiene.

– Aeroportul va avea o pista de 2.000 de metri si va opera zboruri internationale, spune presedintele CJ, Mircea Molot.

Lucrarile de constructie a aeroportului de la Saulesti vor incepe in acest an, dupa ce Consiliul Judetean Hunedoara a semnat un parteneriat cu un grup de firme din Italia. Investitorii italieni vor asigura fondurile necesare amenajarii aeroportului, care se cifreaza la 15 milioane de euro in prima faza, in timp ce autoritatile judetene pun la dispozitia constructorilor un teren in suprafata de 100 de hectare, situat in localitatea Saulesti, langa Deva. "Prima data se va construi o pista in lungime de 2.000 de metri, un hangar pentru trei avioane si o cladire dotata cu toate utilitatile, timpul de executare a acestor lucrari fiind estimat la aproximativ un an. Structura de baza este evaluata la 15 milioane de euro, dar ne gandim si la investitii ulterioare pentru dezvoltarea industriala adiacenta activitatii aeroportuare", a declarat unul dintre investitorii italieni, Pietro Niedda.

Conform studiului de fezabilitate, traficul de pasageri pe aeroport va depasi 100.000 de persoane anual in primii cinci ani de functionare, dar dupa inca cinci ani, ar putea depasi 500.000 de persoane. Pentru inceput, areoportul va fi destinat curselor interne, dar va avea si curse internationale, pe parcurs. Presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Molot, este de parere ca anul viitor ar putea fi inregistrat si primul zbor de pe aeroportul hunedorean. "Cred ca in acest an vom incepe lucrarile, ca in 2010 sa putem decola de pe aeroportul Deva", a afirmat presedintele CJ Hunedoara.
La sfarsitul anului 2007, autoritatile judetene din Hunedoara au semnat un protocol de infratire cu Regiunea Sardinia, din Italia, iar atunci au avut loc si primele discutii referitoare la incheierea unui parteneriat in vederea amenajarii acestui aeroport. Protocolul de cooperare incheiat intre cele doua parti mai prevede si consilierea oficialilor de catre italieni pentru a dezvolta regiunea din punct de vedere turistic, dar si pentru a atrage fonduri europene pentru proiecte de infrastructura.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă