7 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialItalienii nu mai doresc muncitori romani

Italienii nu mai doresc muncitori romani

Ministrul italian al Infrastructurii, Antonio di Pietro, propune, conform cotidianului "La Repubblica", introducerea unui moratoriu de doi-trei ani pentru imigrantii din Romania si Bulgaria.

Solicitarea ministrului italian vine pe fondul cresterii numarului de stiri, unele false, cu privire la faptele ilegale facute de romani in Peninsula. In viziunea lui di Pietro, in Italia ar putea merge numai cei care au, inainte de plecare, o locuinta si un loc de munca. El isi motiveaza demersul sustinand ca Italia nu este "lada de gunoi" a Europei, dar si din perspectiva experientei pe care a avut-o ca procuror anti-mafia in operatiunea "Mani pulite".
Vasile Puscas, fost negociator-sef al Romaniei cu Uniunea Europeana, ne-a explicat ca acest demers este unul cat se poate de normal, fiind "dreptul fiecarui stat sa-si reglementeze piata muncii", iar Comisia Europeana nu poate sa intervina in aceasta privinta. Astfel, imediat dupa un nou val de aderare, statele membre ale UE "pot introduce oprelisti pe piata muncii pentru a se trece peste perioada de tranzitie", sustine fostul negociator cu Bruxelles-ul. Cel mai grav este ca aceasta interdictie, conform lui Vasile Puscas, se poate prelungi cu pana la cinci ani peste perioada initiala, de doi ani. In schimb, Teodor Melescanu, fost ministru de Externe si actual ministru al Apararii, nu vede lucrurile atat de grav. El ne-a declarat ca, avand in vedere ca este doar o propunere, "moratoriul vine in contextul apropierii alegerilor din Italia si sunt numai declaratii de natura politica". In plus, Teodor Melescanu mai sustine ca "in mod cert este o discriminare si se incalca prevederile UE". Vasile Puscas a subliniat, totusi, ca aceasta masura tine de "felul italienilor de a spune ca s-a umplut piata muncii". El crede ca "multitudinea de initiative de acest gen arata o radicalizare a faptelor si trebuie sa fie un semnal de alarma pentru Guvernul de la Bucuresti". In cazul in care moratoriul ar deveni realitate, Puscas sugereaza ca solutia s-ar gasi tot la Bucuresti, unde Guvernul ar trebui sa creeze locuri de munca avantajoase pentru cei care nu vor mai putea pleca.

MORATORIU
» Parerea ANOFM

Pentru Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM), un astfel de moratoriu nu ar afecta fluxul de romani care pleaca sa munceasca legal in Italia. "Situatia va reveni la normal, pentru ca italienii au nevoie de aceasta forta de munca. Ei vor sa faca ceva curatenie in ograda lor, dar nimeni nu doreste un exod al muncitorilor romani", ne-a declarat Dan Mucenic, director de comunicare in ANOFM.

Cele mai citite

Cum să deschizi și dezvolți un PFA în 2025?

Deschiderea unui PFA (Persoană Fizică Autorizată) poate fi primul pas către independența financiară și construirea unei cariere pe cont propriu. Totuși, procesul implică...

Incendiile devastatoare din California au fost favorizate de vânturile puternice, lipsa precipitațiilor și „setea atmosferică”

Mai mulți factori majori au favorizat la incendiile de vegetație care fac ravagii, de marți, în sudul Californiei, transmite CNN, care citează opiniile mai...

Ilham Aliyev, președintele azer: Armenia e un „stat fascist”

Președintele azer Ilham Aliyev a catalogat Armenia drept un „stat fascist” și amenință că va „distruge” această țară dacă nu va fi imediat dezarmată,...
Ultima oră
Pe aceeași temă