12.5 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialIstoria Vaii Jiului, lasata in ruina

Istoria Vaii Jiului, lasata in ruina

» Cladiri care odata reprezentau adevarate bijuterii arhitecturale sunt acum ruine si doar printr-o minune mai stau in picioare.

Colonia Ianza este una dintre cele mai vechi din Valea Jiului. Ea a fost construita la inceputul anilor 1900 de catre bogatul om de afaceri Vasile Ianza, de loc din Sarmizegetusa, dar asezat pe plaiurile Vaii Jiului. Vasile Ianza a fost mai intai pretor si apoi prim pretor al plasei Petrosani si a fost chiar decorat cu Steaua Romaniei in Primul Razboi Mondial, pentru modul in care a asigurat aproizionarea Petrosaniului in cele vremuri tulburi. Dupa ce Transilvania a revenit Romaniei, Ianza a fost si primul prefect roman de Hunedoara. Colonia Ianza se intindea, initial, de la podul de peste raul Maleia, unde este astazi sediul Companiei Nationale a Huilei Petrosani, pana la calea ferata, care despartea Colonia Ianza de prima colonie muncitoreasca, construita de austro-ungari.

 

Ulterior, jumatate din aceasta colonie a fost vanduta si transformata in Colonia Teodorescu, dupa numele celui care o achizitionase, dar in 1956 statul roman a nationalizat imobilele detinute de familia lui Vasile Ianza. Zeci de ani, cele "14 apartamente" cum era trecut in decretul de nationalizare, au fost locuite de chiriasi, inclusiv Casa cu Turn, o bijuterie arhitectonica, dar care nu se afla pe lista cladirilor de patrimoniu din Romania. Dupa 1990, o parte din imobile au ajuns la urmasii lui Vasile Ianza, iar celebra Casa cu Turn, alaturi de alte doua constructii, a intrat in proprietatea stranepotului lui, artistul plastic Cristian Ianza.

 

Acum, acestea sunt aproape amintire. Desi sunt situate intr-o zona centrala a municipiului Petrosani, se afla intr-o avansata stare de degradare si, probabil, doar printr-o minune se mai tin in picoare. Statul Roman si-a luat mainile de pe ele iar actualul proprietar nu a investit nimic pentru reconditionarea cladirilor. "Am vrut sa introduc Casa cu Turn pe lista cladirilor de patrimoniu, dar mi s-a explicat ca in judetul Huendoara sunt foarte multe monumente istorice si oricum beneficiile ar fi mai mici decat dezavantajele. Nu as mai putea sa fac nici macar o modificare fara acceptul celor de la Patrimoniu" , a explicat Ianza.

DE VÂNZARE
Intentia lui este sa vanda aceste imobile, care reprezinta o parte din istoria Vaii Jiului, dar cumparatorii nu se inghesuie. Pana atunci, cladirile se degradeaza. "Nu prea avem ce sa le facem proprietarilor de imobile care le lasa sa se darame, pentru ca nu avem competente in acest sens. Putem doar sa le punem in vedere, insa nu intereseaza pe nimeni. Poate doar Inspectia in Contructii ar putea sa intervina", a declarat viceprimarul din Petrosani, Claudiu Cornea.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă