7.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialIstoria invatamantului, ingropata in ruine

Istoria invatamantului, ingropata in ruine

Judetul Constanta se poate mandri cu o bogata si valoroasa istorie in ceea ce priveste invatamantul. Sute de scoli, gradinite, licee, grupuri scolare functioneaza in cladiri vechi de mai bine de 100 de ani. Din nefericire insa, multe dintre ele au fost daramate, lasate in paragina sau nu au mai fost renovate. Nu totdeauna ceea ce este vechi este si valoros, autoritatile nebagand de seama importanta lor. Fiecare dintre ele a purtat o istorie a locurilor, vremurilor si sistemului de invatamant de altadata, dar care s-a sters prin uitare, neglijenta si nepasare.

Fiecare scoala a avut ceva de spus, a povestitit despre fapte si oameni, fiecare coltisor a avut propria sa poveste pe care nu o mai stiu acum decat cei mai batrani dintre localnici. Odata cu trecerea timpului, cladirile construite pe vremuri cu greutate au inceput sa „imbatraneasca”. Vremurile s-au schimbat, societatea a evoluat si, odata cu ea, a evoluat si tehnologia iar bordeiasele in care se descifra „ceaslovul” au fost abandonate sau daramate pentru a se construi scoli mari si moderne. Una dintre cele mai vechi institutii de invatamant este Scoala Ciobanu, construita prin anul 1850. Vechea cladire a fost daramata si inlocuita cu una noua, insa nimeni nu-si mai aduce aminte unde era amplasata initial scoala si nici ce s-a intamplat cu vechea locatie. Langa actuala cladire exista un corp de cladire destul de vechi, insa nu este vorba despre constructia initiala. A fost renovat, in 2003, cu ajutorul unor fonduri sosite de la Banca Mondiala pentru un program de reabilitare. La nivelul judetului nostru, exista in jur de o suta de scoli vechi. Multe dintre ele au fost infiintate, in sate si comune, de invatatori sau boierii cu dare de mana si tragere de inima pentru carte. Dintre acestea, in jur de 60 de institutii de invatamant sunt infiintate in jurul anilor 1900 sau chiar inainte. O parte au fost incluse intr-un program al Ministerului Educatiei si Cercetarii pentru refacerea infrastructurii scolilor din mediul rural. Acest lucru a insemnat, de fapt, demolarea celor vechi si inaltarea altor cladiri.

Daramate pentru ca se puteau prabusi oricand

De asemenea, scolile din chirpici au fost si ele daramate pentru ca erau periculoase: oricand se puteau darama peste copii si cadre didactice. Noile lacasuri au fost construite fie exact in locul celor vechi, in apropierea lor sau in alte parti.
Spre exemplu, scoala din Tuzla a luat nastere la 1884. Cladirea actuala a fost data in folosinta in 1972, dupa ce a suferit cateva reparatii capitale si modificari. Acum, in fosta caldire a scolii s-a mutat gradinita din localitate. In judet, avem opt cladiri declarate patrimoniu national. Printre acestea se numara si Colegiul Pedagogic, Colegiul National „Mircea cel Batran”, dar si o minunata gradinita din Basarabi.
Aceasta functioneaza intr-un fost conac boieresc, o cladire imensa, ca in povesti. Gradinita a fost reabilitata in 2003, dar s-a respectat stilul arhitectonic al conacului. Este inconjurata de o gradina extraordinar de mare, bine ingrijita si plina de flori.

Cele mai citite

Junior Centenar: Programul de economisire pentru copii, ocolit de români. Sub 150.000 de beneficiari în 5 ani

Valoarea medie economisită per copil este de 3.592 lei Lansat în 2019, programul de economisire Junior Centenar, destinat copiilor din România, rămâne neatractiv pentru majoritatea...

Capitalul românesc câștigă teren în sistemul bancar: Ponderea activelor băncilor autohtone se apropie de 40%

România controlează aproape 40% din activele sistemului bancar, marcând o creștere notabilă a capitalului autohton. Potrivit datelor BNR, ponderea activelor băncilor cu capital străin...

Mesaje de Crăciun. E momentul să-ți faci timp pentru familie și prieteni

Mesaje de Crăciun. Este timpul să ne amintim cât de prețioși sunt cei dragi și să le oferim un gând bun, o urare sinceră...
Ultima oră
Pe aceeași temă