21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialIsraelul nu va participa la ancheta ONU privind războiul din Fâşia Gaza

Israelul nu va participa la ancheta ONU privind războiul din Fâşia Gaza

Israelul nu va participa la ancheta ONU privind războiul din Fâşia Gaza în cadrul căreia e cercetată încălcarea legilor umanitare internaţionale şi drepturilor omului în timpul războiului din Fâşia Gaza în această vară.

"Ţinând cont că această Comisie Schabas (condusă de William Schabas) nu este o comisie de anchetă, ci o comisie ce trage concluzii în avans, Israelul nu va coopera cu comisia Consiliului ONU pentru Drepturile Omului asupra ultimului conflict cu Hamas", a anunţat într-un comunicat purtătorul de cuvânt Emmanuel Nahshon, transmite Mediafax.

Această decizie a fost luată din cauza "ostilităţii obsesive împotriva Israelului a acestei comisii şi declaraţiilor preşedintelui acesteia contra Israelului şi liderilor săi", a adăugat Nahshon.

Judecătorul canadian William Schabas şi-a atras criticile Israleului în momentul numirii sale în august după ce declarase cu un an în urmă într-o conferinţă filmată că "ambiţia mea este să-l aduc pe Netanyahu în faţa Curţii Penale Internaţionale".

Israelul a boicotat deja comisia de anchetă înfiinţată de ONU în 2009 după operaţiunea "Plumb Întărit". Raportul final al acestei comisii ONU a acuzat statul evreu şi grupările armate palestiniene din Fâşia Gaza de "crime de război" sau chiar "crime împotriva umanităţii".

Consiliul pentru Drepturile Omului a înfiinţat această nouă comisie în cursul celei de a 21-a sesiuni extraordinare a sa din 23 iulie, "pentru a stabili faptele şi circumstanţele încălcărilor şi crimelor comise, a-i indentifica pe cei responsabili şi a face recomandări în vederea evitării impunităţii şi pentru ca cei responsabili să fie traşi la răspundere".

Mişcarea palestiniană Hamas a salutat în vară înfiinţarea acestei comisii, care ar urma să prezinte un raport Consiliului pentru Drepturile Omului în martie 2015, mai arată Mediafax.

Războiul dintre Isael şi grupările armate palestiniene, desfăşurat în perioada 8 iulie – 26 august, s-a soldat cu 2.143 de morţi de partea palestiniană şi 71 de cea israeliană.

Cele mai citite

Platforma X a lui Elon Musk își schimbă poziția în fața Curții Supreme din Brazilia, cerând ridicarea interdicției

Într-o schimbare semnificativă de atitudine, platforma de socializare X, deținută de Elon Musk, a declarat Curții Supreme din Brazilia că a respectat ordinele de...

Economia României în declin: Încrederea s-a deteriorat în trimestrul al treilea

Încrederea în economia României a continuat să se deterioreze în septembrie și pe parcursul trimestrului al treilea, ceea ce indică o posibilă încetinire a...

Erdogan acuză Israelul că pregătește un „genocid” în Liban

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat sâmbătă Israelul că pregăteşte un "genocid" în Liban, denunţând "atacuri brutale" împotriva Hezbollah care au costat vieţile...
Ultima oră
Pe aceeași temă