23.9 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăSpecialIsraelul, îngrijorat de o posibilă colaborare SUA-Iran

Israelul, îngrijorat de o posibilă colaborare SUA-Iran

Israelul este îngrijorat în legătură cu o eventuală cooperare între Statele Unite şi Iran pentru rezolvarea situaţiei din Irak, care ar putea determina o diminuare a presiunilor asupra Teheranului în privinţa dosarului nuclear, potrivit postului de radio al armatei, relatează AFP, preluată de Mediafax.

„Dacă Washingtonul are nevoie de ajutorul Teheranului pentru soluţionarea crizei din Irak, Statele Unite vor fi obligate să dea dovadă de mai multă flexibilitate în negocierile în curs în privinţa dosarului nuclear iranian”, afirmă corespondentul politic al postului de radio, citând oficiali israelieni.

La rândul său, ministrul israelian al Turismului, Uzi Landau, şi-a exprimat regretul cu privire la faptul că "s-a ajuns într-o situaţie în care, pentru a face faţă ameninţării mişcărilor islamiste, se contează pe sprijinul Iranului şi al aliaţil Teheranului". Statele Unite sunt dispuse să coopereze cu Iranul în privinţa crizei din Irak şi iau în calcul, printre altele, posibilitatea unor atacuri cu drone, a declarat luni secretarul de Stat american John Kerry.

Pe de altă parte, Iranul a apreciat, miercuri, că reuşita negocierilor privind dosarul nuclear este o condiţie prealabilă pentru o eventuală cooperare cu SUA în problema Irakului. Discuţiile cu ţările din grupul 5+1 (SUA, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania) referitoare la dosarul nuclear "reprezintă un test de încredere", a declarat Mohammad Nahavandian, şeful de cabinet al preşedintelui iranian, la o conferinţă în Norvegia.

Negocierile asupra unui acord privind programului nuclear iranian s-au intensificat marţi la Viena, unde părţile depun eforturi pentru a definitiva negocierile înainte de termenul limită stabilit la 20 iulie. Conform acestui acord, Iranul îşi suspendă o parte din activităţile sale nucleare, în schimbul ridicării parţiale a sancţiunilor economice impuse de Occident.

Cele mai citite

Congres USR: Partidul își alege astăzi un nou Birou Național și candidatul la alegerile prezidențiale

USR îşi alege astăzi noua conducere a partidului, dar şi candidatul la prezidenţiale. Delegații USR se reunesc, la București, pentru Congersul partidului unde își vor...
Ultima oră
Pe aceeași temă