Israelul a inceput ieri sa isi retraga trupele din Liban si intentioneaza sa inceapa sa predea o parte din pozitiile capturate astazi, intrucat incetarea ostilitatilor impusa prin Rezolutia 1701 a ONU pare fiabila, in pofida unor incidente din prima zi (luni). Natiunile Unite estimeaza ca primele intariri pentru forta multinationala din Libanul de Sud (FINUL) vor ajunge in regiune in aproximativ zece zile.
ONU a primit „promisiuni oficiale precise din partea contributorilor” la forta multinationala din Libanul de Sud (FINUL), dar discutiile continua, secretarul general al organizatiei, Kofi Annan, intensificand contactele cu responsabilii din intreaga lume, a declarat purtatorul de cuvant al ONU, Stephane Dujarric.
Rezolutia 1701 prevede cresterea substantiala a efectivelor FINUL, de la aproximativ 1.990 de militari cati sunt la ora actuala la 15.000, carora li se vor adauga 15.000 de militari libanezi. Ministrul libanez al Apararii, Elias Murr, a declarat ca trupele sale vor ajunge pe malul nordic al raului Litani la sfarsitul acestei saptamani, urmand, dupa traversarea raului, sa preia controlul, pentru prima data dupa decenii, asupra unor zone dominate de Hezbollah.
O serie de state si-au anuntat deja participarea la FINUL. Ieri, cotidianul german Der Tagespiegel a scris ca si marina militara germana ar putea participa la misiunea ONU, efectuand misiuni de paza si patrulare de-a lungul coastelor Libanului si Israelului. Conform aceleiasi surse, a fost luata in discutie si posibilitatea mobilizarii unor detasamente ale politiei militare germane la granita Libanului cu Siria.
Hezbollah se lauda
„Comunitatea internationala si guvernul libanez si-au asumat o mare responsabilitate, angajandu-se sa impuna respectarea Rezolutiei 1701 a Consiliului de Securitate al ONU, in special a clauzei privind embargoul armelor destinate Hezbollah”, a avertizat ieri ministrul israelian de Externe, Tzipi Livni. „Sunt cu picioarele pe pamant, stiu ca acest acord nu este perfect, dar este o oportunitate”, a declarat Livni despre rezolutie, de care doua treimi din israelieni sunt nemultumiti. Rezerva lor pare intemeiata, in contextul in care liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, si toti sustinatorii sai s-au grabit sa califice incetarea ostilitatilor drept o victorie. „Este vorba despre o victorie strategica si istorica pentru Liban, pentru tot Libanul si miscarea de rezistenta si pentru umma (natiunea islamica)”, a declarat Nasrallah la postul de televiziune Al Manar. Presedintele Siriei, Bashar Assad, crede si el intr-o victorie a Hezbollah, reinnoindu-si amenintarile impotriva Israelului si SUA. Iranienii au si sarbatorit ieri, public, victoria.
De la Washington lucrurile se vad altfel: „Cum poti pretinde victoria cand erai un stat in interiorul unui stat si acum urmeaza sa fii inlocuit de o forta internationala”, s-a intrebat presedintele SUA, George W. Bush, care a avertizat Siria si Iranul, cerandu-le sa nu mai sprijine terorismul. La Ierusalim a aparut un nou motiv de preocupare. Presa israeliana dadea ieri drept aproape sigura demisia sefului Statului Major al armatei israeliene, generalul Dan Halutz, care si-a vandut toate actiunile pe care le detinea la bursa din Tel Aviv imediat dupa rapirea celor doi militari israelieni de catre Hezbollah, fiind sigur ca acest grav incident va duce la un conflict militar si, implicit, la scaderea dramatica a cursului actiunilor.