15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialIsraelul aresteaza liderii Hamas

Israelul aresteaza liderii Hamas

Sapte ministri din guvernul palestinian condus de Hamas, parlamentari, primari si alti oficiali ai acestei miscari (in total, 64 de persoane) au fost arestati ieri inaintea zorilor, in cursul unui raid al armatei israeliene in Cisiordania, la Ramallah, Qalqilyah, Hebron, Jenin si Ierusalimul de Est.
Vicepremierul palestinian, Nasser a-Shaer, a scapat de arestare doar pentru ca s-a ascuns. Sotia lui a declarat pentru cotidianul israelian „Haaretz” ca in noaptea raidului el nu a dormit acasa, adaugand ca a reusit sa ia legatura cu el in cursul zilei de ieri si ca era inca liber.
„Nu mai avem guvern, nu mai avem nimic. Toti au fost luati”, a declarat Saeb Erekat, unul dintre aliatii presedintelui palestinian Mahmud Abbas.
Mark Regev, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe israelian, a declarat ieri ca oficialii palestinieni nu au fost arestati pentru a fi folositi ca „moneda de schimb” pentru eliberarea caporalului Gilad Shalit. „Arestarea acestor oficiali ai Hamas este parte a unei campanii impotriva unei organizatii teroriste care a escaladat razboiul terorii impotriva civililor israelieni”, a explicat Regev.
Seful securitatii din Shin Bet, Yuval Diskin, a prezentat insa o versiune diferita. Potrivit postului de radio al armatei israeliene, citat de „Haaretz”, Diskin i-ar fi spus presedintelui palestinian Mahmud Abbas, chiar in ziua rapirii caporalului Gilad Shalit, ca, in cazul in care acesta nu va fi eliberat in 24 de ore, „Israelul nu va permite guvernului palestinian sa supravietuiasca”.
Un semnal de avertisment a fost transmis si Siriei, care il adaposteste pe liderul radical al Hamas, Khaled Meshaal, considerat principalul responsabil pentru rapirea militarului israelian. Doua avioane israeliene au survolat la mica inaltime casa de vacanta a presedintelui sirian, Bashar al-Assad, in timp ce acesta se afla in cladire.
Despre soarta caporalului Gilad Shalit nu s-a mai facut public nimic nou. Ieri a fost insa gasit cadavrul colonistului israelian Eliahu Asheri (18 ani), rapit duminica seara in Cisiordania. El a fost impuscat in cap, uciderea fiind revendicata de Comitetele pentru Rezistenta Populara, organizatie care sustine ca este implicata si in rapirea lui Shalit.

Cele mai citite

România, cea mai ridicată inflație din UE pentru a șasea lună consecutiv

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut în luna august la 2,4%, de la 2,8% în iulie, conform datelor publicate miercuri de...

Autoturism lovit de un tramvai în Capitală. Șoferul a murit

Bărbatul a rămas încarcerat în mașină mai bine de 30 de minute Accidentul s-a petrecut pe Șoseaua Progresul. Circulaţia tramvaielor pe liniile 1, 10, 11,...

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă