5.6 C
București
duminică, 20 octombrie 2024
AcasăSpecialIsraelul ar planui atacarea Iranului

Israelul ar planui atacarea Iranului

Cotidianul britanic „The Sunday Times” a relatat ca Israelul intentioneaza sa atace Iranul: armata israeliana a pus la punct un plan de distrugere a instalatiilor de imbogatire a uraniului printr-o lovitura aeriana cu arma nucleara tactica.
Atacul ar viza trei tinte: uzina de imbogatire de la Natanz, o instalatie de conversie a uraniului din apropiere de Ispahan si un reactor cu apa grea de la Arak, la sud de Teheran. „Sunday Times” citeaza surse militare din Israel potrivit carora doua escadrile ale aviatiei militare israeliene se antreneaza pentru a distruge instalatiile printr-o lovitura unica, folosind rachete conventionale ghidate prin laser pentru a deschide „tunele” inainte de utilizarea bombelor atomice tactice cu o putere echivalenta cu a 15-a parte din cea a bombei de la Hiroshima. Pilotii israelieni ar fi efectuat in ultimele saptamani zboruri pana la Gibraltar pentru a se antrena pe un traseu lung de 3.200 km dus-intors, distanta pe care ar trebui sa o parcurga pentru a atinge tintele iraniene.
Despre un plan similar adoptat de SUA a relatat anul trecut revista americana „The New Yorker”, dar Casa Alba a dezmintit relatarea, calificand-o drept un articol prost informat.
Ieri, un inalt oficial israelian a calificat drept absurde relatarile din „The Sunday Times” privind existenta unui plan de atac cu arme nucleare asupra instalatiilor iraniere de imbogatire a uraniului: „Sunt informatii absurde, provenite de la un ziar care s-a facut deja remarcat in trecut prin titluri rasunatoare pe aceasta tema”, ce s-au dovedit ulterior neadevarate, a declarat sursa citata de AFP, sub acoperirea anonimatului. „Ideea ca vom lansa un atac cu o bomba atomica impotriva Iranului si ca vom dezvalui dinainte acest lucru unui ziar strain este de doua ori ridicola”, a adaugat oficialul, care a intarit ca „Israelul nu are in vedere un atac asupra Iranului”, ci ca preconizeaza solutia sanctiunilor internationale.
La randul sau, Iranul, prin vocea purtatorului de cuvant al MAE iranian, Mohammad Ali Hosseini, a avertizat ieri Israelul asupra riscurilor unui atac militar, afirmand ca acesta „nu va ramane fara raspuns”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă