Actiunea militara etiopiana in Somalia pentru alungarea islamistilor a primit o „unda verde” tacita din partea comunitatii internationale care, astazi, la Nairobi, isi va reuni grupul de contact consacrat acestei tari aflate in razboi civil inca din 1991, transmite AFP.
Pe teren, militarii etiopieni, impreuna cu militiile proguvernamentale, au cucerit si ultimul bastion islamic (orasul-port Kismayo), impingand fortele tribunalelor islamice spre granita inchisa cu Kenya. Iar Statele Unite au dislocat o forta navala in largul coastelor Somaliei, pentru a impiedica eventualele tentative de fuga ale sefilor islamisti.
Patru elicoptere etiopiene au urmarit si au deschis focul, ieri, asupra a trei vehicule tot-teren, care se indreptau in viteza spre frontiera kenyana. Un inalt responsabil al politiei kenyene a afirmat ca „cele trei vehicule au fost urmarite de sateliti americani si ca toate informatiile aratau ca in interiorul acestora se aflau sefi islamisti”. Elicopterele si-au ratat insa tintele, tragand din greseala in teritoriul Kenyei. Iar, cand masinile au fost recuperate de militarii etiopieni, in acestea nu se mai afla nici o persoana. Potrivit unui purtator de cuvant al guvernului somalez, Abdirahman Dinari, sefii islamisti s-ar putea afla in zona Badade, din regiunea Lower Juba, dupa ce au incercat sa se refugieze in Kenya. Si aceasta, deoarece, la cererea guvernului somalez de tranzitie, Kenya si-a inchis frontiera cu Somalia, pentru a impiedica intrarea pe teritoriul sau a militiilor islamiste urmarite de trupele guvernamentale si de armata etiopiana. In urma acestei decizii insa, Kenya a refuzat accesul pe teritoriul sau si a circa 1.000 de refugiati somalezi, care incercau sa obtina azil, fugind din calea luptelor. 400 dintre ei au fost returnati langa postul de trecere a frontierei Liboi (situat la circa 550 km est de Nairobi). Iar vreo 200, care au incercat sa treaca in Kenya la bordul a patru nave, pe Oceanul Indian, au fost intorsi din drum de garda de coasta kenyana. Conform Biroului de coordonare a problemelor umanitare al ONU (OCHA), aproximativ 4.000 de somalezi sunt blocati langa Liboi.
In acelasi timp, pentru a-i prinde ca intr-un cleste pe islamistii somalezi, banuiti de serviciile de informatii occidentale de legaturi cu Al Qaeda, fortele navale americane s-au desfasurat in largul coastelor Somaliei.
In capitala Somaliei, Mogadiscio, situatia era ieri destul de calma, desi potrivit estimarilor oficiale in oras s-ar mai afla inca circa 3.000 de combatanti islamisti.