Gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) este hotărâtă să utilizeze arme chimice și va recurge probabil la acestea pe măsură ce forțele guvernamentale irakiene avansează spre Mosul, a declarat luni un purtător de cuvânt al Pentagonului, citat de Reuters, potrivit Agerpres.
În urmă cu o săptămână, o rachetă care este posibil să fi avut încărcătură chimică a lovit baza militară de la Qayyara, unde staționează și trupe americane, reamintește agenția. Primele teste au indicat că era vorba de gaz muștar, dar ulterior probele s-au dovedit neconcludente, a declarat presei căpitanul de marină Jeff Davis, purtător de cuvânt al Departamentului Apărării de la Washington.
El a precizat că SI nu are decât posibilități rudimentare de a transforma în armă substanțele iritant-vezicante. De obicei, militanții islamiști folosesc un amestec de pulbere chimică și ulei, care lasă urme caracteristice. "În general nu este o concentrație letală. Este mai mult un iritant, dar repet, nu considerăm acest lucru semnificativ din punct de vedere militar".
Potrivit lui Davis, gazul muștar utilizat în primul război mondial (n. red. — iperită) era mult mai periculos, dar forțele irakiene și americane trebuie să fie pregătite pentru atacuri cu arme chimice. Militarii Statelor Unite au pregătirea și echipamentul necesare și acționează pentru a pregăti și echipa corespunzător și trupele irakiene. Pentagonul a anunțat că a trimis în Irak peste 50.000 de măști de gaze, din care 40.000 destinate forțelor de securitate irakiene.