Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a declarat astăzi că reducerile de preţuri la materii prime se vor regăsi doar la produse finite. El a adăugat că preţul energiei ar putea să crească, dar această tendinţă poate fi moderată.
„Prognoza agenţiei naţionale privind energia arată că ar putea să crească preţul la ţiţei, dar această prognoza poate fi moderată”, a adăugat guvernatorul BNR.
De asemenea, Isărescu a anunţat că BNR a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 5,1% la 4,6%, şi prognoza pentru 2012, de la 3,6% la 3,5%.
Isărescu a mai spus că în această perioadă românii nu au încredere să aplice pentru un credit şi se grăbesc să plătească restanţele la bănci.
„Cererea de consum tronează, se observă o uşoară revenire în rândul vânzărilor cu amănuntul. Pe de o parte populaţia se concentrează în a rambursa creditele contractate anterior, dar nu are curajul să se angajeze în contractarea de noi credite. Indicatorii de încredere arată mai bine în ceea ce priveşte comerţul cu amânuntul”, a declarat Isărescu.
Guvernatorul BNR a mai adăugat că volatilitatea cursului de schimb a crescut în ultimele luni, însă se menţine la un nivel mai scăzut faţă de zlotul polonez şi forintul maghiar.
Isărescu a spus că ieşirile masive de capital ar crea vulnerabilităţi mai mari decât în perioada 2007-2008, întrucât piaţa interbancară este mult mai adâncă, cu instrumente mai diversificate, inclusiv un portofoliu considerabil de titluri de stat şi cu o participare semnificativă a nerezidenţilor, potrivit Mediafax.
„Doresc să vă amintesc că piaţa s-a adâncit. E mult mai adâncă, piaţa titlurilor de stat are o cotă considerabil mai mare şi o pondere mult mare a nerezindeţilor, iar vulnerabilităţile ar putea să crească. Noi nu am observat o tendinţă de ieşire a capitalurilor”, a declarat luni guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Cu toate acestea, şeful băncii central a arătat că volatilitatea cursului a crescut în trimestrul al doilea faţă de primele luni ale anului. El îndeamnă populaţia şi presa să nu ia în considerare mişcări ale cursului de câteva procente, având în vedere că în contextul internaţional, cu mişcări semnificative de capital, un indicator trebuie să fluctueze şi pe piaţa locală.
„Dacă mai vedem mişcări doi-trei-cinci la sută, nu este cazul să facem ştiri„, a mai spus Isărescu.
El a mai arătat că, spre deosebire de 2008, băncile dispun de instrumente mai sofisticate, dar îndeamnă instituţiile de credit să le utilizeze prudent.
În privinţa creşterii salariilor bugetarilor, guvernatorul BNR spune că decizia trebuie atent cântărită, aşa cum acţionează şi Guvernul. El a adăugat faptul că discursul public ar trebui să aibă în vedere că bugetarii reprezintă doar un sfert din total, iar restul angajaţilor din economie sunt cei care asigură şi veniturile personalului public.
„Discuţia despre salariile bugetarilor, ca despre toate salariile, nu este corectă. Bugetarii reprezintă doar o pătrime. Mai sunt alte trei milioane şi ceva de salariaţi, şi ei sunt cei care suportă, de fapt, şi salariile bugetarilor”, a declarat Mugur Isărescu.
Pe de altă parte, şeful băncii centrale a reamintit că majorările salariale din economie au ca punct de pornire creşterile din sectorul public.
Întrebat ce ar sfătui Guvernul în privinţa creşterilor salariale, Isărescu a îndemnat la prudenţă şi să nu fie adoptate decizii care apoi trebuie regândite.
„Se calculează de câteva ori şi după aceea se ia o decizie. Înţelegem că în această direcţie merge şi Guvernul. Vor să se convingă că economiile nu sunt întâmplătoare şi vor continua şi în viitor. (…) După ce dai, ca să iei înapoi e aproape sinucidere… politică”, a mai spus guvernatorul BNR.