La doar 20 de ani, tanara scriitoare a primit Premiul National Bestseller al Rusiei pentru "Votca-Cola".
Abia implinea 20 de ani si Irina Denejkina devenea o vedeta a literaturii actuale in fosta Uniune Sovietica. Asta se intampla acum vreo cinci ani, cand primea Premiul National Bestseller al Rusiei pentru un volum de proze scurte. Titlul: nici ca se putea ceva mai nimerit: "Votca-Cola". si asta imi aminteste de un schimb de replici dintr-un film recent ("I Really Hate My Job"). "N-ai baut niciodata Coca-Cola? Nici Pepsi-Cola?", isi intreaba una din fete, stupefiata, colega. "Dar asta e ca menstruatia, pur si simplu se intampla", continua fata. "Votca-Cola" este un cocteil (desigur, mai multa votca si "Coca", mai putina Cola), este un shot de adrenalina, iar Denejkina ii demonstreaza cu acest volum oricarui cititor ca nu e nevoie sa traiesti pe bune senzatiile tari, uneori fiind suficient sa le iei din carti.
Venind cu un alt aer, dar si cu o alta conceptie asupra literaturii, ea marturiseste deschis ca vrea sa scrie, dar ca nu scrisul va fi profesia ei, visand sa-si deschida un restaurant sau sa faca design vestimentar – Denejkina a devenit o portavoce a generatiei sale. O generatie de tineri dezorientati, ai caror parinti si-au vazut tineretea sfarsindu-se o data cu ultimele zile ale Uniunii Sovietice si care sunt mult prea dezinteresati pentru a incerca macar sa gaseasca un drum spre lumina.
Denejkina a pus in shaker tot ce a gasit mai hard in distractiile generatiei sale: violenta si sordid, inocenta si sex, votca (votca multa!) si droguri, MTV si McDonalds, familia Simpson si internet. "Nu am citit niciodata texte, nuvele despre tinerii pe care ii vedeam eu si intre care traiam. Atunci mi-am spus ca asta-i treaba mea, sa umplu acest gol existent in literatura actuala a Rusiei", marturisea Denejkina in 2005, cand cartea ei deja fusese tradusa in 14 limbi.
Denejkina a inceput prin a scrie pentru ea, pentru ca o amuza sa puna pe hartie personaje reale, din anturajul ei, facandu-le, prin scris, sa faca alte chestii decat fac in realitate. Era studenta la jurnalism, cand si-a varsat tot stocul de nuvele pe internet. De aici le-a cules un editor, cartea a avut un succes naucitor, iar isprava seamana izbitor de bine cu un soarta unui alt best-seller celebru al ultimilor ani, de data aceasta aparut in spatiul britanic: "Belle de jour", blog la origini, premiat asa, abia mai apoi ajuns si print.
Reactii
"Votca-Cola" in presa
The Observer: "Cu siguranta, Denejkina scrie ca o persoana care candideaza cu succes la pana unui enfant terrible: heroina, sex fara prejudecati, The Verve… Dar ea ne vorbeste totodata despre un romantism crud, despre extazul fizic si – cu o sensibilitate acuta – despre fascinatia morbiditatii, stangacia si dureroasa constiinta de sine a varstei adolescentei".
"Votca-Cola" de Irina Denejkina a aparut la Editura
Curtea Veche, in traducerea Denisei
Fejes.