15.2 C
Bucureศ™ti
vineri, 4 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialIranul, stฤƒpรขnul din umbrฤƒ al Damascului

Iranul, stฤƒpรขnul din umbrฤƒ al Damascului

Pânฤƒ de curând piesฤƒ majorฤƒ a „Axei rฤƒului“ pentru SUA, Iranul pare decis sฤƒ lanseze o mare ofensivฤƒ diplomaticฤƒ regionalฤƒ pentru a scฤƒpa de aceastฤƒ imagine stânjenitoare, dar mai ales pentru a-ลŸi impune leadershipul.

În timp ce valuri de refugiaลฃi sirieni – sau pretinลŸi sirieni – invadeazฤƒ Europa, Rusia ลŸi Iranul se înghesuie sฤƒ-l susลฃinฤƒ pe liderul de la Damasc, Bashar al-Assad, o marionetฤƒ pentru Moscova ลŸi Teheran care le permite sฤƒ împartฤƒ ลŸi sฤƒ controleze teritoriul sirian, potrivit propriilor interese. Eforturile militare de ultimฤƒ orฤƒ ruse ลŸi iraniene sunt concentrate în Lattakia, zona alawitฤƒ, pregฤƒtitฤƒ ca ultim refugiu pentru Assad, în cazul cฤƒderii Damascului.

În plan diplomatic, Rusia ลŸi Iranul au ieลŸit pe scenฤƒ fiecare propunând un plan de pace pentru Siria, Moscova pedalând pe o coaliลฃie internaลฃionalฤƒ contra terorismului din care ar face parte, cum altfel, ลŸi regimului lui Bashar al-Assad.

Progresele militare ale Statului Islamic în Siria îngrijoreazฤƒ Iranul, în timp ce Turcia, ocupatฤƒ cu kurzii, Arabia Sauditฤƒ implicatฤƒ în Yemen, nu par preocupate cu adevฤƒrat. Doar ruลŸii ลŸi iranienii vor menลฃinerea la putere a lui Bashar al-Assad. În acest context, ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a efectuat o vizitฤƒ în Siria pentru a se pune de acord cu liderul sirian asupra unui plan de pace. Recent, al-Assad a recunoscut cฤƒ armata sa este depฤƒลŸitฤƒ de forลฃele SI. Damascul este înconjurat de combatanลฃi rebeli care lanseazฤƒ zeci de rachete asupra cartierelor rezidenลฃiale, iar forลฃele guvernamentale lanseazฤƒ raiduri aeriene ลŸi bombardamente asupra sectoarelor controlate de insurgenลฃi.

Modificarea situaลฃiei militare a generat un balet diplomatic. De o parte, diplomaลฃii ruลŸi ลŸi iranieni cautฤƒ o soluลฃie politicฤƒ pentru salvarea suveranitฤƒลฃii lui Bashar al-Assad, diminuând rolul Hezbollahului. RuลŸii ลŸi iranienii sunt pregฤƒtiลฃi pentru concesii astfel încât citadela sirianฤƒ, ultima contra SI înaintea contagiunii în Liban, sฤƒ nu cadฤƒ. Pe de altฤƒ parte, Arabia Sauditฤƒ ลŸi Turcia doresc sฤƒ profite de slฤƒbirea lui Assad, pentru a-i împฤƒrลฃi teritoriul în douฤƒ zone de influenลฃฤƒ, ลŸi se bazeazฤƒ pe SI pentru a-ลŸi atinge scopul. Iar în ce priveลŸte diplomaลฃia americanฤƒ, reechilibrarea cu Iranul îi permite pentru prima oarฤƒ dupฤƒ multฤƒ vreme sฤƒ joace rolul de arbitru. De partea israelianฤƒ, o prea mare slฤƒbire a regimului lui Bashar al-Assad ar reprezenta o ameninลฃare, ลŸi ne putem aลŸtepta la o poziลฃie relativ nuanลฃatฤƒ din partea sa, aratฤƒ analiลŸti occidentali avertizând cฤƒ un eลŸec al diplomaลฃiei în Siria poate duce la violenลฃe fฤƒrฤƒ precedent.

Influenลฃa în regiune

Planul de pace pentru Siria pe care Iranul îl va propune în aceastฤƒ lunฤƒ la ONU se înscrie într-un context de ample manevre diplomatice, menite sฤƒ rฤƒspundฤƒ prฤƒbuลŸirii militare a regimului de la Damasc ลŸi necesitฤƒลฃii concentrฤƒrii efortului militar al rebelilor ลŸi aliaลฃilor lor contra Statului Islamic. În cadrul recentului turneu regional, ministrul iranian de Externe a efectuat vizite în Siria ลŸi Liban ลŸi apoi la Islamabad, capitala Pakistanului, pentru întrevederi cu responsabili pakistanezi pe diverse probleme, inclusiv lupta contra terorismului. Dacฤƒ la Damasc a avut discuลฃii cu liderul sirian, la Beirut Zarif a avut o lungฤƒ întrevedere cu secretarul general al Hezbollahului libanez, Sayyed Hassan Nasrallah, dupฤƒ discuลฃiile cu premierul libanez, Tamman  Salam.

Soleimani, la Moscova

ลžeful Forลฃei al-Qods, unitate de elitฤƒ însฤƒrcinatฤƒ cu operaลฃiunile externe ale Gardienilor Revoluลฃiei iraniene (Pasdarani), generalul iranian Qassem Soleimani este foarte ocupat în aceste zile. Trupele sale luptฤƒ cu trupele siriene ลŸi a fost vฤƒzut ลŸi în Irak, alฤƒturi de combatanลฃii ลŸiiลฃi, când s-au dus lupte pentru reluarea oraลŸului Tikrit de sub cotrolul SI, în martie. A avut timp sฤƒ meargฤƒ ลŸi la Moscova, unde s-a întâlnit cu preลŸedintele rus, Vladimir Putin, ลŸi cu ministrul rus al Apฤƒrฤƒrii, Serghei ลžoigu.

Tema discuลฃiilor este un mister, existenลฃa cฤƒlฤƒtoriei sale, la 13 august, fiind dezvฤƒluitฤƒ de Fox News ลŸi de media iranianฤƒ, apoi confirmatฤƒ de Departamentul de Stat american, care ลŸi-a exprimat preocuparea. Aceastฤƒ cฤƒlฤƒtorie la Moscova este pentru Departamentul de Stat o „violare a rezoluลฃiilor Consiliului de Securitate ลŸi un grav motiv de preocupare pentru Consiliu, dar ลŸi pentru SUA”.

Generalul Soleimani, ca rฤƒspuns la coaliลฃia de grupฤƒri islamiste care vor sฤƒ cucereascฤƒ Damascul, a anunลฃat o „surprizฤƒ” pe teatrul sirian de operaลฃiuni. Adicฤƒ un angajament masiv al Teheranului alฤƒturi de forลฃele lui Assad, din ce în ce mai epuizate dupฤƒ  patru ani de rฤƒzboi ลŸi incapabile sฤƒ reia ofensiva pentru recuperarea oraลŸelor pierdute în ultimul timp – Idlib, Jisr-al-Chugur, Palmira…

Controlarea Siriei

Soleimani este prezent de luni de zile pe fronturile irakian ลŸi sirian. El a declarat la radiodifuziunea iranianฤƒ cฤƒ „în zilele ce vin, lumea va fi surprinsฤƒ de ceea ce pregฤƒtim, în cooperare cu ลŸefii militari sirieni”. Deja Teheranul, în special generalul Soleimani, par sฤƒ dirijeze operaลฃiunile militare în Siria. Se poate vedea în regiunea Lattaquia, în inima „redutei alawite” unde oamenii regimului sirian se vor retrage dacฤƒ pierd Damascul. Se pare cฤƒ Teheranul nu a apreciat modul în care generalii sirieni conduc rฤƒzboiul, mai ales ofensiva contra metropolei Alep, care a eลŸuat sฤƒ taie aprovizionarea rebelilor. Strategia iranianฤƒ diferฤƒ de cea a Damascului ลŸi preferฤƒ sฤƒ controleze mai puลฃine teritorii dar chiar sฤƒ le controleze.

Teheranul are în vedere trimiterea de zeci de mii de oameni înarmaลฃi în Siria pentru protejarea „redutei alawite” de avansarea jihadiลŸtilor. Soleimani a efectuat în aceste zile o vizitฤƒ „secretฤƒ” în nordul Siriei. Alte componente ale puterii iraniene, în special puternicul grup Ansar e-Hezbollah, cer trimiterea de 50.000 de oameni înarmaลฃi pentru a bloca avansarea rebelilor sunniลฃi conduลŸi de grupul islamist Frontul al-Nosra, susลฃinut de Arabia Sauditฤƒ ลŸi Qatar. Iranul este din ce în mai prezent alฤƒturi de armata sirianฤƒ ลŸi în pofida fricลฃiunilor, în realitate Teheranul pare sฤƒ dispunฤƒ în mare parte de viitorul regimului alawit sirian. Potrivit analiลŸtilor, Iranul se pregฤƒteลŸte sฤƒ punฤƒ „zฤƒvorul” ลฃฤƒrii alawite ลŸi, mai important, sฤƒ garanteze conexiunea între aceastฤƒ zonฤƒ sirianฤƒ ลŸi capitala Damasc, ameninลฃatฤƒ în prezent de rebelii jihadiลŸti. Pânฤƒ acum, oficial, Iranul asigura cฤƒ nu a oferit decât o „susลฃinere logisticฤƒ” aliatului sฤƒu sirian.

„Stilul“ iranian?

„Stilul” lui Soleimani s-a manifestat în carnagiul perpetuat de aviaลฃia regimului sirian la Duma, la periferia Damascului, o aglomerare urbanฤƒ bastion al opoziลฃiei lui Assad. La 16 august a avut loc cel mai dur atac aerian de la debutul conflictului, aviaลฃia lansând rachete, bombe incendiare ลŸi barili de explozibili  asupra principalei pieลฃe în aer lider din Duma. Bilanลฃul – 100 morลฃi, 250 rฤƒniลฃi, toลฃi civili, bฤƒrbaลฃi, femei ลŸi copii, care au agonizat ore întregi sub dฤƒrâmฤƒturi. Nici vorbฤƒ de combaterea insurgenลฃilor, ci de terorizarea populaลฃiei. Barilii de explozibili, flagelul rฤƒzboiului în Siria, sunt adevฤƒrate arme de distrugere în masฤƒ care împiedicฤƒ civilii sฤƒ gฤƒseascฤƒ vreun refugiu. Se pare cฤƒ surprizele promise de generalul Soleimani abia vor urma. 

În ultimele sฤƒptฤƒmâni, Iranul a trimis 15.000 de combatanลฃi în Siria, iar miliลฃii populare compuse din combatanลฃi iranieni, irakieni ลŸi afgani au sosit în regiunea Damasc ลŸi în provincia vecinฤƒ Lattakia.

Cele mai citite

Elena Lasconi susศ›ine propunerile lui Nicuศ™or Dan pentru Bucureศ™ti

Elena Lasconi ศ™i-a declarat public susศ›inerea faศ›ฤƒ de cele 20 de propuneri pentru Bucureศ™ti prezentate de Nicuศ™or Dan, รฎntr-o postare pe Facebook. Ea a...

FCSB a รฎnvins รฎn deplasare pe PAOK Salonic cu 1-0(1-0) รฎn 10 oameni

FCSB a obลฃinut o victorie mare cu echipa greacฤƒ PAOK Salonic, cu scorul de 1-0 (1-0), joi seara, pe Stadionul Toumba din Salonic, รฎn...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ