19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialIranul nuclear: negocierea din ceasul al 11-lea

Iranul nuclear: negocierea din ceasul al 11-lea

» Cu doua zile inainte de negocierile cruciale cu marile puteri pe tema programului sau nuclear, Teheranul alterneaza provocarile cu declaratii de bunavointa.

» Dupa ce au testat rachete ce pot lovi Europa si au amenintat din nou cu o riposta devastatoare in cazul unui atac din partea Israelului, liderii iranieni invita inspectori internationali sa verifice uzina de imbogatire a uraniului, pe care pana acum au ascuns-o de ochii comunitatii internationale.

Potrivit postului de televiziune iranian Press-TV, preluat de AFP, Iranul va informa in scurt timp Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) cu privire la calendarul de inspectii la cea de-a doua uzina de imbogatire a uraniului – o invitatie implicita pentru inspectorii internationali la verificarea instalatiei nucleare situate la Fordoo, in apropiere de orasul Qom.

"Vom informa in curand AIEA in privinta calendarului inspectiilor la cea de-a doua instalatie de imbogatire", a declarat Ali Akbar Salehi, seful programului nuclear al Republicii Islamice, subliniind insa ca uzina nucleara nu incalca nici un tratat international si ca Teheranul nu renunta la dreptul sau suveran de a dezvolta un program nuclear civil. AIEA a anuntat saptamana trecuta ca Iranul a informat-o pe 21 septembrie cu privire constructia celei de-a doua uzine nucleare, pe langa cea deja cunoscuta situata la Natanz, in centrul tarii.

Anuntul privind inspectiile AIEA facut de Salehi pare a fi primul gest de bunavointa din partea Iranului, inaintea intalnirii cruciale de maine de la Geneva, in care membrii Consiliului de Securitate al ONU plus Germania vor incerca din nou sa convinga Teheranul sa renunte la imbogatirea uraniului pentru a risipi suspiciunile privind intentiile de inarmare nucleara.

Invitarea AIEA la uzina de la Fordoo a fost precedata insa de o serie de provocari. Sub pretextul unor exercitii militare indelung pregatite, Teheranul a testat incepand de la sfarstiul saptamanii trecute o serie de rachete cu raze variate de actiune, inclusiv doi vectori balistici – Ghadr-3 si Sejil – capabili sa loveasca sudul Europei si orice punct din Orientul Mijlociu. Mai mult, ministrul Apararii, Ahmad Vahidi, a folosit testele balistice pentru a ameninta din nou Israelul cu o riposta devastatoare in cazul in care Tel Avivul va decide sa atace instalatiile nucleare iraniene.

 

Desi, in ultima perioada, Israelul a temperat declaratiile privind o posibila interventie unilaterala impotriva Iranului, liderii israelieni nu au exclus definitiv optiunea militara pentru a opri programul nuclear iranian. Runda de negocieri de joi de la Geneva – prima din ultimele 14 luni – va marca venirea in premiera a Statelor Unite la masa negocierilor. Dupa ce Rusia si China au semnalat ca ar putea accepta noi sanctiuni impotriva Iranului, reuniunea de la Geneva ar putea fi una din ultimele sanse ale Teheranului de a dezamorsa amiabil tensiunile provocate de programul sau nuclear.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă