17.9 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialIranul acuză Israelul şi statele occidentale că se află în spatele atentatelor...

Iranul acuză Israelul şi statele occidentale că se află în spatele atentatelor de la Teheran

Israelul şi ţările occidentale sunt în spatele atentatelor în care un cercetător în domeniul nuclear a fost ucis, iar un altul rănit, luni, la Teheran, a declarat preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, într-o conferinţă de presă, transmite AFP, citat de Mediafax.

Ahmadinejad a reafirmat, totodată, că dreptul Iranului de a îmbogăţi uraniu, care se află în centrul conflictului său cu membrii comunităţii internaţionale, „nu este negociabil”, cu doar câteva zile înainte de o reluare prevăzută a negocierilor cu marile puteri asupra dosarului nuclear iranian.

„Observăm mâna Guvernelor occidentale şi a Israelului în atentatele” care au vizat, luni, doi cercetători care joacă un rol foarte important în cadrul controversatului program nuclear iranian, a declarat Ahmadinejad.

Aceste două atentate cu bombă, comise după aceeaşi procedură, au fost imediat atribuite de regimul de la Teheran Israelului şi Statelor Unite, acuzate că vor să saboteze un program nuclear despre care occidentalii cred că ascunde un obiectiv militar, în pofida dezminţirilor părţii iraniene.

Ahmadinejad a reafirmat, în acest sens, că dreptul Iranului de a îmbogăţi uraniu, aflat în centrul conflictului său cu membrii comunităţii internaţionale, nu este negociabil.

Iranul are „dreptul să îmbogăţească uraniu şi să fabrice combustibil (pentru instalaţiile sale nucleare), iar acest drept nu este negociabil”, a declarat el.

Iranul face obiectul mai multor condamnări ale Consiliului de Securitate al ONU şi unor severe sancţiuni economice şi politice internaţionale, pentru refuzul de a abandona programul de îmbogăţire a uraniului.

Tehranul şi marile puteri din cadrul grupului de negocieri 5+1 (cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, şi anume Statele Unite, Rusia, China, Franţa şi Marea Britanie, plus Germania) urmează, în principiu, să se întâlnească, la 5 decembrie, într-un loc care urmează să fie stabilit, pentru a relua negocierile întrerupte de un an asupra problemelor nuclare.

Ahmadinejad a declarat că „nu crede că va exista vreo problemă” privind stabilirea locului acestei întâlniri, care este, de altfel, în centrul unor divergenţe persistente între cele două părţi cu privire la ordinea de zi.

Preşedintele iranian a declarat, de asemenea, că documentele administraţiei americane cu privire la Iran, publicate duminică de site-ul WikiLeaks, sunt „fără valoare”, având un obiectiv „răuvoitor”.

„Aceste documente au fost pregătite şi difuzate de Guvernul american, după un plan şi cu un obiectiv precis. Ele fac parte dintr-o campanie de război al informaţiei (contra Iranului), dar nu vor avea impactul politic dorit” de Washington, a adăugat el.

WikiLeaks a difuzat duminică seara mii de documente confidenţiale ale Departamentului de Stat american, dintre care un anumit număr exprimă starea de îngrijorare a vecinilor arabi ai Teheranului faţă de programul nuclar iranian. Ţări din Golf, în special Arabia Saudită, ar fi pledat în favoarea unei acţiuni militare americane contra regimului de la Teheran, potrivit anumitor documente.

„Suntem prieteni cu ţările din regiune, iar acte răuvoitoare nu vor afecta relaţiile între noi”, a spus Ahmadinejad.

Cele mai citite

Hackerii iranieni au trimis informații despre campania lui Trump, în tabăra democraților

Un purtător de cuvânt al campaniei vicepreședintelui Kamala Harris a spus că doar „câteva persoane au fost vizate de aceste e-mailuri” Hackerii iranieni au luat...

Germania a suspendat exporturile de armament către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de...

Focar de infecții la una dintre cele mai mari maternități din București

Un focar de infecții a fost depistat la una dintre cele mai mari maternități din București, unde mai multe paciente susțin că au contractat...
Ultima oră
Pe aceeași temă