7.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialIrakul l-ar putea extrăda pe Munaf în România

Irakul l-ar putea extrăda pe Munaf în România

Ministrul afacerilor externe al Republicii Irak, Hoshyar Zebari, a declarat miercuri, la Bucureşti, că Bagdadul este dispus să discute cu autorităţile române o eventuală extrădare a lui Mohammad Munaf „în cazul în care vor ridica acest subiect”, potrivit NewsIn.

Munaf este condamnat în România la 10 ani închisoare pentru răpirea,în 2005,a trei jurnalişti români în Irak.

Site-ului Lumea justiţiei.ro a scris în 16 aprilie că Munaf ar fi fost achitat definitiv în Irak şi eliberat, aflându-se în prezent pe teritoriul irakian.

Ministerul Justiţiei a precizat ulterior că nu a fost informat până la acea dată de către autorităţile judiciare irakiene cu privire la soluţia pronunţată de instanţa irakiană în cazul lui Mohammad Munaf.

Arestat de forţele SUA din Irak în mai 2005, după eliberarea jurnaliştilor români, Munaf a fost condamnat la moarte prin spânzurare de justiţia irakiană, dar ulterior o Curte de Apel de la Bagdad a decis, în 2008, rejudecarea lui. Deţinutul, care are cetăţenie irakiană, română, dar şi americană, urma să fie predat de autorităţile americane autorităţilor irakiene. Până acum nu au mai existat informaţii că acest transfer a avut loc.

În România, Munaf a fost acuzat de infracţiune la legea privind combaterea terorismului.

Mohammad Munaf, cetăţean irakian şi american, a fost condamnat în lipsă, la data de 24 aprilie 2008, de către Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală, la o pedeapsă privativă de libertate de 10 ani închisoare pentru acte de terorism săvârşite atât pe teritoriul ţării, cât şi în afara acesteia, împotriva unor cetăţeni români.De asemenea, condamnatului i-au interzis unele drepturi timp de cinci ani după executarea pedepsei şi ar trebui să plătească 2.000.000 de euro daune morale jurnaliştilor Ovidiu Ohanesian, Sorin Mişcoci şi Marie Jeanne Ion. Instanţa l-a mai obligat şi la plata a 100.000 lei cheltuieli judiciare către stat. De asemenea, magistraţii au respins cererea de expulzare a lui Mohammad Munaf de pe teritoriul statului român după executarea pedepsei.

Hotărârea de condamnare a rămas definitivă la data de 16 mai 2008, prin nerecurare şi a devenit executorie la aceeaşi dată, când a fost emis împotriva lui Mohammad Munaf mandatul de executare a pedepsei închisorii.

Conform Biroului Naţional Interpol, Mohammad Munaf este urmărit internaţional

Potrivit unei telegrame WikiLeaks publicate de Kamikaze online, în decembrie 2005, Ambasada SUA de la Bucureşti informa un oficial român al Ministerului de Justiţie că Mohammed Munaf, unul din personajele-cheie în răpirea celor trei jurnalişti români în 2005, nu poate fi audiat de către Parchetul General al României decât ca martor, nu ca acuzat, aşa cum cerea Ministerul de Justiţie. La schimb, americanii cereau şi audierea a patru martori români, într-un caz care interesa SUA.

Ministrul afacerilor externe al Republicii Irak, Hoshyar Zebari, efectuează o vizită oficială în România în perioada 20-21 aprilie, la invitaţia omologului român, Teodor Baconschi. Ministrul irakian de externe a susţinut, miercuri, la Institutul Diplomatic Român, o conferinţă cu tema „Politica externă a Irakului democratic”.

Potrivit MAE, şeful diplomaţiei irakiene va fi primit, în cursul vizitei sale în România, de „înalţi oficiali români din sfera puterilor executivă şi legislativă”.

În convorbirile oficiale pe care le va avea la Bucureşti, „accentul va fi plasat pe identificarea modalităţilor de consolidare a dialogului politico-diplomatic, implicarea firmelor şi companiilor româneşti în proiecte în domeniul reconstrucţiei Irakului, precum şi pe definirea căilor de valorificare, în planul cooperării bilaterale, a impactului pozitiv produs de participarea României la Forţa Multinaţională din Irak până la încheierea activităţii acesteia, la sfârşitul lunii iulie 2009”, arată MAE.

Ministrul afacerilor externe Teodor Baconschi va avea joi o întrevedere cu omologul Hoshyar Zebari. Potrivit MAE, pe agenda discuţiilor figurează un schimb de opinii privind evoluţiile din Orientul Mijlociu, inclusiv din perspectiva rolului pe care România, alături de Uniunea Europeană şi alţi actori internaţionali, îl poate juca în continuare în sprijinirea demersurilor de stabilizare a regiunii.

Cu prilejul vizitei la Bucureşti a demnitarului irakian, şefii diplomaţiilor română şi irakiană vor semna Memorandumul de Înţelegere privind cooperarea pe linia Ministerelor Afacerilor Externe.

Cele mai citite

Biletul de metrou s-ar scumpi considerabil de la 1 ianuarie 2025

Metrorex intenționează să majoreze tarifele pentru călătoriile cu metroul începând cu 1 ianuarie 2025, potrivit unui proiect publicat de Ministerul Transporturilor. Această ajustare ar...

Capitalul românesc câștigă teren în sistemul bancar: Ponderea activelor băncilor autohtone se apropie de 40%

România controlează aproape 40% din activele sistemului bancar, marcând o creștere notabilă a capitalului autohton. Potrivit datelor BNR, ponderea activelor băncilor cu capital străin...

Donald Trump îl critică pe Joe Biden, după ce acest a anulat 37 de condamnări la moarte

Donald Trump l-a criticat pe Joe Biden pentru decizia de a anula 37 de condamnări la moarte, în contextul în care președintele în funcție...
Ultima oră
Pe aceeași temă