18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialIrak: carnagiu si scandal

Irak: carnagiu si scandal

Cel putin 71 de persoane au murit si peste 85 au fost ranite intr-o serie de atacuri sinucigase comise ieri in Irak, una dintre cele mai sangeroase zile ale Irakului post-Saddam.
Un adevarat carnagiu a avut loc in localitatea Khaneqin din nord-estul Irakului, unde doi kamikaze s-au aruncat in aer in doua moschei siite in timpul rugaciunii de vineri, ziua de sarbatoare saptamanala la musulmani. Cel putin 65 de credinciosi au murit iar 85 de persoane au fost ranite. Printre acestea din urma, o femeie si doi copii. Cele doua moschei erau frecventate de siiti kurzi, numiti Faylis. Cele doua moschei au fost complet distruse.
Un alt atac s-a produs in cursul diminetii, cand doua masini-capcana au explodat in apropiere de hotelul Hamra, dar si de inchisoarea Jadriyah, care face obiectul unui scandal de tortura in care este acuzat guvernul irakian. Sase persoane au murit si un numar neprecizat au fost ranite. Mai multe imobile au fost complet distruse, iar autoritatile se tem ca bilantul victimelor s-ar putea agrava, avand in vedere ca atentatele s-au produs la 8.30 dimineata in zi de sarbatoare, cand locatarii inca dormeau.

Irakienii neaga acuzatiile de tortura

Ministrul de Interne irakian, Bayan Jabr, sub autoritatea caruia se afla inchisoarea Jadriyah, a negat vehement ca cei 170 de detinuti din acest centru ar fi fost supusi torturii, asa cum acuzase Partidul Islamic Irakian (sunnit). „Nimeni nu a fost decapitat sau torturat”, a declarat Jabr intr-o conferinta de presa, subliniind ca numai sapte dintre cei 170 de detinuti aratau semne de tortura. „Acesti detinuti nu sunt indieni, pakistanezi sau iranieni”, a spus Jabr furios, „sunt fratii vostri arabi, care au venit aici sa va ucida copiii”.
Guvernul irakian, cu sprijinul fortelor americane, a lansat o ancheta privind acuzatiile de tortura dupa ce au fost descoperiti mai multi detinuti malnutriti si purtand semne ale unor abuzuri. Ambasada americana a comunicat ca fie si un singur caz de rele tratamente in Irak este important.

Un fost director CIA il acuza pe vicepresedinte

Amiralul Stansfield Turner, fost director al CIA in timpul mandatului lui Jimmy Carter (1977-1981), l-a acuzat, intr-un interviu acordat postului de televiziune britanic ITV, pe vicepresedintele Dick Cheney ca a supervizat practicile de tortura a suspectilor de terorism si ca a depreciat imaginea Statelor Unite in lume.

Democratii cer oficial retragerea imediata

Unul dintre cei mai influenti congresmeni democrati, John Murtha, a cerut oficial joi, in Camera Reprezentantilor, retragerea imediata a trupelor americane din Irak, starnind o disputa aprinsa intre democrati si republicani. Murtha, un veteran al razboiului din Vietnam, a declarat cu ochii in lacrimi reporterilor ca „militarii nostri si-au incheiat misiunea si si-au facut datoria”. Reprezentant de 30 de ani al statului Pennsylvania, John Murtha se bucura de respect in randul generalilor americani si este considerat unul dintre cei mai competenti congresmeni in probleme de aparare. Potrivit lui, trupele americane „au devenit tinta principala a insurgentilor. Sunt uniti impotriva fortelor americane si un catalizator al violentei”.
De cealalta parte, republicanii i-au acuzat pe Murtha de defetism si pe democrati ca incearca sa profite politic de pe urma razboiului si forteaza nesabuit o strategie da si fugi”.
Pozitia lui John Murtha s-a bucurat de sustinerea fostului presedinte, Bill Clinton, care a declarat ca „razboiul din Irak a fost o greseala”. In replica, Dick Cheney i-a acuzat pe democrati, mai ales pe cei care au votat in 2002 pentru razboi precum Murtha, ca sunt „cinici, necinstiti si lipsiti de coloana vertebrala”.

Bush, la cota minima – americanii vor afara din lume

Un sondaj realizat de institutul Harris Interactive a scos in evidenta ca presedintele Bush a ajuns la cea mai scazuta cota de popularitate de cand este la Casa Alba. Numai 36% dintre alegatori aproba politica presedintelui, in vreme ce 68% cred ca tara merge intr-o directie gresita.
Un alt sondaj realizat de Pew Research Center arata in mod surprinzator ca 42% dintre americani ar trebui sa intervina mai putin in politica internationala si „sa-si vada de treaba”. Cifrele sunt comparabile cu cele din timpul razboiului din Vietnam si din 1990, de la sfarsitul razboiului rece. Autorii considera ca acest curent izolationist este determinat de razboiul din Irak.

3.000 de combatanti straini

Potrivit unui studiu realizat de serviciile de informatii saudite in colaborare cu alte state din regiune, nu mai putin de 3.000 de combatanti straini ingroasa randurile „insurgentei” irakiene, adica ale teroristilor lui Abu Mussab al Zarqawi. Cei mai multi dintre ei sunt algerieni (20%), urmati de sirieni (18%), yemeniti (17%), sudanezi (15%), egipteni (13%) si sauditi (12%). Allah Akbar!

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă