-1 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialIpostazele gălăţene ale Dosarului „Caltaboşul"

Ipostazele gălăţene ale Dosarului „Caltaboşul”

O variantă a dosarului „Caltaboşul” a compromis carierele a două cadre didactice din Galaţi, care au fost trimise în judecată de DNA după ce la cea de-a doua sesiune a bacalaureatului din 2010 au cerut şpagă pentru a mări notele, în „tariful” pretins fiind plicuri cu câte 500 de euro, dar şi curcani şi bucăţi de caş. Directorul-adjunct al Liceului Teoretic „Dunărea”, Viorel Ion este acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă, iar inspectoarea Camelia Negoiţă, preşedinta comisiei de bacalaureat, e acuzată de luare de mită. Inspectorul general Doru Resmeriţă a confirmat că cei doi complici şi-au prezentat demisiile din funcţiile de conducere, Viorel Ion redevenind doar profesor de matematică la Liceul „Dunărea”, iar Camelia Negoiţă trecând din nou la catedră, la Colegiul Naţional „M. Kogălniceanu”.

Mitomani apăraţi de avocata cercetată de DIICOT

Şi prima sesiune a bacalaureatului din 2010 s-a terminat cu un dosar penal. Procurorii DNA Galaţi au trimis în judecată 17 persoane, 5 profesori, 11 absolvenţi şi un avocat, toţi fiind acuzaţi pentru comiterea unor fapte de corupţie. În dosarul 6350/2/2011, aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, a fost fixat un nou termen pentru luni, 2 aprilie 2012. O problemă serioasă este faptul că apărătorul unora dintre inculpaţi era avocata Mihaela Bolboceanu, cercetată de procurorii DIICOT pentru infracţiunile din Dosarul Boldea şi suspendată de Baroul Galaţi.

Tarif: 15 găini, 60 litri de ţuică şi 300 litri de vin

În antologia cazurilor de luare de mită, fostei directoare a Spitalului Municipal „Anton Cincu” din Tecuci, Mioara Tocu, ar trebui să îi fie rezervat un loc important, pentru că a „umanizat” şpaga, pretinzând nu plicuri cu euro sau lei, ci ceea ce îşi dorea mai mult decât banii: 15 găini, 60 de litri de ţuică şi 300 de litri de vin. A cerut şi bani, dar puţini: 3,6 milioane de lei vechi. Pentru şpaga în găini, ţuică şi vin, un tânăr din Tecuci a reuşit să se angajeze ca informatician la spital, dar pentru că directoarea îi tot cerea să o care cu maşina pe unde avea ea treburi, omul nu a mai rezistat şi s-a autodenunţat la DNA. Procurorii au finalizat cercetările şi au trimis-o în judecată pe Mioara Tocu, iar instanţa de la Tribunalul Galaţi a condamnat-o la şase luni de închisoare. Dar cu suspendare! Procedural, instanţa a impus un „termen de încercare” de 2 ani, în care directoarea mitomană trebuia să nu mai ia şpagă ca să scape basma curată. Procurorii DNA au contestat sentinţa la Curtea de Apel şi instanţa a desfiinţat decizia tribunalului, majorând pedeapsa la un an şi jumătate de închisoare. Dar şi aici a fost doar o aparentă „pedepsire” a Mioarei Tocu, pentru că şi instanţa de la Curtea de Apel i-a suspendat pedeapsa, stabilind un termen de încercare mai „dur”, de 3 ani! Cazul mitomanei din Tecuci a ajuns şi pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, după ce procurorii DNA au făcut recurs. În dosarul 12/121/2005, magistraţii ICCJ au respins recursul DNA, considerându-l ca fiind „nefondat”!

Leibovici merge mai departe

Multă vâlvă a făcut şi cazul lui Barbu Leibovici, director la şcoala de asistente medicale „Carol Davila”. Leibovici a fost cercetat pentru că pretindea ca fiecare promoţie de asolvente să îi cumpere mobilă sau electrocasnice. Una din promoţii a cumpărat o maşină de spălat. A scăpat şi el basma curată, este în continuare director şi mai nou se ocupă de relaţii internaţionale cu şcoli similare din Germania, Danemarca sau Norvegia. Absolvenţii acelor şcoli vin să viziteze Delta sau Nordul Moldovei, bineînţeles că „însoţiţi” de absolventele de la „Carol Davila”. 

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă