8.5 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSpecialIowa da startul pentru Casa Alba

Iowa da startul pentru Casa Alba

Alegatorii din statul Iowa vor desemna azi in primul "caucus" (adunare electorala) din SUA favoritii democrati si republicani pentru prezidentialele din 4 noiembrie.
cel mai lung si scump maraton electoral din istoria SUA pentru alegerile prezidentiale incepe azi in Iowa, un mic stat cunoscut pentru culturile sale de porumb si productia de etanol.

Startul procesului electoral a fost devansat cu trei saptamani fata de 2004, datorita deciziei a peste 20 de state de a organiza alegerile primare sau "caucusurile" (adunari electorale) in martea de 5 februarie, supranumita "Super Duper Tuesday". Iowa si New Hampshire, care in mod traditional dadeau startul ciclului electoral la sfarsitul lunii ianuarie, nu puteau renunta la acest statut in favoarea altor state mai mari, preferand astfel sa-si programeze alegerile la doar cateva zile dupa Anul Nou. New Hampshire organizeaza pe 8 ianuarie primele "alegeri primare" pentru selectionarea cadidatilor democrati si republicani la prezidentiale.
In timp ce "alegerile primare" sunt un scrutin obisnuit, cu cabine si buletine de vot, "caucusul" din Iowa este de fapt o adunare de alegatori, termenul provenind din limba indienilor algonquini, unde insemna adunarea sefilor de trib. Peste 600.000 de alegatori inregistrati la Partidul Republican si aproape 650.000 inregistrati la Partidul Democrat sunt asteptati in cele peste 1.700 de intruniri organizate in scoli, biblioteci si hoteluri din cele 99 de circumscriptii electorale ale statului Iowa. In timp ce la republicani alegatorii scriu numele candidatului preferat pe o bucata de hartie, la democrati procedura este mai complicata. In locul unde se desfasoara reuniunea se formeaza grupuri favorabile diversilor candidati. Fiecare candidat trebuie "validat" de cel putin 15% dintre cei prezenti. Cei care sustin candidati nevalidati au la dispozitie 30 de minute pentru a alege un candidat valid sau pentru a-i convinge pe alti alegatori sa li se alature pentru a atinge pragul de 15%. Altminteri, grupul nevalidat trebuie sa se dizolve.
Caucusul va stabili delegatii care vor participa la conventia celor doua partide, unde va fi ales oficial candidatul la presedintie. Castigatorul "nominalizarii" partidului isi va alege apoi un candidat pentru functia de vicepresedinte, iar aceste doua tandemuri (ticket-uri) vor fi optiunile majore pentru scrutinul prezidential din 4 noiembrie. Prin votul exprimat pe 4 noiembrie, alegatorii din fiecare stat desemneaza un numar de "mari electori" in Colegiul electoral ce vor vota obligatoriu cu castigatorul din statul respectiv.
Reprezentativitatea statului Iowa in Colegiu este redusa, de sapte electori din totalul de 538, pentru alegerea presedintelui SUA fiind nevoie de voturile a cel putin 270 din electori. Dar acoperirea mediatica a acestui prim scrutin face din "caucusul" iowian un prim test pentru prezidentiabilii democrati si republicani.

Clintonii vor iar la Casa Alba
Fosta Prima Doamna a SUA Hillary Clinton va castiga nominalizarea democrata si va triumfa la alegerile din noiembrie, prezice Financial Times. In varsta de 60 de ani, senatoare de New York si sotia fostului presedinte al SUA Bill Clinton, Hillary conduce in prezent in optiunile de vot ale democratilor, dar si in sondajele generale. In statul Iowa ea este insa aproape la egalitate cu contracandidatul sau principal, senatorul de culoare Barack Obama, 46 de ani, creditat cu sanse mari de a deveni vicepresedinte al SUA. Pe locul trei se situeaza John Edwards, 54 de ani, care in 2004 a candidat pentru postul de vicepresedinte. Ultimii cinci candidati democrati sunt Bill Richardson, 59 de ani, fost secretar al energiei in administratia Clinton, Joseph Biden (64 de ani), presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Senatul american, senatorul Christopher Dodd (63 de ani), deputatul Dennis Kucinich (60 de ani) si veteranul Mike Gravel (77 de ani), fost senator de Alaska.

Republicanii, in deruta
Daca in tabara democrata Hillary Clinton si Barack Obama conduc detasat, la republicani favoritii variaza foarte mult de la stat la stat. Rudolph Giuliani, 63 de ani, fost primar al orasului New York in timpul atentatelor de pe 11 septembrie 2001, supranumit si "primarul Americii", este abia pe locul cinci in preferintele de vot din Iowa, desi la nivel national este creditat ca unul dintre favoriti pentru Casa Alba. Mike Huckabee, 52 de ani, a urcat insa spectaculos in sondajele republicane, fiind pe primul loc in intentiile de vot din Iowa si pe locul doi la nivel national. Pastor baptist nascut in Hope, statul Arkansas, ca si Bill Clinton, Huckabee pare a deveni tot mai popular in randul "bazei republicane", care-i reproseaza lui Giuliani divorturile numeroase si pozitia pro-avort si pro-homosexuali. Mormonul Mitt Romney (60 de ani) este un alt favorit in Iowa, dar ar putea fi sanctionat la nivel national din cauza religiei sale si a pozitiei ultraconservatoare. Senatorul John McCain (71 de ani), actorul Fred Thompson (65 de ani), deputatul Ron Paul (72 de ani) si deputatul Duncan Hunter (59 de ani) sunt ceilalti candidati republicani pentru nominalizarea partidului la prezidentiale.

Cele mai citite

Sporuri și zile de repaus, dacă lucrezi în weekend

Aceste drepturi sunt obligatorii și includ atât un spor salarial, cât și repaus săptămânal de 48 de ore consecutive Angajații care desfășoară activități în weekend...

Aplicația ChatGPT pentru Windows, disponibilă acum și pentru utilizatorii versiunii gratuite

Noua aplicație promite o soluție rapidă și accesibilă pentru utilizatorii Windows, facilitând integrarea ChatGPT în activitățile zilnice Aplicația ChatGPT pentru Windows, lansată, inițial, exclusiv pentru...

Xi Jinping: China este „gata să lucreze” cu Trump

Liderul chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu președintele Joe Biden, o ultimă întrevedere înainte ca administrația Trump să preia conducerea Liderul chinez Xi Jinping a...
Ultima oră
Pe aceeași temă