18.2 C
Bucureศ™ti
vineri, 6 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialIon Ariton, audiat la DNA ca martor รฎn dosarul privind gala "Campion...

Ion Ariton, audiat la DNA ca martor รฎn dosarul privind gala „Campion pentru Romรขnia”

Fostul ministru al Economiei Ion Ariton s-a prezentat, luni, la sediul DNA, pentru a fi audiat în dosarul privind organizarea galei „Campion pentru România”, la care Lucian Bute a boxat cu Jean Paul Mendy, informeazฤƒ Mediafax.

Ion Ariton nu a fฤƒcut declaraลฃii la intrarea în sediul Direcลฃiei Naลฃionale Anticorupลฃie (DNA).

Fostul ministru al Economiei Ion Ariton a fost audiat la DNA ลŸi în 3 septembrie.

Procurorii anticorupลฃie i-au audiat în acest dosar, printre alลฃii, pe fostul antrenor al lotului naลฃional de box Titi Tudor, Fฤƒnel Trandafir, antrenorul lotului naลฃional de box feminin, Adrian LฤƒcฤƒtuลŸ ลŸi alลฃi oameni din lumea boxului românesc, în legฤƒturฤƒ cu organizarea Galei de box profesionist „Campion pentru România” de cฤƒtre firma fostului preลŸedinte al Federaลฃiei Române de Box, Rudel Obreja, în cadrul cฤƒreia a avut loc ลŸi meciul dintre Lucian Bute ลŸi francezul Jean-Paul Mendy, care s-a desfฤƒลŸurat pe 9 iulie 2011, la Romexpo.

Departamentul de Luptฤƒ Antifraudฤƒ (DLAF) a sesizat DNA, în aprilie 2012, în legฤƒturฤƒ cu posibile acte de corupลฃie ลŸi alte fapte penale comise în principal de Rudel Obreja, în contextul organizฤƒrii galei „Campion pentru România”.

În baza acestui contract de exclusivitate, firma lui Obreja, Europlus Computers SRL, a obลฃinut, prin negociere directฤƒ de la Ministerul Dezvoltฤƒrii Regionale ลŸi Turismului (MDRT), condus la acel moment de Elena Udrea, un contract de 10.175.168 de lei, având ca obiect „Promovarea brandului turistic al României”. Valoarea a fost stabilitฤƒ în baza unui studiu întocmit de The AdComp – Divizia de Publicitate SRL, la comanda Europlus Computers, valoare pe care MDRT „ลŸi-a însuลŸit-o”.

Inspectorii DLAF au ajuns la concluzia cฤƒ firma lui Rudel Obreja nu avea în niciun caz capacitatea tehnicฤƒ ลŸi profesionalฤƒ de organiza o asemena galฤƒ sau de a presta servicii de promovare a României ca destinaลฃie turisticฤƒ ลŸi a brandului naลฃional. Cu numai douฤƒ luni înainte de organizarea galei, firma lui Obreja, Europlus Computers, care avea patru angajaลฃi – doi part-time cu patru ore pe zi ลŸi doi part-time cu douฤƒ ore pe zi – ลŸi-a adฤƒugat ca activitฤƒลฃi secundare „serviciile de reprezentare media” ลŸi „Activitฤƒลฃile agenลฃiilor de publicitate”. Firma însฤƒ nu a angajat vreun specialist în aceste domenii, din datele ITM reieลŸind cฤƒ pânฤƒ la momentul la care a primit contractul de la minister a avut aceiaลŸi patru angajaลฃi: un contabil, un subinginer electronist, un inginer electromecanic ลŸi un consilier juridic.

În aceste condiลฃi, DLAF a ajuns la concluzia cฤƒ MDRT a încheiat contractul cu firma lui Obreja în baza exclusivitฤƒลฃii pe care aceasta o primise de la Federaลฃia de Box condusฤƒ tot de el.

Imediat dupฤƒ obลฃinerea contractului de la MDRT, firma lui Obreja a luat un credit de la BRD, garantând cu sumele ce urmau sฤƒ fie obลฃinute din acest contract. MDRT a plฤƒtit, la 1 februarie 2012, o primฤƒ tranลŸฤƒ din contract, în valoare de 8.116.800 de lei. Banii au intrat în contul de trezorerie deschis de BRD pentru a-ลŸi primi banii din contractul dintre MDRT ลŸi Europlus Computers. Plata s-a fฤƒcut din bugetul MDRT, însฤƒ urma sฤƒ fie decontatฤƒ din Fondul European de Dezvoltare Regionalฤƒ. Cererea de rambursare a fost depusฤƒ în 16 februarie, însฤƒ autoritatea de management a acestui proiect în România a suspendat verificarea ei, pânฤƒ la încheierea controlului DLAF.

„Pentru majorarea artificialฤƒ a valorii cheltuielilor efectuate în legฤƒturฤƒ cu organizarea galei, în corespondenลฃa cu DLAF, SC Europlus Computers a invocat plฤƒลฃi în valoare de 239.493,82 de lei care nu pot fi considerate ca fiind efectuate pentru organizarea reuniunii de box profesionist ลŸi care nu au legฤƒturฤƒ cu activitฤƒลฃi de promovare a României. Aceste cheltuieli se referฤƒ la bilet de avion pentru Denisa Obreja, haine la comandฤƒ pentru Rudel Obreja, comisionul din vânzarea biletelor de intrare la galฤƒ, servicii de cazare ลŸi masฤƒ achiziลฃionate înainte de încheierea contractului cu MDRT pentru un grup de persoane care nu sunt angajaลฃii Europlus Computers SRL, dineu dupฤƒ gala de box din 9 iulie sau servicii de consultanลฃฤƒ prestate în perioada iulie 2011 – ianuarie 2012”, arฤƒtau inspectorii DLAF în documentul de control transmis DNA ลŸi obลฃinut de MEDIAFAX.

Valoarea totalฤƒ a contractului dintre Ministerul Dezvoltฤƒrii Regionale ลŸi Turismului ลŸi Europlus Computers a fost de 1,93 milioane de euro fฤƒrฤƒ TVA.

La 1 noiembrie 2011, MDRT anunลฃa cฤƒ firma lui Rudel Obreja va încasa suma de 1,53 milioane euro, fฤƒrฤƒ TVA, cu aproape 400.000 euro mai puลฃin decât valoarea din contract, întrucât nu ลŸi-a îndeplinit unele obligaลฃii.

Ministerul Dezvoltฤƒrii Regionale ลŸi Turismului arฤƒta, în aprilie 2012, cฤƒ sesizฤƒrile DLAF cฤƒtre DNA se referฤƒ strict la activitatea societฤƒลฃii comerciale care a organizat Gala Bute, nu la activitatea ministerului.

Conform ministerului, procedura de achiziลฃie publicฤƒ pentru desemnarea prestatorului de servicii de publicitate pentru acest eveniment a fost stabilitฤƒ în conformitate cu procedurile legale în vigoare, aลŸa cum sunt ele prevฤƒzute de OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziลฃie publicฤƒ, a contractelor de concesiune de lucrฤƒri publice ลŸi a contractelor de concesiune de servicii.

De asemenea, MDRT preciza cฤƒ, în urma analizฤƒrii respectฤƒrii prevederilor contractului de prestฤƒri servicii de publicitate dintre minister ลŸi societatea comercialฤƒ care a organizat gala de box, a constatat cฤƒ nu toate activitฤƒลฃile stabilite în contract au fost îndeplinite ลŸi, prin urmare, aลŸa cum prevede contractul, a achitat doar o parte din suma iniลฃial stabilitฤƒ. Astfel, MDRT a decis sฤƒ achite doar 1,54 de milioane de euro (fฤƒrฤƒ TVA), în timp ce suma stabilitฤƒ iniลฃial în contract a fost de 1,93 de milioane de euro (fฤƒrฤƒ TVA).

Cele mai citite

Dialog satiric รฎntre vaci: Din ciclul Fermier la UE m-aศ™ duce

โ€“ Ole, Torero! โ€“ Oleu, teroare! Cฤƒ de cรขnd am intrat รฎn UE, s-a dus liniลŸtea boilor ลŸi taurilor noลŸtri! โ€“ AลŸa e! Nu vezi...

Morศ›i de beศ›i

Peste 260 de schelete umane au fost descoperite รฎn ultimele patru luni cu ocazia descฤƒrcฤƒrii arheologice a zonei unde urmeazฤƒ sฤƒ se construiascฤƒ...

Hei, coศ™mar, coศ™marโ€ฆ

De la un timp, noaptea, am coลŸmaruri. Pentru cฤƒ totuลŸi sunt un om echilibrat, am hotฤƒrรขt sฤƒ visez ziua, cu ochii deschiลŸi. De...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ