1.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSpecialIoan Oltean vrea să confişte bunurile greco-catolicilor

Ioan Oltean vrea să confişte bunurile greco-catolicilor

Iniţiativa deputatului PDL de a reglementa situaţia proprietăţilor confiscate în anul 1948 ar putea genera noi conflicte interconfesionale.

După o perioadă de linişte, în care tensiunile interconfesionale s-au calmat în Transilvania, neînţelegerile dintre ortodocşi şi greco-catolici ar putea reizbucni în forţă. Însă de această dată, nici una dintre confesiuni nu poartă vreo vină, ci politicienii. Mai exact, deputatul PDL de Bistriţa-Năsăud, Ioan Oltean, care este şi vicepreşedinte al principalului partid de Opoziţie. El a scos de la naftalină o iniţiativă legislativă din anul 2007, care vizează, practic, o nouă confiscare a bunurilor Bisericii Greco-Catolice de care acest cult a fost deposedat de către comunişti în anul 1948.

Iniţiativa din anul 2007 a fost oprită ca urmare a dezaprobării exprimate de preşedintele Traian Băsescu, însă, în contextul în care relaţiile dintre noua conducere a PDL şi şeful statului au intrat în era glaciară, Ioan Oltean a repus pe tapet proiectul de lege, care stabileşte că bunurile greco-catolicilor vor fi împărţite în funcţie de voinţa credincioşilor. Acest principiu a fost exprimat de către FSN-ul condus de Ion Iliescu în anul 1990, care instituia şi o comisia mixtă de dialog ecumenic între cele două culte, care avea rolul de a soluţiona problema patrimonială. Însă această comisie şi-a încetat activitatea, ca urmare a voinţei exprimate de fostul mitropolit ortodox al Clujului, IPS Bartolomeu Anania, trecut la cele veşnice, care a condiţionat continuarea dialogului dintre ortodocşi şi greco-catolici de renunţarea la toate procesele aflate pe rolul instanţelor de judecată şi iniţiate de greco-catolicii care solicită retrocedarea bunurilor bisericeşti confiscate de comunişti şi date în folosinţa ortodocşilor.

Scrisoare către Vasile Blaga

În acest context, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Preafericitul Lucian cardinal Mure­şan, i-a trimis o scrisoare deschisă preşedintelui PDL, Vasile Blaga, în care critică vehement proiectul lui Ioan Oltean. ”Biserica Greco-Catolică a aflat despre iniţierea unui nou proiect legislativ (BP253/2013), anti-greco-catolic, de către vicepre­şedintele PDL Ioan Oltean, care stârneşte deosebită îngrijorare şi nelinişte în rândul comuni­tăţii noastre. Proiectul respectiv caută prin toate mijloacele să oprească retrocedarea pro­prie­tăţilor greco-catolice confiscate în 1948 şi date de către comunişti Bisericii Ortodoxe, chiar şi când acestea sunt câştigate în instanţă definitiv şi irevocabil. Acest proiect de lege consfinţeşte epurarea culturală şi religioasă a comunităţii greco-catolice din România începută de către comunişti. Metoda propusă de vicepreşedintele PDL Ioan Oltean de soluţionare a “situaţiei juridice” a proprie­tăţilor Bisericii Greco-Catolice confiscate de comunişti şi date Bisericii Ortodoxe prin iniţierea unei comisii mixte de dialog între cele două Biserici, dar care să ţină “seama de dorinţa credin­cio­şilor din comunităţile care deţin aceste bunuri”, este similară cu cea a FSN-ului din 1990”, scrie cardinalul Lucian Mure­şan.

”Soluţia practică propusă de Biserica Greco-Catolică pentru rezolvarea situaţiei proprie­tăţilor greco-catolice aflate în posesia Bisericii Ortodoxe a fost folosirea alternativă a bisericilor greco-catolice de ortodocşi şi greco-catolici. Acelaşi lucru se practică şi în Occident, unde Biserica Catolică pune la dis­poziţia Bisericii Ortodoxe sute de biserici catolice pentru că ortodocsii români să aibă unde se ruga şi nu e nici o problemă. Din păcate, soluţia practică propusă de Biserica Greco-Catolică a fost refuzată constant de Biserica Ortodoxă în cadrul acestor comisii de dialog, iar din 2004 Biserica Ortodoxă a sistat unilateral dialogul cu Biserica Greco-Catolică. Datorită faptului că greco-catolicii sunt opriţi să se roage în propriile biserici, există comunităţi greco-catolice care şi astăzi se roagă în condiţii improprii, în case particulare ori săli de clasă, în şcoli”, mai scrie Preafericitul Lucian Mure­şan, care îi solicită şefului PDL retragerea acestui proiect de ­lege.

Critici din SUA

Faptul că România nu a fost capabilă să găsească o soluţie justă pentru restituirea bunurilor Bisericii Greco-Catolice este criticat, an de an, în rapoartele anuale elaborate de Departamentul de Stat al SUA cu privire la respectarea libertăţii religioase. De asemenea, România este condamnată constant la CEDO din cauza nerespectării dreptului de proprietate.

Cele mai citite

Guvernul Ciolacu 2: Contribuția la Pilonul II va crește la 6% în următorii patru ani

Executivul condus de Marcel Ciolacu își propune să majoreze contribuția la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% până în 2028....

2024, record de drumuri rapide. Alți 21 km deschiși pe A7 Moldova

Începând de astăzi, la ora 16:00, traficul va fi deschis pe Lotul 1 Dumbrava-Mizil al Autostrăzii Moldovei A7 (Ploiești-Buzău), un segment de 21 km....

Programul de guvernare al coaliției PSD-PNL-UDMR-minorități: Audit național, investiții record și reforme fiscale majore

Auditul de eficiență va sta la baza desființării sau comasării unor autorități și instituții Coaliția PSD-PNL-UDMR-minorități propune un program de guvernare ambițios, axat pe auditul...
Ultima oră
Pe aceeași temă