SIF Banat-Crişana va administra activele SIF Muntenia, cumpărând cu 8,25 milioane lei pa-chetul majoritar (50,01%) de acţiuni al administratorului Mun-tenia Invest. Investitorii se tem că dividendele Muntenia vor avea soarta celor de la Banat-Crişana.
Muntenia era singurul SIF păstorit de o societate de administrare a investiţiilor (SAI), iar achiziţionarea acesteia de către SIF Banat-Crişana echivalează cu dreptul de a gestiona şi activele acesteia, cel puţin până acţionarii nu decid altceva. Tranzacţia a fost avizată săptămâna trecută de ASF, iar costul pachetului care dă dreptul de control asupra activelor SIF Muntenia va fi de 8,25 milioane lei; restul acţiunilor vor fi cumpărate ulterior, în două etape, la un preţ ce va depinde de evoluţia activului net al SIF Muntenia.
Întrebarea care frământă investitorii SIF Muntenia este: în ce măsură politica de dividende a SIF Banat-Crişana va fi exportată la SIF Muntenia? Acţionarii Banat-Crişana n-au mai primit anul trecut dividende, cu scuza că societatea îşi păstrează resursele pentru investiţii, iar SIF Muntenia era recunoscută pentru generozitatea cu care distribuia peste 90% din profit către fondul de dividende, administratorul Muntenia Invest fiind acuzat în anumite cercuri că se comportă mai mult ca lichidator.
Evoluţia acţiunilor SIF Muntenia din ultimele 3 zile (anunţul a fost transmis miercuri bursei) denotă că mulţi nu mai aşteaptă un răspuns şi vând: acţiunile s-au corectat cu peste 5%. În acest moment, cele două SIF-uri au cel mai mic raport preţ/activ net unitar: 0,42 la Banat şi 0,51 la Muntenia.