Prefectul judetului Constanta considera ca din momentul numirii in functie si pana acum a reusit sa contribuie la scaderea presiunii politice asupra conducerilor institutiilor statului din teritoriu. „Cred ca astfel de practici au disparut in totalitate, pentru ca nu am facut si nu voi face presiuni sau interventii in favoarea cuiva, pentru a favoriza o clientela politica sau poate pentru niste avantaje materiale, asa cum s-a constatat ca a facut aici vechea administratie. Trebuie sa precizez ca in ceea ce priveste climatul economic, care nu este la nivelul pe care mi l-as dori, exista anumite disfunctionalitati intre autoritatile locale si judetene care, daca ar fi rezolvate, ar crea un mediu mult mai primitor si am putea transmite astfel mesajul de flexibilitate si deschidere catre investitori. Constanta nu se situeaza inca printre prioritatile marilor firme de investitii si resimt acest lucru ca pe o insatisfactie”, a declarat Danut Culetu. Reprezentantul Guvernului in teritoriu si-a declarat disponibilitatea pentru oricine ar dori, indiferent de culoarea politica, sa investeasca in judetul Constanta.
Lupta cu dezastrele
„Multe dintre prioritati au fost date peste cap pentru ca am avut un an foarte greu, in ceea ce priveste dezastrele naturale. A trebuit sa ne adaptam planurile la situatia cu care ne-am confruntat. Managementul, cel putin pana acum, in zona de vest a judetului Ð Saraiu, Garliciu, Harsova – a fost corespunzator. Pana pe 25 octombrie, toate casele pe care ne-am propus sa le facem vor fi terminate. Ramane in continuare problema partii de sud a judetului, Tuzla si Costinesti, unde sper sa avem aceeasi abordare care sa permita rezolvarea optima a problemelor cetatenilor”, a sustinut prefectul judetului. Alte momente destul de tensionate au fost cele legate de schimbarile la nivelul conducerii descentralizatelor. In opinia prefectului, s-a reusit instituirea normalitatii: a fost stearsa imaginea unor autoritati obediente, aflate in subordinea unor grupuri de interese care au creat avantaje unei clientele politice. Misiunea noilor directori o reprezinta, in opinia reprezentantului Guvernului in teritoriu, canalizarea atentiei spre profesionalism si respectul fata de cetatean.
Strategie nationala pentru turism
Intrebat care sunt domeniile de care nu este multumit, Danut Culetu a inceput cu sistemul de sanatate si a terminat cu plajele. In ceea ce priveste sistemul sanitar, prefectul a declarat ca a fost vorba despre un management defectuos atat la nivel central, cat si la nivel local in spitale si farmacii. Discutiile purtate cu directorii spitalelor, farmacisti si laboranti au avut ca efect o imbunatatire a activitatii. „O alta problema prioritara este litoralul, mai exact plajele. Avem nevoie de o strategie foarte clara pentru 2006 si vom solicita in acest sens o intalnire cu Apele Romane, cu Mediul si Autoritatea pentru Turism, pentru ca vreau sa ne implicam intr-o strategie de revigorare a turismului. Am solicitat domnului prim-ministru sa se implice personal in aceasta problema. Am sugerat sa se revina fie la vechea autoritate care era ministerul, fie infiintarea uneia care sa fie direct in subordinea primului ministru si elaborarea unui plan, a unei strategii, gandita de comun acord cu toti cei implicati, de la ministere pana la agentiile de turism, in asa fel incat in 2006 sa inregistram un reviriment in acest domeniu”, a sustinut prefectul judetului. Danut Culetu mai este preocupat de problemele din invatamant, mai ales pentru mediul rural, unde este necesar personal calificat. Marea problema ramane insa lipsa investitorilor care trebuie atrasi spre Constanta prin deschiderea mediului de afaceri si schimbarea atitudinii autoritatilor locale si judetene.