23.8 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăSpecialInvestiţia care ar putea scoate România din recesiune de una singură

Investiţia care ar putea scoate România din recesiune de una singură

Grupul austriac Voestalpine ar putea relua investiţia de 6 miliarde euro în oţelăria de la Agigea, în urma creşterii preţului oţelului pe plan mondial.

Grupului austriac Voestalpine a scos din conservare proiectul unei oţelării de 6 miliarde euro, pentru care România reprezenta una dintre opţinuni, alături de Bulgaria, Turcia şi Ucraina, ca urmare a semnelor de redresare din industria oţelului. Investiţia Voestalpine valorează mai mult decât toate investiţiile străine directe pe acest an, estimate de bancheri la maximum 5 miliarde euro. „O dată cu reluarea chiar timidă a creşterii economice, creşte şi preţul oţelului, chiar dacă nu se va ajunge în acest an la nivelurile din 2008, anterioare crizei. Sunt semne coerente că industria oţelului îşi revine. Industria auto care foloseşte oţel şi-a început redresarea, iar preţul fierului vechi este de asemenea în creştere. Mittal Steel, cel mai mare producător din România, a avut anul trecut o diminuare a producţiei de 60%, iar anul acesta au crescut preţurile”, spune Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Deşi oficialii Voestalpine nu şi-au declarat niciodată preferinţele faţă de România ca destinaţie a acestei investiţii, firma austriacă a achiziţionat în 2008, la Agigea, o suprafaţă de 96 hectare pentru dezvoltarea proiectului. Se estimează că suprafaţa totală necesară pentru acest proiect este de 600 de hectare. O dată cu declanşarea crizei economice, compania austriacă a îngheţat proiectul, însă potrivit declaraţiilor făcute ieri de Rudolf Lukavsky, consilier comercial în cadrul Ambasadei Austriei în România, investiţia a fost scoasă de la naftalină. „Investiţia de 6 miliarde euro a fost reprogramată, nu suspendată, iar decizia nu a avut legătură cu România, ci cu criza mondială şi cea a oţelului. Proiectul este în pregătire, dar nu s-a luat nici o decizie. Industria oţelului o duce mai bine acum şi chiar Voestalpine lucrează la capacitate mărită. În aceste condiţii se poate gândi la investiţii mai mari”, a declarat el ieri.

Voestalpine, prezentă şi la Giurgiu şi Buzău

Grupul austriac este prezent în România şi prin alte investiţii. Pentru perioada iunie 2010-iunie 2011 este planificată construirea unei fabrici de piese de oţel la Giurgiu, producţia urmând să fie livrată clienţilor Voestalpine din domeniul auto, al fabricării aparaturii electrocasnice, etc. Centrul de prelucrare a oţelului va avea o capacitate anuală de producţie de 130.000 tone de tablă fină procesată, cu posibilitatea dublării acesteia. Pieţele-ţintă pentru livrări vor fi  România, Serbia şi Turcia. Voestalpine controlează în România şi constructorul de material rulant Vae Apcarom Buzău (APC). Grupul a obţinut în anul fiscal 2008/2009 venituri de 11,6 miliarde euro. 

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Femeie arestată preventiv pentru că și-a abuzat cei doi copii și i-a forțat să cerșească

O femeie din București a fost arestată preventiv pentru abuzurile la care și-a suspus cei doi copii, de 11 și 13 ani, care au...

Fost funcționar, condamnat pentru că a băgat mână în impozitele și taxele plătite de cetățeni

Un fost angajat al Primăriei Turceni, din județul Gorj, a fost condamnat pentru a doua oară, pentru delapidare. Acesta și-a însușit banii încasați de...

Peste 22.000 de persoane trec în Siria în contextul loviturilor israeliene asupra Libanului: surse de securitate siriene.

Surse de securitate siriene au declarat că peste 22.000 de persoane au trecut din Liban în Siria prin două dintre punctele de trecere a...
Ultima oră
Pe aceeași temă