2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecial"Investiti in drumuri, tehnologii, agricultura si turism!"

„Investiti in drumuri, tehnologii, agricultura si turism!”

» Pentru Germania, Romania este acum una dintre cele mai interesante locatii de investitii din Europa.
» Tara noastra doreste capital german in servicii si in sectorul bancar, precum si investitii greenfield.
» Firmele romanesti si germane ar putea dezvolta proiecte comune, in parcurile tehnologice.

Pentru companiile germane, Romania este acum una din cele mai interesante locatii de investitii din Europa. In opinia oamenilor de afaceri germani, tara noastra are chiar tendinta sa se transforme intr-un "tigru", precum tarile din Asia. Mario Ohoven, directorul regional al Uniunii Federale a Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Germania, spune ca sansele de succes ale firmelor  germane in Romania au crescut, dupa extinderea UE. Investitorii germani apreciaza ca Romania ar trebui sa investeasca masiv, pe termen mediu si lung, in infrastructura, tehnologii, agricultura si in turism.

Oportunitati de investitii
Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) a gazduit o intalnire economica romano-germana, unde s-au trecut in revista oportunitatile de investitii aparute dupa aderarea Romaniei la UE. "Romania este interesata de prezenta capitalului german. Fondurile structurale, pe care, din pacate, nu reuseste sa le absoarba, ar fi un domeniu in care ar fi necesar sa se utilizeze experienta germana, prin programe de asistenta, dar si prin realizarea de consortii in domeniul cercetarii", a apreciat Sorin Dimitriu, vicepresedintele CCIR. Intreprinzatorii germani sunt asteptati sa se implice si in zona de servicii – unde au mai ramas multe societati de privatizat –, in proiectele de mediu cu finantari europene, in domeniul energiei regenerabile sau al emisiilor de gaze. Parcurile tehnologice ar fi o alta oferta pentru investitorii germani, CCIR identificand unul, pe malul Marii Negre, care ar putea fi vitalizat de germani. "Se simte o lipsa a prezentei sistemului bancar german in Romania, desi exista numeroase formule de participare, fie prin reprezentante sau majorari de capital, fie prin participarea la privatizarea unor banci", a constatat Dimitriu. Comunitatea oamenilor de afaceri din Capitala, prin presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, stefan D. Popa, crede in posibilitatile pe care le ofera Dunarea, ca alternativa la sursele conventionale de energie. In opinia lui Popa, construirea unui nod hidrografic la Turnu Magurele-Nicopole ar aduce un nou pod peste Dunare (in Germania exista un pod peste Dunare la fiecare 16 km!) si ar rezolva multe alte probleme.

Cota unica – excelenta
Romania nu mai este o "Terra incognita", dupa integrarea sa in UE, a declarat Mario Ohoven, directorul regional al Uniunii Federale a IMM-urilor. El a apreciat ca, fara extinderea spre Est a Uniunii, Germania nu ar fi reusit sa realizeze cresterea economica de care se bucura acum. Delocalizarea din Germania in Romania a firmelor a condus, in pofida criticilor de la un moment dat, la un bilant pozitiv pentru germani. In opinia lui Ohoven – bazata si pe statistici –, Romania este acum una din cele mai interesante locatii de investitii din Europa si are tendinta sa se transforme intr-un "tigru", intocmai ca tarile din Asia. Potrivit lui Ohoven, cota unica de impozitare de 16% a fost o masura excelenta, care aproape ca a dublat investitiile straine, o masura invidiata si de IMM-urile din Germania, care si-ar fi dorit sa se bucure si ele de un astfel de tratament fiscal. "Guvernul federal ar face bine sa invete de la Romania", a spus Ohoven. Conform investitorilor germani, Romania ar trebui sa investeasca masiv, pe termen mediu si lung, in infrastructura, in tehnologii in agricultura si in turism.

Partener comercial de top
Investitiile germane in Romania se ridica la 10,6 miliarde euro, potrivit directorului general Mircea Toader, de la Directia de Afaceri Europene din cadrul Ministerului pentru IMM. In prezent, Germania detine locul intai in schimburile comerciale ale Romaniei, locul unu la importuri si locul doi la exporturile tarii noastre. In primele patru luni din 2007, schimburile comerciale au crescut cu 42%, fata de aceeasi perioada din 2006; la export cresterea a fost cu 32%, iar la import cu 48%. In Romania exista 14.000 de intreprinderi cu capital german.

PERSPECTIVE
» PiaTa atractiva

Romania este o piata atractiva pentru investitorii straini, a subliniat vicepresedintele CCIR, Sorin Dimitriu. "Romania are astazi aproape integral armonizata legislatia cu normele europene. Avem in curs de dezbatere si finalizare o noua lege a investitiilor. Sunt doua aspecte extrem de importante care fac din Romania o tinta pentru orice investitor. si actuala lege a investitiilor este atractiva. Anul 2006 a inregistrat un nivel ridicat al investitiilor straine in Romania care s-au situat la 8 miliarde euro, cu 3 miliarde mai mult decat in 2005. Este o realizare care situeaza Romania printre cele mai atractive piete din centrul si sud-estul Europei. Romania are un real potential de dezvoltare. In statisticile internationale Romania este a doua tara dupa Polonia in ceea ce priveste potentialul de dezvoltare", a aratat Dimitriu. Presedintele Uniunii Federale a IMM-urilor din Germania, Mario Ohoven, a apreciat, la randul sau, ca Bucurestiul va atrage investitori prin politica pe care o promoveaza. "In Germania nu putem sa ne gandim la o cota unica de impozitare. Politica fiscala din Germania ar trebui sa se schimbe deoarece aceasta concurenta a politicii fiscale se simte pe plan mondial", a spus Ohoven.

Cele mai citite

Patinoare deschise în București, iarna 2024-2025: Ghid complet pentru iubitorii de gheață

Odată cu sezonul rece, Bucureștiul își întâmpină locuitorii și turiștii cu o varietate de patinoare, atât în aer liber, cât și acoperite. Iată unde...

România riscă să devină nerecomandată pentru investiții: perspective economice sumbre pentru 2025

România încheie anul 2024 cu un climat economic îngrijorător, marcat de incertitudini politice și economice care ar putea afecta grav stabilitatea financiară a țării....

Casa din „Home Alone” a fost achiziționată chiar de Crăciun, la 7 luni după listare

Casa care a devenit un simbol al filmului „Home Alone/Singur acasă” și-a găsit un cumpărător, la doar câteva zile după sărbători, potrivit USA Today. Situată...
Ultima oră
Pe aceeași temă