Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat că investigațiile trebuie să fie confidențiale, pentru că altfel dacă reprezntanții CC reveni şi spuncă vor fi verificări, oamenii or să se ascundă, or să se păzească mai bine.
Am primit, într-adevăr, pe 15 noiembrie, această sesizare de la Ministerul Agriculturii şi o să analizăm. Dar dacă revenim şi spunem că vor fi verificări, oamenii or să se ascundă, or să se păzească mai bine. Trebuie menţinută o anumită confidenţialitate”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, într-o emisiune la Antena 3 la care a participat şi ministrul Agriculturii, Petre Daea.
Preşedintele Consiliului Concurenţei a spus că în curând – în următoarele 2-3 luni – vor apărea rezultatele unor verificări „împotriva Carrefour şi Cora”, confirmând că şi analiza actuală se referă la aceleaşi practici privind preţurile.
„Investigaţiile durează foarte mult, între 2 şi 5 ani, deci efectul nu va fi imediat în piaţă, dar amenzile sunt foarte mari, descurajatoare. O amendă mică o dai imediat, dar una foarte mare trebuie bine fundamentată, pentru că sigur va fi atacată în instanţă”, a explicat Bogdan Chiriţoiu, întrebat cât va dura analiza declanşată acum, la cererea Ministerului Agriculturii.
Preşedintele Consiliului Concurenţei a mai spus că sunt în lucru sesizări „de la Ministerul Sănătăţii” şi că „avem un dialog cu Parlamentul asupra ANRE, referitor la preţul energiei şi al combustibililor”, dar a insistat că aceste investigaţii trebuie să rămână confidenţiale până la anunţarea rezultatelor.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat sâmbătă, la Sibiu, că a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la creşterea preţurilor la mai multe produse, după ce, din discuţiile cu producătorii, a înţeles că nu a intervenit nicio majorare, dar cu toate acestea ouăle şi carnea sunt mai scumpe la raft.
„Noi am văzut ce s-a întâmplat în piaţă. Preţurile au început să crească şi am căutat să analizăm la fiecare produs, să vedem în raft ce se întâmplă, apoi la producători. La producători am văzut că nu există modificări în costul de producţie. Am solicitat sprijin la Consiliul Concurentei, pentru că ştim că preţul se realizează de piaţă, dar noi nu găsim elemente care să justifice un asemenea preţ şi am cerut răspuns de la Consiliu. Sunt specialişti în domeniu, au instrumente legale să vedem dacă sunt şi alţi factori perturbatori pe piaţă. Să vedem care e tabloul complet”, a declarat, la Sibiu, Petre Daea.