15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialMostenirea UTC, jefuita

Mostenirea UTC, jefuita

» 50 de milioane de dolari reprezentand fondurile UTC
s-au topit imediat dupa ’90 .

 

» Pentru resturile UTC se bat doua fundatii ai caror lideri se acuza reciproc de furt.

 

» Liderul FNT, Nicolae Mavrodin, sustine ca in anul 2002 Miky spaga ar fi cerut comision.

 

» Casele de cultura uteciste au ajuns mall-uri ori au fost inchiriate la bucata.

In 1990, in baza unui decret-lege emis de Ion Iliescu, pe atunci presedinte al CPUN, in judetele tarii s-au infiintat fundatii pentru tineret. Acestea au preluat majoritatea patrimoniului imobiliar, dar si banii UTC, care nu au fost putini. La 31 decembrie 1989, in conturile tineretului comunist se aflau 1,261 miliarde de lei, care la paritatea din 1990 insemnau nu mai putin de 50 de milioane de dolari. 800 de milioane de lei din aceasta suma au ramas in contul Comitetului Central al UTC, iar diferenta a fost repartizata catre judete. Prin ’93-’94, fundatiile judetene nu mai aveau nimic. Totul se cheltuise fara prea multe justificari. Cum insa fosta UTC avusese in proprietate si alte active, gandurile liderilor fundatiilor pentru tineret au zburat catre acestea. Totodata, se simtea si nevoia unor finantari din fondurile publice. Ani de zile s-a tot insistat pe aceste idei, dar fara succes. Pana in 2002, cand s-a emis Legea 146 care stabilea, cu cateva exceptii, ca tot ceea ce a apartinut UTC trebuie sa revina fundatiilor pentru tineret. Textul legii reunea toate fundatiile judetene mostenitoare ale UTC sub o singura palarie: Fundatia Nationala pentru Tineret (FNT), care primea dreptul de a folosi sumele ramase in conturile CC al UTC, precum si cateva imobile in Capitala. Cu alte cuvinte, FNT era un fel de CC al fundatiilor judetene pentru tineret. Tocmai aceasta constructie, in care factorul politic s-a implicat din plin urmarind avantaje, a dus la o stare extraordinara de confuzie. Niste baieti smecheri din Constanta, care aveau o asociatie de revolutionari, s-au miscat rapid si si-au insusit titulatura de… Fundatia Nationala pentru Tineret. Liderii fundatiilor judetene pentru tineret au contestat insa mutarea.

 

Inselatorie cu aprobare
Presedinte al Asociatiei Tineretului Revolutionar din Decembrie 1989 din Constanta, Nicolae Mavrodin a speculat momentul. si-a transformat asociatia in fundatie, iar cu acest prilej a "imprumutat" denumirea de Fundatia Nationala pentru Tineret (FNT). Schimbarea de nume a fost finalizata chiar inainte de emiterea Legii 146/2002. Cand legea a fost publicata, FNT-ul lui Mavrodin din Constanta si-a asumat toate drepturile si avantajele oferite oficial. Desi era clar ca se profita de o situatie, nici o autoritate nu a incercat sa corecteze "eroarea". Cauza pasivitatii institutiilor statului ne-a fost dezvaluita chiar de Nicolae Mavrodin: initial, anumiti politicieni ar fi incercat sa profite de situatia confuza pentru a se aranja cu ceva imobile.

Miky Spaga: Trebuie sa dai jumatate din ce-ti vom preda
"Am avut o discutie cu Miky spaga, care mi-a zis in felul urmator: Iti dam repede tot, in circa trei luni de zile preiei tot, dar asta inseamna ca trebuie sa treci catre cine iti spunem noi – si nu mi-a zis catre cine – jumatate din tot ce-ti vom preda", sustine Mavrodin. Oricum, acesta a facut atunci o alta miscare inteligenta. L-a numit ca presedinte onorific al controversatei sale fundatii pe Adrian Nastase, premier pe atunci. Numai ca Nastase nu a stiut niciodata ca a avut "onoarea" de a fi presedintele fundatiei lui Mavrodin.

Nastase, facut fictiv presedinte de onoare
Ca dovada ca Nastase nu a onorat cu numele sau niciodata fundatia infiintata de Mavrodin, la finalul anului 2002, pentru a preveni eventualele speculatii facute in numele FNT, Executivul a emis OUG 166/2002. Acest act a abrogat din Legea 146/2002 toate pasajele referitoare la FNT, eliminand astfel posibilitatea de a se mai beneficia de confuzia creata. Solutia salvatoare i-a venit lui Mavrodin in 2006. Desi se stia ca denumirea Fundatia Nationala pentru Tineret intrase pe alte maini, parlamentarii au emis in 2006 Legea 350 care a reintrodus in joc exact sintagma mult-discutata. Mai mult, de aceasta data, prin noua lege se stabilea clar faptul ca FNT are tot dreptul de a scoate de la BCR banii ce au apartinut odata CC a UTC, precum si dreptul de a prelua imobilul din Calea Victoriei 120, care ar fi apartinut candva tineretului comunist.

Inselatorie parafata de judecatori… deputati si senatori
A fost mai mult decat suficient pentru Mavrodin. Cu destul tupeu, acesta a inaintat actiuni in instanta si pana acum se pare ca a reusit sa puna mana pe banii ramasi in conturile CC al UTC deschise la BCR. In ce priveste soarta imobilului din Calea Victoriei 120, unde isi are sediul Grupul pentru Dialog Social (GDS), lucrurile s-au complicat si mai mult. Dandu-si seama de eroare, Guvernul a emis tot in 2006 OUG 105 prin care scotea acest bun de sub incidenta Legii 350/2006. Dar Mavrodin nu a renuntat. Cu ajutorul judecatorului Alina Pohrib, de la Judecatoria sectorului 2, a declarat sediul FNT in Calea Victoriei 120. Avand, cel putin in acte, domiciliul in imobilul mentionat, fundatia lui Mavrodin a dat apoi drumul la somatii de evacuare.
Soarta i-a suras lui Mavrodin si cand a venit momentul ca Parlamentul sa adopte OUG 105/2006. Deputatii si senatorii au decis sa respinga ordonanta prin care imobilul din Calea Victoriei era exceptat de la orice revendicare utc-ista. Rugati sa justifice votul, parlamentarii s-au scuzat spunand ca nu prea au stiut ce voteaza. z

 

CNT contraataca
Reprezentantii Consiliului National al Tineretului (CNT) – structura ce aduna fundatiile pentru tineret judetene – sustin ca lor le era de fapt adresata constructia FNT. Potrivit liderului CNT, Iulian Dascalu, Mavrodin nu ar fi decat un simplu sarlatan care foloseste ilegal titulatura mult-discutata. De ce ilegal? Pentru ca, spune Dascalu, Legea 146/2002, dar si Legea 350/2006 prevad clar faptul ca FNT ar trebui constituita numai si numai din reprezentantii fundatiilor judetene de tineret infiintate conform decretului-lege din 1990. Oricum, in toata aceasta nebunie aflam ca mai exista o constructie, Fundatia Nationala pentru Tineret ce este condusa de Iulian Dascalu. Infiintata in acest an prin adeziunile reprezentantilor fundatiilor judetene pentru tineret create in baza decretului-lege din 1990, aceasta FNT este inregistrata la Ministerul Finantelor si in scurt timp va demara procedurile pentru a contracara demersurile lui Mavrodin.

Interes pentru zestrea imobiliara si finantarile publice
In afara de imobilul din Calea Victoriei nr. 120, in Capitala ar mai ramane de cerut cladirea fostului CC al UTC din strada Dem I. Dobrescu, fostul camin din strada Rabat – ce apartine acum Ambasadei Germaniei, o fosta magazie ce acum este in proprietatea Ambasadei Frantei si fosta baza de administrare si transport a UTC. Interesante ar fi si activele fostului Birou de Turism pentru Tineret (BTT), dar acestea au fost scoase dupa 1990 din patrimoniul UTC, multe deja fiind privatizate. Nu se stie insa niciodata cum evolueaza lucrurile. Ar mai ramane prin tara vreo 11 case de tineret, 17 foste cluburi, vreo 11 baze de agrement si 7-8 sedii. O alta "zestre" atractiva.

Dascalu, presedinte CNT:
"Banii s-au cheltuit. Cum s-au cheltuit? De-a lungul timpului!"
Despre banii aflati prin conturile UTC, care la valoarea din ’90 insemnau peste 50 milioane de dolari, nu mai poate fi vorba. Explicatia ne-a fost oferita de Iulian Dascalu: "Banii au fost si s-au cheltuit. Cum? De-a lungul timpului. Pe administrarea cladirilor. S-au dat niste cladiri, dar nici o sursa de finantare. Deci nu e ce spune Mavrodin, ca s-au furat. S-au cheltuit… Sa terminam cu prostia asta. si banii sindicatelor s-au cheltuit", a adus justificari Iulian Dascalu. El a admis totusi ca parte din fondurile fostei UTC s-au cam dus dupa 1989 si pe excursii in strainatate, pe masini si pe salarii, de toate acestea profitand cei care au avut inspiratia sa iasa in fata infiintand prin judete fundatiile pentru tineret.
In ce priveste suma de 800 de milioane de lei la valoarea din 1990 ramasa in contul CC al UTC, datorita unei norme BNR, aceasta a ajuns sa nu mai insemne decat vreo 60.000 de euro. si, oricum, a fost saltata de Mavrodin. Asadar, pe ce se mai da lupta intre cele doua FNT-uri?

 

 

Patrimoniul UTC
» Hunedoara
Patrimoniul – administrat de o fundatie-fantoma
Mostenirea fostei UTC din judetul Hunedoara consta intr-o cladire cu etaj, de aproximativ 200 de metri patrati, situata in zona centrala a municipiului Deva. Imobilul, in care functioneaza acum un restaurant, un club, o sala de fitness, precum si mai multe birouri, este administrat de o organizatie"fantoma", respectiv Fundatia Judeteana pentru Tineret (FJT). Adunarea generala a respectivei fundatii nu s-a intrunit de peste sase ani. Cu toate acestea, spatiile din cladirea aflata in patrimoniul FJT au fost inchiriate catre diversi intreprinzatori. Chiriile in imobil oscileaza intre 2 si 5 euro pe metru patrat. (Stefan Ciocan)

 

» ALBA IULIA
Fundatia judeteana
s-a transformat in "agentie imobiliara"
Dupa 1990, "Casa Tineretului" din Alba Iulia a fost transformata intr-o asa-zisa "agentie imobiliara". Singurul "obiect de activitate" al FJT Alba pare a fi inchirierea spatiilor pe care le detine. Nimic din ceea ce se intampla acum in incinta "Casei Tineretului" nu mai aminteste de vremurile in care sutele de membri ai UTC desfasurau activitati obligatorii pentru statutul lor de "tineri comunisti". A mai ramas doar cladirea paraginita, pe care cu greu reuseste sa o intretina administratorul acesteia – Fundatia pentru Tineret. Aici functioneaza un restaurant, un magazin de haine second-hand si cateva birouri de avocatura. (Dorin Timonea)

 

» Cluj
Fostul complex UTC-ist va gazdui magazine
La Cluj, cel mai important bun din patrimoniul UTC era complexul din jurul "Casei Tineretului", in prezent "Univers T", situat in cartierul Gheorgheni. Complexul a fost preluat de Consiliul Judetean si este administrat de o societate comerciala ale carei actiuni sunt detinute de administratia judeteana. Complexul includea un hotel si doua lacuri de agrement, precum si o mica baza sportiva. In prezent, doar hotelul a mai ramas in proprietatea Consiliului Judetean. Celelalte bunuri au fost concesionate companiei "Iulius Group", condusa de omul de afaceri Iulian Dascalu – coincidenta de nume cu liderul CNT. Aceasta va construi un mall pe terenul complexului.
(Claudiu Padurean)

» GALATI
Casa de Cultura a Tineretului,
transformata in mall!
La Galati, Fundatia Judeteana de Tineret a "pierdut" in perioada 1996-1998 Casa de Cultura si Hotelul Tineretului, imobile mostenite de la UTC. Acestea au fost vandute Bancii Populare "Stabilitatea", care la randul ei a fost falimentata. Casa de Cultura si Hotelul Tineretului au fost evaluate la suma de 64 de miliarde lei si apoi instrainate. Au ajuns la final in proprietatea lui Maricel Pacuraru, afacerist local. Hotelul Tineretului este acum hotel de cinci stele, iar Casa de Cultura a fost inchiriata si a devenit mall. La sala de arte plastice este un fast food, la biblioteca si in sala de spectacole sunt magazine cu haine "de firma", iar la subsol este un supermarket. Asa s-a razbunat FJT pe UTC!
(Ticu Ciubotaru)

Cele mai citite

Premierul Poloniei Donald Tusk are pneumonie. Cum îi va fi afectată agenda politică

Premierul polonez Donald Tusk îşi va restrânge apariţiile publice în următoarele zile după ce a fost diagnosticat cu pneumonie, a anunţat joi biroul său...

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...

Revolut anticipează o creștere cu 40% a numărului angajaților, în 2024, și ajunge la 10.000 de salariați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de clienți retail la nivel global, a ajuns la 10.000 de angajați în toată lumea, iar...
Ultima oră
Pe aceeași temă