Viata politica si economica din judetul Mures este in fierbere de cand primarul Dorin Florea (fost PNTCD, fost independent "social-democrat”) a ratat acapararea conducerii filialei Mures a Partidului Democrat. Aceasta pozitie i-ar fi fost mai mult decat utila in contextul in care se intetisera controalele si se inmulteau plangerile (unele penale) la adresa sa. Dorin Florea si subordonatii au fost gasiti deja vinovati de un prejudiciu de patru miliarde de lei (hotararea judecatoreasca este irevocabila) si sunt acuzati de acte si fapte de coruptie in plangeri depuse la PNA (DNA, in prezent).
Seful DNA Mures trebuie sa faca fata unor oaresicare conflicte de interese: finul sau e „director de imagine” al lui Florea iar sotia este chiar angajata a Primariei Targu Mures. Surse confidentiale sustin insa ca baronul de Mures Dorin Florea nu a renuntat la obtinerea presedintiei PD locale, decisiv in acest sens fiind raportul echipei de control a Guvernului, care a verificat in luna septembrie afacerile primariei conduse de Florea.
Traseismul baronului de Mures
Dorin Florea si-a inceput domnia asupra judetului Mures ca prefect din partea PNTCD pe vremea guvernarii Conventiei Democrate. I-a urmat apoi o alta functie, mai stabila, cea de primar al municipiului Targu Mures, resedinta judetului. Aceasta dupa ce nu reusise ca lider al CDR Mures sa impiedice exodul multor primari, viceprimari ori consilieri. A urmat ca primar o lunga perioada de "independenta”, perioada ce a marcat o evidenta apropiere de PSD si conducatorul acestuia in Mures, Ovidiu Natea. Astfel ca a doua victorie a sa, ca independent sustinut de tandemul PSD-PUNR, a dedicat-o Partidului Social-Democrat in campania electorala ce a precedat alegerile generale din 2004 prin participarea la manifestari, dar si in videoclipul electoral al acestora.
Esecul PSD, mai ales cel din al doilea tur al alegerilor prezidentiale, l-a marcat pe Florea, care ar fi dispus la vestea victoriei lui Basescu stingerea tuturor beculetelor montate pe stalpii de pe strazile principale. "N-a venit inca revelionul” – ar fi motivat primarul. Dupa ce au trecut insa cele 6 luni "postalegeri” in care Partidul Democrat nu a primit noi membri, la sfatul presedintelui Basescu Florea a dat semne tot mai evidente ca a renuntat la independenta politica pentru a se inrola in Partidul Democrat.
Exodul la PD
Transferul lui Florea a fost precedat de intarirea filialei locale a PD cu doi consilieri locali si unul judetean veniti de la Partidul Romania Mare direct pe functii de condu-cere: Claudiu Maior (vicepresedinte), Aurel Mircea Pop si Cristian Tintosan (secretari excutivi). De remarcat ca primii doi erau "apropiati” ai primarului, primul controland transportul local, sotia celui de-al doliea lucrand in Primaria din Targu Mures. Florea si-a dorit insa de la inceput presedintia filialei PD, dar incercarea de a o obtine prin manevre "la centru” a esuat. Decizia de suspendare a Biroului Permanent judetean PD si de preluare a atributiilor de catre o comisie mixta controlata de primarul Florea nu a fost avizata de Biroul Permanent National al PD, astfel incat comisia condusa de Florea a fost ea insasi revocata. De altfel, mai multi reprezentanti ai PNL si UDMR au precizat si in cadrul Consiliului Judetean de conducere a coalitiei ca nu doresc negocieri decat cu actuala conducere a PD.
Malpraxis de 4 miliarde la primarie
Chirurgul Florea a operat bugetul primariei de aproape patru miliarde de lei. Malpraxisul a fost descoperit de inspectorii Curtii de Conturi, actul de control fiind admis de magistratii Curtii de Apel Targu Mures, astfel ca Florea si echipa sa trebuie sa acopere gaura aparuta in urma vanzarii la licitatie in conditii nelegale a doua imobile. Florea si comisia de licitatie pe care o conducea au avizat vanzarea in mod ilegal a doua spatii comerciale, prejudiciind bugetul cu 2,880 miliarde de lei venituri nerealizate si aproape un miliard de lei rezultat de pe urma neincasarii acestor bani, suma identificata ca „foloase nerealizate” de catre inspectorii Curtii de Conturi.
In urma controlului efectuat la primarie inspectorii Curtii de Conturi au mai descoperit ca Florea si echipa au supervizat si incalcarea Legii concurentei, acceptand desfasurarea unei licitatii publice cu strigare, la care au participat doar doua societati ce aveau aceiasi administratori. Acest lucru a facut ca spatiile sa fie vandute la "reducere” dupa ce pretul de deschidere fusese micsorat inaintea scoaterii la licitatie cu sume de sute de milioane de lei, reprezentand contravaloarea investitiilor efectuate de fostul chirias. Ati ghicit – fostul chirias facuse investitia, dar alti cumparatori au primit reducerea! De mentionat ca prejudiciul de 4 miliarde de lei nu a fost recuperat pana in prezent, desi sentinta este irevocabila inca din primavara, dar nimeni nu a facut nimic pentru punerea ei in executare. Desi sesizat, PNA nu a putut raporta rezultate concrete, actele ori faptele de coruptie ramanand "nedemonstrate”. Surse din cadrul Aliantei D.A. locale spun ca nu este de neglijat ca Ileana, sotia lui Marin Sandu, seful Serviciului Teritorial al PNA (DNA in prezent), este angajata a primariei si subordonata a lui Florea, precum si ca Marius Pascan, purtatorul de cuvant al Primariei Targu Mures si responsabilul de imagine al lui Dorin Florea, a fost cununat chiar de Ileana si Marin Sandu.
Florea a inghetat legea la cheltuirea banilor pentru deszapezire
Surse locale ne-au spus ca se asteapta cat de curand ca oamenii nasului Sandu sa-i dea un NUP sefului finului (adica lui Florea) intr-o plangere penala depusa la PNA in 2003 de Costin Laurean, patronul SC Citadin SA Targu Mures. Procurorii PNA au fost sesizati de Laurean ca Dorin Florea si alti sase subordonati ar fi comis o serie de infractiuni (abuz in serviciu contra intereselor publice, fals, uz de fals si alte infractiuni de coruptie). Patronul SC Citadin SA Targu Mures sustine ca la licitatia pentru acordarea lucrarilor de deszapezire pentru iarna 2003-2004 firma sa a fost nedreptatita, chiar daca oferta era net superioara celei a Georgia Group a lui Sorin Terbea, castigatorul licitatiei.
Dintre punctele forte ale reclamatiei, remarcam lipsa din obiectul de activitate al firmei conduse de Sorin Terbea a prevederilor legate de asanarea si indepartarea gunoaielor, lipsa experientei in domeniu, dar si ca Georgia Group avea mari debite fata de stat la data tinerii licitatiei.
In urma cu mai putin de 10 zile Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj s-a pronuntat si a mentinut solutia de neincepere a urmaririi penale impotriva echipei coordonate de Dorin Florea in ceea ce priveste infractiunile de fals intelectual si uz de fals, solutia Parchetului putand fi insa contestata in instanta.
A mai ramas ca procurorii Serviciului Teritorial Targu Mures al DNA sa dea o rezolutie. Surse din Ministerul Public afirma insa ca primarul Dorin Florea ar fi fost audiat in acest dosar doar in urma cu o luna, pe cand punea la cale acapararea conducerii filialei Mures a PD, esuata deocamdata.