5.5 C
București
luni, 21 octombrie 2024
AcasăSpecial"Invazie" economica austriaca in Transilvania

„Invazie” economica austriaca in Transilvania

Concernul austriac „Hirsch Servo” a intrat pe piata materialelor de constructie din Romania. Prima investitie este concretizata intr-o fabrica de polistiren expandat, care va fi inaugurata peste doua zile in localitatea Rascruci, din comuna clujeana Bontida.
Valoarea initiala a investitiei va fi de patru milioane de euro si va crea cateva zeci de locuri de munca. Fabrica de polistiren este o adevarata gura de oxigen pentru una dintre cele mai sarace zone ale judetului Cluj. Si asta, in contextul in care doua mari companii care ofereau locuri de munca locuitorilor din Bontida se confrunta cu mari probleme. Este vorba de ferma de porci „Agroflip” Bontida si de fabrica de sticla „Somvetra” Gherla.
O parte dintre activele „Agroflip” au fost vandute la licitatie in contul datoriilor fabricii, iar „Somvetra” Gherla a intrat in faliment, dupa ce a trecut prin doua privatizari nereusite.
Fabrica de polistiren „Hirsch” va deservi depozitele de materiale de constructie din Transilvania. Directorul societatii, Mircea Popescu, a afirmat ca transportarea polistirenului la mai mult de 300 de kilometri il transforma intr-un produs nerentabil.
Totodata, austriecii mizeaza pe nebunia care a cuprins in ultima vreme piata imobiliara din Cluj. Recent, tranzactiile cu spatiile comerciale au atins un nivel record, dupa ce un metru patrat construit din centrul capitalei Ardealului a fost vandut cu pretul de 16.397 de euro.
Mai mult, 2005 a fost primul an in care valoarea absoluta a investitiilor in domeniul imobiliar din Cluj-Napoca a depasit-o pe cea din Bucuresti. Seful Inspectoratului de Stat in Constructii, Ioan Petran, afirma ca exista investitori si nu numai dispusi sa plateasca zeci de mii de euro pentru constructii care nu exista decat pe plansa proiectantilor.

Tinta principala: piata clujeana

Principalii clienti ai fabricii austriece ar urma sa fie din Cluj-Napoca. Aici, Primaria s-a asociat cu una dintre companiile din holdingul „Trigranit” pentru a construi un nou cartier la Tineretului, in zona Someseni. Autoritatile locale au pornit procedura de asociere cu un investitor privat pentru construirea unui al doilea cartier al orasului, pe Dealul Lomb.
In plus, pe teritoriul comunei Floresti, Agentia Nationala pentru Locuinte vrea sa concesioneze cateva sute de parcele pentru ridicarea unor case menite sa intregeasca nucleul cartierului Cetatea Fetei, format din blocurile deja inchiriate tinerilor din Floresti si din Cluj-Napoca.
„Hirsch” nu este singura companie austriaca ce profita de aceasta tendinta. „Raiffeisen – Banca pentru Locuinte” a dezvoltat la Cluj cea mai mare retea de agenti de vanzari din Romania. Exemplul ei a fost urmat de o alta banca austriaca, „HVB Bank”.
In domeniul creditelor imobiliare a intrat, insa, si un grup clujean pur-sange, „Imo Finance”, care se va transforma in banca specializata pe domeniul imobiliar. Dezvoltarea acestor afaceri a determinat Ambasada Austriei sa deschida un birou comercial la Cluj-Napoca.

Cele mai citite

Româncă ucisă de un conațional lângă o gară din Italia

O româncă de 56 de ani, Camelia Ion, a fost ucisă de un conațional în apropierea unei gări din Civitavecchia, provincia Roma, Italia. Femeia,...

Un tânăr elvețian venit în vizită în România a făcut prăpăd pe un drum din județul Brașov

Un elvețian de 19 ani, drogat și fără permis, aflat în vizită în România, a provocat două accidente cu o mașină furată, în timp...

Româncă ucisă de un conațional lângă o gară din Italia

O româncă de 56 de ani, Camelia Ion, a fost ucisă de un conațional în apropierea unei gări din Civitavecchia, provincia Roma, Italia. Femeia,...
Ultima oră
Pe aceeași temă