6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialInvatamantul din mediul rural, la un pas de dezastru

Invatamantul din mediul rural, la un pas de dezastru

Unitatile de invatamant de la sate se confrunta cu probleme extrem de grave pe fondul subfinantarii. Majoritatea nu au fonduri nici pentru reparatii iar cheltuielile pe utilitati sunt atat de mari incat administratiile locale nu le pot suporta. Unitatile de invatamant raman frecvent fara lumina, caldura si chiar apa din cauza datoriilor imense acumulate. Pentru ca nu sunt bani pentru a le achita, arieratele se reesaloneaza si cresc de la luna la luna. In plus, in mediul urban gradinitele nu au spatii adecvate. Acest fapt se intampla si pe fondul presiunilor exercitate de fostii proprietari ai cladirilor ca acestea sa le fie retrocedate. Nici vremea nu a fost miloasa, astfel ca multe scoli din mediul rural au fot grav afectate de inundatii. Reparatiile se ridica la ordinul miliardelor de lei. De unde vor veni acesti bani? Nimeni nu poate da un raspuns concret.
Echipele Inspectoratului Scolar Judetean Constanta monitorizeaza, incepand de saptamana trecuta, modul in care unitatile de invatamant se pregatesc pentru inceperea noului an scolar 2005-2006. Conform declaratiilor inspectorului-sef Dima Zainea, cea mai grea problema cu care se confrunta unitatile de invatamant din mediul rural se refera la fondurile insuficiente ce le sunt alocate de catre administratiile locale. „Bugetul alocat comunitatilor locale este foarte sarac, fapt ce duce la aparitia unor probleme majore”, a afirmat seful Inspectoratului Scolar Judetean Constanta, prof. Dima Zainea.

Liceul din Harsova, dator vandut

Liceul „Ion Cotovu” din localitatea Harsova, spre exemplu, nu mai beneficiaza de apa din cauza unei datorii catre furnizor in valoare de 400 milioane de lei. „S-a incercat sa se demareze actiunile de igienizare a liceului, insa nu s-a putut face nimic deoarece din cauza datoriilor furnizarea apei a fost intrerupta”, a precizat inspectorul Dima Zainea. Datoriile se reesaloneaza, astfel ca suma restanta creste de la luna la luna. „Liceul cu clasele I-XII risca sa intre in noul an scolar fara un strop de apa”, a declarat inspectorul-sef Dima Zainea.
Conform declaratiilor purtatorului de cuvant al Consiliului Judetean Constanta, Cristian Moldovanu, institutia pe care o reprezinta a rezolvat partial aceasta situatie, in sensul ca scoala va avea apa in continuare. Cat despre datoria de 400 milioane de lei vechi, acesta a declarat ca primarul localitatii nu a mai platit de mult timp utilitatile. Primarul Harsovei se plange de ani buni ca nu are bani, acest lucru datorandu-se pe de o parte si modului in care administreaza fondurile ce ii revin.
De asemenea, Cristian Moldovanu a mai precizat ca aceasta localitate a beneficiat in luna ianuarie a acestui an de un sprijin guvernamental in valoare de 3 miliarde de lei, insa primarul localitatii a decis sa-si extinda cu acesti bani sediul in care isi desfasoara activitatea.

Apa si lumina, foarte scumpe la Castelu

O alta unitate de invatamant care are probleme este liceul din localitatea Castelu. Primaria se ocupa de scoala, insa problema este legata de Grupul Scolar Agricol. Deoarece cheltuielile de intretinere sunt extrem de mari, se cauta solutii disperate. La acest grup scolar invata elevi din multe alte localitati, fapt pentru care se incearca si implicarea celorlalte comunitati locale in achitarea cheltuielilor de intretinere. „Grupul scolar din aceasta localitate este foarte mare si se cheltuieste foarte mult. Intr-adevar, este nevoie de o suma de bani mai mare, insa in aceasta unitate invata elevi din diferite zone, nu numai din Castelu”, a mai precizat purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean Constanta.

Trei miliarde pentru reabilitarea Grupului Scolar Agricol

Directorul Grupului Scolar Agricol Castelu a facut un studiu legat de reabilitarea unitatii de invatamant pe care l-a prezentat Consiliului Judetean Constanta. Suma la care se ridica toate investitiile necesare este de aproximativ 3 miliarde de lei. Consiliul Judetean a promis ca va analiza situatia si ca va gasi solutii pentru rezolvarea acestei probleme.
Conform precizarilor purtatorului de cuvant al CJC Constanta, problemele legate de finantare tin strict de modul in care se gospodareste fiecare primar. „Bugetul local are doua surse de finantare: taxele si impozitele locale si sumele de echilibrare de la Consiliul Judetean”, a explicat acesta. Fondurile de la CJC se stabilesc dupa o formula prevazuta de lege, astfel ca nu se pot face artificii. Din aceste fonduri Primaria trebuie sa plateasca toate cheltuielile legate de salarizarea personalului propriu si cheltuielile curente ale institutiei. De asemenea, trebuie sa achite, printre altele, si cheltuielile curente ale scolilor. Toate acestea tin de modul in care primarul stie sa se descurce, sa-si stabileasca prioritatile, sa se gospodareasca.

Cele mai citite

Atracții turistice care-și închid porțile în 2025

Unele muzee, situri naturale și hoteluri și-au luat rămas bun pentru totdeauna în acest an, cum ar fi emblematicul club parizian Chez Michou Călătoria globală...

Creștere de 28%: Fondurile de pensii private au depășit pragul de 155 miliarde de lei

Politica investițională a fondurilor de pensii private rămâne concentrată pe piața financiară locală Fondurile de pensii private din România au înregistrat o creștere semnificativă a...

Parlamentul din Peru anchetează înființarea unei rețele de prostituție chiar de unul din foștii săi responsabili

Parlamentul peruan îl va convoca joi pe unul dintre foştii săi responsabili, suspectat că ar fi înfiinţat o reţea de prostituţie în interiorul adunării...
Ultima oră
Pe aceeași temă