3.9 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialÎnvățământ. La coadă pentru un post

Învățământ. La coadă pentru un post

Zeci de persoane au luat, ieri, cu asalt Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa pentru a-şi depune dosarele de înscriere în vederea ocupării unui post.

Cu câteva zile înainte de începerea școlii, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa s-au prezentat zeci de persoane. Este vorba de absolvenți cu studii corespunzătoare care nu au participat, din diverse motive, la nici un concurs, conform metodologiei, în sesiunile 2011-2014, ori s-au prezentat şi au obţinut note sub 5 la concursurile anterioare. Cereri de angajare solicită de asemenea absolvenţii 2014 care nu au un alt loc de muncă, dar şi persoane necalificate.

Din nou evaluări

După cum a precizat inspectorul şcolar de la Resurse Umane, prof. Alina Codreanu, toate cadrele didactice cu studii corespunzătoare aflate în aceste situaţii pot depune solicitări de angajare, urmând ca după ce vor începe cursurile ISJ să organizeze concurs de ocupare a posturilor, un concurs la nivel judeţean. Şi persoanele calificate care vor să predea vor putea fi angajate în urma unei testări. Evaluarea ambelor categorii de personal didactic va cuprinde, din nou, două probe. Pentru concurs aceasta va consta în inspecţie la clasă şi probă scrisă, iar ceilalţi vor susţine probă scrisă şi vor da un interviu în faţa comisiei de concurs.

Populaţie şcolară în scădere

În urma concursului de titularizare din această vară s-au ocupat 83 de catedre, din 151 posturi vacante scoase la concurs pentru perioadă nedeterminată. Restul catedrelor sunt ocupate de suplinitori care au obţinut note peste 5.

Reamintim faptul că pentru concursul din 21 iulie la Constanţa s-au înscris 1.047 de candidaţi, dar s-au prezentat în jur de 930 de persoane. Foarte mulţi candidaţi şi foarte puţine posturi au fost pentru disciplina Limba română şi, la polul opus, foarte puţini candidaţi şi foarte multe posturi s-au înregistrat la învăţători–educatori. „O explicaţie pentru deficitul de personal la învăţători-educatori sincer nu am, iar o explicaţie pentru deficitul de posturi la Limba română cred că există, şi anume faptul că la momentul acesta gradul de ocupare cu titulari la nivelul disciplinei Limba română este foarte mare şi atunci catedre nu sunt.

Pe de altă parte, populaţia şcolară este în scădere în ultima vreme, aşadar numărul de clase din învăţământul gimnazial şi liceal s-a redus, fapt ce conduce la desfiinţarea multor catedre ocupate prin suplinire”, a menţionat inspectorul şcolar constănţean.

RESTRÂNGERE

Mai puține posturi

La ora actuală, la catedra de limba română sunt cadre didactice în restrângere totală de activitate. Cu alte cuvinte, profesorii aflaţi în astfel de situaţii nu mai au nici o oră în şcolile unde sunt titulari şi an de an sunt nevoiţi să ocupe catedre rezervate.

Zeci de persoane au stat la coadă pentru a ajunge la catedră 

Cele mai citite

Poliția de Frontieră: Peste 32.000 de persoane verificate în aplicația eDAC, după integrarea în Schengen

Polițiștii de frontieră efectuează controale aleatorii, în limita a 30 de kilometri de la linia de frontieră În primele zile ale integrării României în Spațiul...

Stare de urgență decretată în Crimeea: Mai multe plaje din Sevastopol, cu urme de petrol

Oficialii instalați de Rusia în Crimeea au declarat un regim de urgență în Sevastopol, cel mai mare oraș al peninsulei, după descoperirea unor urme...

Industria IT critică eliminarea bruscă a facilităților fiscale: „Era nevoie însă nu peste noapte“

Decizia de a elimina complet facilitățile fiscale pentru industria de IT a stârnit critici vehemente din partea liderilor din sectorul tehnologic și a reprezentanților...
Ultima oră
Pe aceeași temă