Alimentaţia este unul dintre cei mai importanţi factori care influenţează starea de sănătate, fiind cauza principală a numeroase boli, de la afecţiuni cardiovasculare şi cerebrovasculare, la diabet, obezitate, hipertensiune arterială, diferite tipuri de cancer şi boli hepatice. De altfel, 70% dintre vizitele la medic din ţara noastră sunt cauzate de o alimentaţie nesănătoasă şi dezechilibrată.
În acest context, specialiştii români au lansat primul Abecedar de Nutriţie din România, un ghid complet de alimentaţie sănătoasă bazat pe cele mai noi date din acest domeniu, adaptate pentru a fi uşor înţelese şi puse în practică de cât mai multe persoane.
„Dacă abecedarul de la şcoală ne-a învăţat să scriem şi să citim, rolul Abecedarului de Nutriţie este să ne iniţieze în ştiinţa şi arta de a mânca sănătos şi să ne înveţe cum să devenim propriii noştri nutriţionişti”, a declarat iniţiatorul şi autorul Abecedarului de Nutriţie, prof. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române şi preşedinte de onoare al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
În contextul în care în România există foarte mulţi pseudo-nutriţionişti, iar consecinţele unei nutriţii incorecte sunt adevărate probleme de sănătate publică, este important ca românii să primească sfaturi de la profesionişti avizaţi.
„Abecedarul de Nutriţie s-a născut din necesitatea de a elabora un program naţional prin care cultura nutriţională a românilor să se dezvolte într-un mod adecvat, în condiţiile în care mulţi români nu mănâncă sănătos. Trebuie să învăţăm să mâncăm sănătos, astfel că am conceput acest Abecedar sub forma a 10 lecţii care oferă toate informaţiile necesare adoptării unei nutriţii corecte. Ţin să subliniez că singurele recomandări pentru o alimentaţie sănătoasă ar trebui să aibă o unică provenienţă: medicii specialişti nutriţionişti care practică această specialitate pe baza examenelor atestate de Ministerul Sănătăţii”, a punctat prof.dr. Nicolae Hâncu.
Prezent la lansarea cărţii, academicianul Eugen Simion a subliniat faptul că Abecedarul de Nutriţie este o carte fundamentală pentru toţi cei care preţuiesc sănătatea: „Acest abecedar este foarte util şi făcut cu multă pricepere. Sper că această carte va deveni una de căpătâi în viaţa unei familii, deoarece este bine să ştim ce să mâncăm”.
De asemenea, Corina Pleşa, consilierul de comunicare şi imagine al ministrului Educaţiei, a ţinut să puncteze importanţa unei alimentaţii echilibrate şi faptul că obiceiul alimentaţiei sănătoase se deprinde din primii ani ai copilăriei: „Nu trebuie să aşteptăm până ce ajung copiii la şcoală să înveţe despre nutriţia sănătoasă. Tot familia rămâne baza educaţiei”.
Organizaţia Naţiunilor Unite a tras un semnal de alarmă asupra faptului că „alimentaţia nesănătoasă, bogată în grăsimi saturate, şi cea de tip fast food provoacă anual moartea a 14 milioane de oameni la nivel global”.